En Sıcak Konular

Kurtulmuş: Barajı kaldırmak onun işi değil

24 Aralık 2014 10:49 tsi
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi üzerinden yürüyen seçim barajının kaldırılması tartışmaları için net konuştu.

“Siyasi hayatım boyunca barajların kaldırılmasını savunan birisiyim” diyen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi üzerinden seçim sistemini değiştirmenin yargının siyasete müdahalesinin göstergesi olacağını söyledi. Türkiye’nin anayasal reforma ihtiyacı olduğunu belirten Kurtulmuş, “Merkezinde başkanlık sistemi olmak üzere yeni bir anayasa değişikliği olmalıdır. Hükümetimizin bundan sonraki temel hedeflerinden birinin bu olacağı aşikardır” dedi.

Kurtulmuş, Başbakanlık’ta ağırladığı Milliyet'ten Abdullah Karakuş'a baraj tartışması ile ilgili şunları söyledi:

BARAJIN KALDIRILMASINI SAVUNUYORUZ AMA...

Barajın düşürülmesi tartışmaları var, CHP, Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu, siz ne düşünüyorsunuz?


Ben siyasi hayatım boyunca barajların kaldırılmasını savunan birisiyim. 2013’te parti içinde de bunu net savunanlardan birisiydim. Sayın Cumhurbaşkanı’mız 2013’te o zaman başbakandı, iki teklifte bulundu. Doğru tekliflerdi ama maalesef muhalefet partilerinin hemen hiç birinden bu tekliflere olumlu bir yaklaşım gösterilmedi. Biz bugün de aynı pozisyondayız ama Anayasa Mahkemesi üzerinden bir şekilde seçim sistemini değiştirmek anlamına gelecek olan yani milli irade yerine yasama organı yerine Anayasa Mahkemesi’nin kendisini onun yerine koyması da asla kabul edilebilir bir şey değildir. Bu doğrudan doğruya yüksek yargının geçmiş dönemlerde olduğu gibi siyasete müdahalesinin bir göstergesi olur. Biz aynı noktadayız, sıfır baraj, ya da 3-5’e indirilmiş baraj, dar ya daraltılmış bölge ama bu Anayasa Mahkemesi’nin işi değil. BuTBMM’nin işi.

YENİ ANAYASA ŞART

Türkiye’de başkanlık sisteminin uygulanmasının zamanı geldi mi?


Türkiye’nin yeni bir anayasal reforma ihtiyacı var. Merkezinde başkanlık sistemi olmak üzere yeni bir anayasa değişikliği olmalıdır. Hükümetimizin bundan sonraki temel hedeflerinden birinin bu olacağı aşikardır. Sadece başkanlık sistemi değil aynı zaman da seçim sisteminin değişmesi, barajlar dahil olmak üzere, siyasi partiler yasasının değişmesi, Meclis içtüzüğünün değişmesi. 12 Eylül’den itibaren gelen bütün antidemokratik yasaların değişmesi.

Milliyet

Bu haber 447 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,033 µs