En Sıcak Konular

Erdoğan'dan gece yarısı yoklaması

2 Aralık 2007 13:39 tsi
Erdoğan gece yarısı yasa görüşmeleri için Meclis'e geldi. Sıraların boş olduğunu gören Erdoğan vekilleri sordu. Erdoğan'ın geldiğini duyan vekiller kulislerden fırladı:

CHP'nin sert bir şekilde muhalefet ettiği, hâkimler ve savcılar yasasındaki değişiklik görüşülürken gece yarısı Meclis'e gelen Erdoğan, AK Parti'lilerin çalışmalara ilgisini ölçtü..

5 yıl avukatlık yapanların yazılı sınav ve mülakatı kazanmaları halinde hakim ya da savcı olmasını sağlayan Hâkimler ve Savcılar Yasası'nda değişiklik yapan teklif Meclis'te 12 saat süren maratonun sonunda kabul edildi. Muhalefetin, "yargı siyasallaşacak" diye karşı çıktığı "mülakat" yasada kaldı ancak sınavdaki etkisi yüzde 30'a indirildi. Hâkimlerde aranacak "çağdaş yaşamı benimseme" kuralı da kaldırıldı. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin "Şu anda tahliye edilme hakkı doğduğu halde, dosyası Yargıtay'da olduğu için 327 vatandaşımız cezaevinde yatmaya devam ediyor" derken, 4 bin 500 civarında hakim ve savcı açığı olduğunu ifade etti. Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Bakan Şahin'in bir akrabasının sınavsız olarak bir kamu kuruluşuna aldığını iddia edince, Şahin kendisinden tazminat kazandığı için kuyruk acısı olduğunu söylediği Genç'e "Git çiçek sula" diye laf attı. Genç, "Ben o işi zamanında yaptım. Şimdi sizin ihtiyacınız varsa yine yaparım" yanıtı verince, kürsüye çıkan DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, "Meclis'te 50 kadın milletvekili var ama burayı bir erkek Meclis'ine çevirmeyin" dedi.

ERDOĞAN BASKINI

Bu arada gece eşi Emine Erdoğan'la birlikte, Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan'a misafirliğe giden Başbakan Erdoğan, gece yarısı Meclis'e geldi.

AKP'li milletvekillerinin Genel Kurul çalışmalarına ilgi gösterip göstermediğini kontrol eden Erdoğan'ın gelişiyle kulisteki vekiller içeriye girince Kamer Genç "Yağcılık olsun diye buraya geliyorsunuz. Az önce yoktunuz" diye takıldı.

Erdoğan, AKP Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ'ı yanına çağırıp, arka sıraları kafasıyla işaret ederek, "Nerede bu arkadaşlar" diye sordu. Erdoğan yasanın çıkmasından sonra saat 02.00'de Meclis'ten ayrıldı.

Yasa neler getiriyor?

* Hâkim ve savcılarda aranacak "yetenek, kültür ve çağdaş yaşam anlayışı benimsemiş olması, dış görünümü itibariyle yadırganacak bir hali bulunup bulunmadığı" koşulları tartışma konusu oldu. Bu hükümlere, "muhakeme gücü, bir konuyu kavrayıp özetleme ve ifade etme, genel ve fiziki görünüm, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu, liyakat, yetenek ve kültür, çağdaş bilimsel ve teknolojik gelişime açıklık" kriteri getirildi.

* 5 yıl avukatlık yapan ve 35 yaşını geçmeyen hakim ve savcılık sınavına girebilecek. Sınav yazılı ve sözlü (mülakat) olarak yapılacak. Yazılı sınavı ÖSYM, mülakatı ise Adalet Bakanlığı yapacak. Yazılıda, Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi ile ilgili de soru sorulacak.

* İdari yargı hakimlerinin yüzde 80'i hukuk fakültesi, yüzde 20'si siyasal bilgiler fakültesi mezunları arasından alınacak.

* Hukuk alanında doktora yapanlar da hakim ve savcı olabilecek. Doktora yapanlar yalnızca mülakat sınavına girecek.

* Sınavda yazılı notunun yüzde 70'i, mülakat notunun yüzde 30'u alınarak en yüksekten düşüğe doğru başarı listesi hazırlanacak. Sınava girenler arasında aynı puanı alanlar arasında yazılı puanı yüksek olan öncelikli olacak.

sabah
 



Bu haber 570 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,378 µs