iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Dünya 5’ten, hatta 1’den küçük kaldı

31 Aralık 2014 09:56 tsi
Dünya 5’ten, hatta 1’den küçük kaldı Yine olmadı. İsrail’e ‘işgal ettiğin topraklardan çık’, Filistin’e ‘sen bağımsız bir devlet olabilirsin’ denemedi. Yine o ülke kazandı, ABD kaybetti… iyibilgi Ankara

İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarından çekilmesi ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasını öngören BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Filistin karar tasarısı kabul edilmedi.

Ve tabii ki bu ret, ABD ve İsrail'in BM'ye üye ülkelere uyguladığı baskıdan kaynaklandı. Aslında hepsine de değil. Özelikle ABD’ye…

Oylar şöyle şekillendi; Dün gece yarısı gerçekleşen oylamada 8 ülke lehte oy kullanırken, ABD ve Avustralya tasarıya ret oyu verdi. İngiltere, Litvanya, Nijerya, Güney Kore ve Ruanda çekimser kaldı. Fransa, Ürdün, Şili, Arjantin, Çad, Lüksemburg, Çin ve Rusya ise evet oyu kullandı. Böylece kabul için gerekli 9 oy sağlanamadı.

ABD NEDEN BUNU AŞAMIYOR?

ABD-İsrail ilişkileri açısından ilginç bir 6 yıl geçirdi dünya. Başkan Barack Obama’nın geçmiş birçok ABD liderinden farklı olarak Tel Aviv’e yönelik baskıyı artırdığı, dahası bunu sistematik olarak ve zamana yayarak sürdürdüğü söylenebilir.

Bu durum iki ülke arasındaki gerilimin dünya tarafından fark edilmesine, başta Avrupa olmak üzere birçok ülkenin İsrail’e bakışını-değiştirmese de-sertleştirdiğini söylemek mümkün. Örneğin bugün birçok Avrupa ülkesi, Filistin konusunda İsrail’e aynı düşünmediğini göstermeye, en azından konunun iyileştirilmesi için Tel Aviv’in adım atması gerektiğini dillendirmeye başladı.

Washington’da ise İsrail’e uygulanacak politika seçiminde bir gariplik, zıtlık var. Esasen Obama’nın hemen hiçbir şeyden siyaseten çekinmemesi gerektiği bir noktada olduğu düşünülebilir. Artık bir daha seçilme imkânı yok ve borçlarını ödemek zorunda da değil.

BEYAZ SARAY’IN SORUNU

Dış politikada çok eleştirildi ve zamana yayılan politikalar uyguladığı için hem muhalifler tarafından ağır eleştirilere uğradı hem de doğruyu yapsa bile seçmen kitlesi tarafından ya anlaşılmadı ya da başarıları zaman içinde unutuldu.

Bu nedenlerle Ortadoğu’nun ana problemi sayılan, diğer sorunları da ya üreten ya da besleyen İsrail-Filistin anlaşmazlığının üzerine iyice giderek tarihe geçebilirdi. Ama olmadı.

Peki bunu engelleyen ne? Güçsüzlüğü önemli bir konu. Yani ABD Kongresi’ndeki iki meclisteki çoğunluğu yitirmiş olması büyük sorun. Ancak kendi partisi içinden de ağır baskı yediği söylenebilir. Çünkü Demokratlar’ın yeniden kazanması için de efsanevi Yahudi lobisine ve medyasına ihtiyaçları var. Kaldı ki Obama'nın İsrail politikasını benimsemeyen çok Demokrat var.

Bu yüzden Obama, sadece bekleneni karşılayamayan bir Başkan olarak tarihe geçmek bir yana, kendi partisinin unutmak istediği bir Başkan’a dönüşmek istemiyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,368 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,490 µs