En Sıcak Konular

Merkez Bankası'ndan açıklama

10 Aralık 2014 11:11 tsi
Merkez Bankası'ndan açıklama Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı 2015 yılına ait faiz ve para politikalarına ilişkin yol haritasını açıklıyor

Merkez Bankası'ndan son dakika faiz ve para politikası açıklaması...

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2015 yılına ait faiz ve para politikası raporunun detaylarını açıklıyor. Başçı'nın açıklamalarının satırbaşları şöyle:

Başçı enflasyon hedefiyle ilgili 2017 hedeflerinin yüzde 5 olduğunu belirterek "Mevcut şartlar 2015 için yüzde 6,2'lik enflasyon tahminini de altında gerçekleşme olabileceğine işaret ediyor. Önümüzdeki yıl enflasyonun yüzde 5'e yakın bir seviyede gerçekleşmesi mümkün" dedi.

PETROL FİYATLARINDAN FIRSAT YARATABİLİRİZ

Enflasyonun 2015 yılı boyunca kademeli bir düşüş sergilemesinin amaçlandığını ifade eden Başçı, "Petrol fiyatı başta olmak üzere tüm emtialarda önemli düşüş gerçekleşti, bu enflasyonu düşürücü bir faktör olacak. Petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık düşüşün 0,4-0,5 puanlık enflasyonu düşürücü etki getirdiği hesaplanabiliyor. Petrol fiyatlarından enflasyonu düşürücü bir etki gelecek, bunu fırsat bilip enflasyonu yüzde 5'e düşürmek için çaba sarf etmemiz gerekiyor" dedi. Başçı, gelecek yıl dış dengede belirgin bir iyileşme beklediklerine işaret ederek, emtiadaki düşüşün kalıcı olması durumunda bunun Tükiye'ye avantaj sağlayacağını söyledi. Enflasyon için yıl sonu öngörülerinin yüzde 8,9 olduğunu belirten Başçı, "İlk intibamız yıl sonunda yüzde 8,9'un altında olabileceği yönünde. Ocak-Şubat-Mart-Nisan aylarında enfyasyonda kuvvetli bir düşüş mümkün. Bunu hep birlikte göreceğiz" dedi.

TÜRKİYE'NİN ÖNÜNDE İKİ ZORLUK VAR

Türkiye için zorlukları açıklayan Başçı, "Türkiye için zorluklar Fed'in politika normalleştirmesi ve Tarım-Gıda fiyatları. Üçüncü çeyrekte tarımın ağırlığı GSYH'da yüksek; tarım 3. çeyrekte GSYH'nin beklentilerin altında kalmasındaki en önemli faktörlerden biri" dedi.

Başçı, Fed'in sıkılaştırma adımlarının erken ya da geç olması durumunda nasıl adım atacaklarına ilişkin hazırlıklarını yaptıklarını belirterek, döviz kurlarında aşırı oynaklığı arzu etmediklerini dile getirdi. Merkez Bankası Başkanı, para politikasındaki sıkı duruşun hem döviz kuru, hem de enflasyon beklentilerini kontrol etmede başarlı olduğunu söyledi.

  

Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,088 µs