En Sıcak Konular

İngiltere'ye Çin istilası

2 Aralık 2007 11:06 tsi
İngiltere'ye Çin istilası
İngiltere, Çin'i, bankalar ve finans kurumlarının bilgisayar sistemleri de dahil olmak üzere, ekonominin kalbini oluşturan kuruluşlara yönelik devlet destekli istihbarat faaliyetleri yürütmekle suçladı.

İngiltere iç istihbarat servisi MI5'in Başkanı Jonathan Evans, 300 büyük şirketi, Çin hükümetinin yürüttüğü ekonomik casusluk faaliyetlerine karşı uyardı. Bugüne kadar Çin'e karşı en açık suçlamaların yer aldığı uyarıda, Çin askeri istihbaratının desteğiyle yürütülen casusluk faaliyetlerinin doğrudan İngiliz şirketlerinin sırlarını hedef aldığı, bu bağlamda özellikle ekonominin kalbini oluşturan büyük bankalar ve finans kuruluşlarının bilgisayar sistemlerinin de saldırıya maruz kalabildikleri öne sürüldü. Erişimin, iletişim frmaları, bankalar, su ve elektrik şirketlerini de içeren hayati önemdeki kuruluşlarla sınırlandırıldığı resmi bir internet sitesinde kopyası yayınlanan uyarı mektubunda, özellikle Çin ile iş yapan firmaların da Çin ordusunun hedefinde olduğu kaydedildi.

İLİŞKİLERE DARBE VURACAK

MI5 başkanının uyarı amacıyla 300 şirketin genel müdürlerine gönderdiği “gizli” damgalı mektupta, bankalar, holdingler, hukuk firmaları ve mali danışmanlık şirketlerinin yöneticilerine Çin'den kaynaklanan ve “devlet eliyle yürütülen” casusluk faaliyetlerine karşı ek önlemler geliştirmeleri tavsiye edildi. The Times gazetesinde yer alan haberde, böylesine bir uyarının iki ülke ilişkilerine büyük darbe indirebileceği ve Başbakan Gordon Brown'ın yeni yılın ilk günlerinde Çin'e yapmayı planladığı ziyarete gölge düşürebileceğini yazdı.

Amerika'da Çinli hacker korkusu

ABD Kongresi'ne geçen ay sunulan bir raporda, Çin'in Amerika'ya yönelik istihbarat faaliyetlerinin aşırı boyutlara vardığı ve Amerikan teknolojisine yönelik en büyük tehdidi oluşturduğu ifade edilmişti. ABD'de bu yıl resmi ve özel bilgisayar sistemlerine yönelik 37 bin sızma girişimi tesbit edilirken, ABD Hava Kuvvetleri bünyesinde siber-savaş için bir birim kurulması kararlaştırıldı. İnternet güvenlik şirketi “McAfee” de istihbarat örgütleri arasında internet üzerinden sürekli bir mücadele olduğunu belirtmişti.

yenişafak



Bu haber 362 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    17,486 µs