En Sıcak Konular

Hindistan, Mars'a uydu gönderecek

19 Kasım 2007 09:58 tsi
Uzay araştırmalarının hız kazandığı ve Hindistan ile Çin arasında gizli bir rekabetin yaşandığı bu dönemde, Yeni Delhi Mars'a uydu göndermeyi planlıyor.

Gelecek yıl Ay'a uydu fırlatacak Hindistan, bir sonraki hedef olarak Mars gezegeni üzerinde çalışmalara başlayacak. Hindistan Uzay Araştırmaları Kurumu'nun (ISRO) bu hafta yayınladığı 11. Yıl programı, Mars'a uydu gönderme projesini de kapsıyor.

Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ve Avrupa Uzay Ajansı gibi öncülerin şimdiden üzerinde çalıştıkları Mars hedefine Çin ve Japonya'nın da katılmasının ardından, Hint uzay bilim adamları Mars hedefine kilitlendi. 2008 yılının Nisan ayında Ay'a uydu fırlatacak olan Hindistan, uzay bilimlerindeki iddiasını Mars'a göndereceği uyduyla ispatlamak istiyor.

Hindistan'ın Ay'a fırlatacağı ilk uydu "Candrayan-1" misyonunun başmüfettişi Profesör Jitendra Nat Goswami, Mars hedefinin 11.Yıl programına dâhil edildiğini doğrulayarak projenin onaylanması için hükümete sunulacağını bildirdi. Konuyla ilgili medyaya açıklama yapmaktan kaçınan ISRO'lu bir yetkili, "Mantık olarak Ay'dan sonra sırada tabii ki Mars olacak." ifadelerini kullandı.

Profesör Goswami, Mars'a gönderilecek uydunun keşif amaçlı olacağını, uydunun Mars gezegenindeki hava ve toprak yapısını ve çekim alanını inceleyeceğini ve aynı zamanda su arayacağını belirtti. Mars'a gönderilecek uydunun Hindistan'ın yerli yapım GSLV (Geo-Synchronous Satellite Launch Vehicle) aracıyla fırlatılacağı bildirildi.

 
zaman



Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,573 µs