En Sıcak Konular

Gül, Büyükanıt'ı görevden alabilir mi?

20 Kasım 2007 15:14 tsi
Terör olayları ve sınır ötesi operasyona kilitlenen Türkiye'de YAŞ toplantısına sayılı günler kaldı. Kasım sonunda Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında toplanacak YAŞ alınacak kararlar 'onay' için Köşk'e gönderilecek.

Başbakanlığı döneminde alınan kararları 'şerh' koyarak imzalayan Cumhurbaşkanı Gül'ün şimdi nasıl bir tutum sergileyeceği ise merak konusu.Uzmanlar onaylanmaması durumunda ciddi bir kriz çıkacağını belirtiyor ve "Cumhurbaşkanı Gül, Genelkurmay Başbakınını görevden almayı göze alabilmelidir" diyor.

Ahmet Ocaklı'nın haberi...

Terör olayları ve sınır ötesi operasyona kilitlenen Türkiye'de YAŞ toplantısına sayılı günler kaldı. 29-30 Kasım tarihlerinde Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında toplanacak Yüksek Askeri Şura toplantısında alınacak kararlar 'onay' için Köşk'e gönderilecek. Başbakanlığı döneminde alınan kararları 'şerh' koyarak imzalayan Cumhurbaşkanı Gül'ün şimdi nasıl bir tutum sergileyeceği ise merak ediliyor. 6 ayda bir toplanan ve askeri olaylarla ilgili kararların alındığı toplantı daha çok 'irticai' gerekçelerle TSK'dan uzaklaştırılan kurum mensuplarıyla gündeme geliyor.

YENİ DÖNEMDE NE DEĞİŞECEK?
Şimdiye kadar ki dönemde YAŞ toplantılarında alınan kararlar Cumhurbaşkanına sunulmuş ve cumhurbaşkanı tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girmişti. Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı olması ise yeniden dikkatleri kasım sonunda yapılacak YAŞ toplantısına çevirdi. 3 Kasım 2002 seçimlerinin ardından başbakan olan Abdullah Gül'ün, başkanlığını yaptığı ilk YAŞ toplantısında alınan kararları, "yargı denetimine açık olmadığı" gereçeksiyle 'şerh' koyarak imzalaması dikkat çekmişti. O dönemde bir geleneği başlatan Gül'ü daha sonraki dönemde Başbakan Erdoğan da takip etmiş ve bütün YAŞ kararlarını 'şerh' koyarak imzalamıştı.

BAŞBAKANIN 'ŞERH' KOYMASININ BAĞLAYICILIĞI YOK
YAŞ toplantısına başkanlık eden Başbakanın 'şerh' koymasının, kararların uygulanmasında hiç bir bağlayıcılığı bulunmuyor. Cumhurbaşkanının onayının ardından YAŞ'ta alınan kararlar uygulamaya konuluyor. Şimdiye kadar geçen sürede hiç bir cumhurbaşkanı YAŞ kararlarını, 'onaylamıyorum' diyerek geri göndermedi. Başbakanlığı döneminde YAŞ kararlarını 'şerh' koyarak onaylayan Cumhurbaşkanı Gül'ün Kasım ayında alınacak kararların Köşk'e gelmesi durumunda nasıl bir tutum sergileyeceği ise merak konusu.

KARDAŞ:"ONAYLAMAZSA KRİZ ÇIKAR"
Emekli Hakim Albay Ümit Kardaş, Cumhurbaşkanı Gül askeri bürokrasiyle uyumlu göründüğünün altını çiziyor ve her hangi bir kriz çıkmayacağı tahmininde bulunuyor. Yeni bir Anayasa hazırlığı içerisinde bulunulduğunu hatırlatan Kardaş, yeni anayasada YAŞ kararlarının da yargı denetimine açılacağını, onun için de kriz çıkarılmadan yana bir tavır olmayacağını dile getiriyor. Cumhurbaşkanı Gül'ün Başbakanlığı döneminde 'şerh' koymasının, tabanına yönelik bir mesaj içerdiğini söyleyen Kardaş, onaylamamasının ise bir krize sebep olabileceğine dikkat çekiyor.

"ONAYLAMASI ÇELİŞKİ OLUR"
Başbakanlığı döneminde 'şerh' koyduktan sonra cumhurbaşkanlığında alınan kararları onaylamasının bir çelişki olacağını ifade eden Kardaş, "Burada neyi göze alacaklarına bağlı. Kriz çıkmasın diye kendiyle çelişen bir karar da verebilir. Onaylamaması durumunda çıkabilecek bir krizde Genelkurmay Başkanı'nı görevden almayı göze alabilir mi onu bilmiyorum." diyor.

"Büyük ihtimalle onaylayacaktır" diyen Kardaş şunları söyledi: "Ben askeri hakim olmaktan öte, ilkeli ve tutarlı bir insan olarak Gül'ün yerinde olsam onaylamama tavrımı gösteririm. Cumhurbaşkanından da onu beklerim. Bunun sonuçlarını da neyse göğüslerim. Ama bir kriz çıkacağını zannetmiyorum. Onaylanmaması durumunda nasıl bir kriz çıkacak onun hesabını yapmışlardır onlar. Uyumlu bir geçiş olacak diye bekliyorum. YAŞ Kararları Cumhurbaşkanı'nın onaylamasına bağlı olduğu için onaylamaması durumunda izlenmesi gereken bir süreç yok. Cumhurbaşkanının onaylamaması durumunda bir tıkanma olur ve bir kriz süreci başlar. Kanuni bir yönü yok. Onun için bu kararların yargı denetimine açılması gerekiyor."

 
8 sütun



Bu haber 676 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,655 µs