En Sıcak Konular

Doğru bildiğimiz beslenme hataları!

2 Aralık 2007 20:36 tsi
Doğru bildiğimiz beslenme hataları! Kimimiz gazeteden, kimimiz ise arkadaşımızdan duyduğumuz şeyleri hiç araştırmadan uygulamaya kalkarız. Ancak bu bilgilerin ne kadarının doğru, ne kadarının yanlış olduğunu uzman bir kişiye sorunca öğreniriz. İşte kulaktan dolma yanlış beslenme bilgileri

İşte sıkça sorulan beslenme yanlışlarından birkaçı...

* Çayı şekerli içince zararlı etkisinin azalacağını duydum, doğru mu?
Öncelikle belirtmek isterim ki, çayın şekerli ya da şekersiz içilmesinin zararlı etkisinin azaltılmasında bir etkisi yoktur. Biz diyetisyenlerin çayı şekersiz içme önerisinin nedeni, şekerden gelecek kalorinin azaltılmasıdır. Unutmamak gerekir ki, 1 adet kesme şeker 20 kalori içermektedir. Çayın içerisinde bulunan “tanen” proteinin vücutta kullanılmasını engellediği için, özellikle yumurta gibi proteini yüksek yiyeceklerin yanında çay yerine meyve suyu tüketmenizi öneririm.

* Dondurulmuş gıdaları oda sıcaklığında çözündürmek doğru mu?
Geride bıraktığımız yaz mevsimi nedeni ile market ve pazarlarda taze meyve ve sebzeler bolca bulunmaktaydı. Ancak kış döneminde, kimimiz sera meyve sebzelerini yemek yerine evde konserve veya derin dondurucuda saklanmış yiyecekleri, kimimiz ise yine hazır olarak satılan ve çalışan kadınların hayatını kolaylaştıran dondurulmuş ürünleri tercih etmekteyiz.

Bamyadan fasulyeye, enginardan balığa kadar pek çok yemeği hazırlarken dikkat edeceğimiz en önemli nokta; bu dondurulmuş yiyecekleri nasıl çözeceğimizdir. Çözdürmede en etkili ve en sağlıklı yol mikrodalga fırınlardır. Eğer mikrodalga fırınınız yoksa, dondurulmuş sebzeleri çözdürmeden direkt yemeğe ekleyebilirsiniz. Eğer çözdürmek istediğiniz yiyecek et ve türevleri ise, bir gece önceden buzdolabının altında bekletip, pişirmeye yakın da akan suyun altında iyice çözülmesini sağlayabilirsiniz. Yiyeceklerinizi asla oda sıcaklığında çözdürmemelisiniz.

* Arkadaşımla aynı diyeti uyguladık, o benden daha fazla kilo verdi, neden?
Sağlıklı bir bireyin kilo verme kriteleri yaşına, kilosuna, cinsiyetine, daha önce diyet yapıp yapmama durumuna göre değişmektedir. Örneğin; hayatı boyunca hiç diyet yapmamış kişi ile çok sık diyet yapıp, sürekli kilo alıp veren kişinin kilo verme hızları farklıdır. Daha önce hiç diyet yapmayan kişi, çok sık diyet yapan kişiye kıyasla daha hızlı kilo verir. Erkeklerin, kadınlara kıyasla vücut kas oranları daha fazla olduğundan, daha hızlı kilo verirler.

Ayrıca dikkat edilmesi gereken önemli bir konu da, eğer ideal kilonuzda iseniz kilo vermenizin daha uzun zaman alacağıdır. Ancak önerim, ideal kilosunda olan kişilerin kilo vermeye çalışmasından çok bu kilosunu korumasıdır. İdeal kilonuzu bilmiyorsanız sitemizde yer alan hesaplayıcıya bilgilerinizi girmeniz yeterli olacaktır.

* Bitki çaylarının zayıflamaya ve yağları eritmeye etkisi olduğunu duydum doğru mu?
Eski yazılarımdan da hatırlayacağınız üzere, sizlerle bitki çaylarının zayıflamaya olan etkisini paylaşmıştım. Ancak sitemizle yeni tanışan kişilerin bizlere iletmiş olduğu sorular arasında yoğun olması nedeniyle tekrar bu bilgiyi paylaşmanın etkili olacağını düşündüm. Evet, bilinenin aksine bitki çaylarının zayıflamada direkt bir etkisi bulunmamaktadır. Özellikle içerdikleri sinameki, rezene, papatya gibi bitkilerle vücutta oluşan ödemin atılmasına, bağırsak şikâyeti olan kişilerin rahatlamasına yardımcı oluyorlarsa da tekrar belirtmeliyim ki; bitki çaylarının yağların parçalanmasında bir etkisi bulunmamaktadır.

