PKK yüzünden gerilim istemiyoruz! | " /> PKK yüzünden gerilim istemiyoruz! | "/>

En Sıcak Konular

İran'dan beklenen tepki: PKK yüzünden gerilim istemiyoruz!

2 Aralık 2007 17:27 tsi
İran'dan beklenen tepki: PKK yüzünden gerilim istemiyoruz! İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, terör örgütü PKK’nın eylemleri nedeniyle "Türkiye ile Irak arasında yaşanan sorunun, bölgede gerginliğe yol açmayan yöntemlerle çözülmesi gerektiğini" söyledi.

Hüseyni, haftalık basın toplantısında, Türkiye’nin Irak’ın kuzeyinde üslenen teröristlere yönelik operasyon başlattığına ilişkin haberlerle ilgili sorular üzerine, "Biz, sürekli olarak, gerginliğe yol açmayan çözüm yollarından yararlanılması gerektiğini vurguladık. İki ülke arasıdaki sorun da bölgede gerginliğe yol açmadan çözülmeli" dedi.

Terör örgütlerinin, bölgesel işbirliği çerçevesinde eylem yapamaz hale getirilebileceğine inandıklarını ifade eden Hüseyni, Irak’taki güvenlikten "işgalcileri" sorumlu tuttu.

PKK terör örgütünün İran’daki uzantısı olan PJAK da, İran’ın batısındaki dağlık alanda faaliyet gösteriyor. İran, Irak sınırında yer alan Kandil Dağı’ndaki terör örgütü kamplarını zaman zaman bombalıyor.

 

NÜKLEER PROGRAM

Hüseyni, Batılı ülkelerle krize yol açan nükleer program konusuna değinirken de, bu konuda uluslararası bütün yükümlülükleri yerine getirdiklerini, "dolayısıyla bazı ülkelerin kanun dışı beklentilerini kabul etmelerinin mümkün olmadığını" söyledi.

BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Almanya’nın dün Paris’te yaptığı toplantıdan "somut bir sonuç" çıkmadığını kaydeden Hüseyni, İran olarak yeni bir yaptırım kararı çıkmaması için uğraştıklarını, yeni yaptırım için de "ortada hiçbir bahane olmadığını" ifade etti.

Bütün nükleer faaliyetlerinin uluslararası kurallar çerçevesinde olduğunu yineleyen Hüseyni, "yeni yaptırımların nükleer faaliyetleri üzerinde hiçbir etkisi olmayacağını" vurguladı.

Hüseyni, Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi (UYGK) Genel Sekreteri ve nükleer konulardaki başmüzakereci Said Celili’nin yarın, üst düzey Rus yetkililerle görüşmek üzere Moskova’ya gideceğini de bildirdi.

 

ABD İLE GÖRÜŞMELER

Sözcü, İran ile ABD arasında Irak konusunda yapılacak yeni görüşmelerin sorulması üzerine de, "ABD ile tekrar bir araya gelme konusunun daha fazla incelenmesi gerektiğini" söyledi.

Hüseyni, "Eğer incelemelerimizde bir sonuca varırsak, ABD ile tekrar bir araya gelme zamanını ileride açıklarız" dedi.

Önceki üç görüşmeyi de Iraklı yetkililerin talepleri doğrultusunda bu ülkenin güvenliği için yaptıklarını belirten Hüseyni, yeni görüşmelerin de, gerçekleşmesi halinde Irak’ın güvenliğine odaklanacağını kaydetti.

Aralarında 28 yıldan beri diplomatik ilişki olmayan İran ve ABD, geçen Mayıs ayında ilk kez bir araya gelmiş, iki ülkenin Bağdat büyükelçileri, Irak konusunda üç kez görüşmüştü.

Haber10



Bu haber 609 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,601 µs