En Sıcak Konular

'İpek demiryolu' adımına karşılık, İran'dan yeni proje

2 Aralık 2007 11:09 tsi
'İpek demiryolu' adımına karşılık, İran'dan yeni proje  
Türkiye'nin, 'İpek demiryolu' olarak adlandırılan Pekin'i Londra'ya bağlayacak Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu projesine start vermesinin ardından İran da bölge ile demiryolu ulaşım ağını genişletmek üzere harekete geçti.

İran'ı Kazakistan ve Rusya'ya demiryoluyla bağlayacak projenin temeli yakında atılacak. Orta Asya Kuzey-Güney Ulaşım Koridoru olarak adlandırılan Kazakistan-Türkmenistan-İran demiryolu hattı için çalışmaların son aşamaya geldiği belirtiliyor.

Türkmenistan'ın Bereket ilçesinde önümüzdeki günlerde üç ülke üst düzey yetkililerin de katılacağı demiryolu projesinin temel atma töreni düzenlenecek. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un da katılacağı temel atma töreninin ne zaman yapılacağı henüz netleşmedi.

Bu yıl ekim ayında Tahran'da bir araya gelen Türkmenistan, Kazakistan ve İran liderleri, projenin son hali üzerinde anlaşmaya varmışlardı. Demiryolu projesi Türkmenistan, Kazakistan ve İran'ı Rusya ile birleştirerek, Orta Asya ülkelerinin demiryoluyla Basra Körfezi'ne açılmasına imkan sağlayacak.

Demiryolu projesinin toplam uzunluğu 900 kilometre. Hattın 700 kilometresi Türkmenistan sınırından geçecek. İran ve Kazakistan kendi sınırından geçecek demiryolunun inşaatını 2-3 yıl içerisinde tamamlamayı hedefliyor. Demiryolu hattı, Körfez'e açılan ülkelerin yük taşıma yolunu 600 kilometre azaltacak. İlk etapta yılda 5 milyon ton yükün taşınması hedefleniyor. Bu kapasite daha sonra 12 milyon tona kadar çıkarılacak. Türkmenistan ile İran'ı birbirine bağlayan mevcut Tecen-Saraks-Meşhed hattı ise 1996 yılında hayata geçirilmişti.

zaman



Bu haber 442 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,533 µs