* Aldığım kaloriyi ne kadar azaltırsam, o kadar çok kilo veririm.
Günlük almamız gereken kaloriyi çok düşürmek, kilo vermeyi hızlandırmaz. Çok düşük kalorili diyetler uzun süre uygulandığında, vücut bu kaloriye alışır ve metabolizma hızı düşer. Metabolizma hızının düşmesi de günlük harcanan kalorinin azalmasına neden olduğu için kilo verme yavaşlar veya durur. Ayrıca diyet bittikten sonra da verilen kilolar daha hızlı geri alınabilir. Bu nedenledir ki, kontrolsüzce çok düşük kalorili diyetlerin uygulanmasını önermemekteyim.

* Bir öğünde yemek yerine meyve yenebilir.
Sağlıklı bir diyetin temel prensipleri, kişinin beslenme alışkanlığını revize etmektir. Sağlıklı beslenmenin de temel ilkesi protein, karbonhidrat, vitamin, mineral ve yağ yönünden dengeli olmasıdır. Bu nedenledir ki, meyve dahi olsa tek yönlü beslenmek doğru değildir. Besleme ve diyet programımız yukarıda bahsetmiş olduğum tüm besin öğelerini içermelidir. Yeterli ve dengeli beslenme programınızı hazırlamanız için size örnek teşkil edebilecek menüleri sitemizden inceleyebilirsiniz.

* Diyet yaparken etli sebze yemekleri yememeliyim.
Sebzelerle etlerin birbirlerini etkilemesi gibi bir durum yoktur. Ayrıca sebzeler, iyi bir vitamin ve mineral kaynağı olup, et ise iyi bir protein kaynağıdır. Birlikte tüketildiklerinde ise besin değeri artar ve bu da vücut için faydalı bir durumdur. Bunun yanı sıra, sebzeler lif de içerdiği için diyette yaşanan kabızlık şikâyetinin de azalmasına yardımcı olur.

* Kabak çekirdeği zayıflatır, bağırsakları çalıştırır.
Kabak çekirdeği gibi kuruyemişler iyi birer E vitamini kaynağıdır. Ayrıca bağırsakların çalışmasına da yardımcı olur. Ancak unutmamak gerekir ki, kuruyemişler yağ içerdiklerinden kalorileri yüksektir. Önerim, aşırıya kaçmamak kaydı ile günde bir avuç kadar kuruyemiş tüketmeniz.

* Diyette yağı kesmek depo edilen yağların yanmasını sağlar.
Zayıflamaya yönelik diyet uygulasak da vücudumuzun belirli oranlarda yağa ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacın diyetle karşılanmadığı durumlarda vücut, savunma mekanizması olarak karbonhidrat ve proteinlerden yağ sentezler. Ayrıca yağda eriyen vitaminlerin kullanılması için de yağ tüketimi önemlidir. Benim önerim, yağ tüketimimizi mümkün olduğu kadar minimumda tutmak ve tüketeceğimiz yağı da zeytinyağı olarak tercih etmektir.

* Meyve kilo aldırmaz, diyet yaparken sınırsız yenebilir!
Meyve düşük kalorili bir besin maddesi olduğu kadar aynı zamanda vitamin, mineral ve lif kaynağıdır. Her şeyde olduğu gibi abartmamak kaydı ile özellikle de ara öğünlerde açlık duyduğumuz zamanlarda meyvenin tercih edilmesi doğru bir alışkanlıktır. Ancak unutmamak gerekir ki, meyveyi asla ana öğün olarak düşünmemeliyiz. Meyveyi öğün aralarında birer porsiyon halinde tüketmeli; bunun yanı sıra incir,muz gibi kalorisi yüksek meyveler yerine, elma, portakal gibi düşük kalorili meyveleri tercih etmeliyiz.

Ntv-msnbc



Bu haber 429 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,656 µs