En Sıcak Konular

2008'in en büyük askeri projeleri

1 Ocak 2008 08:06 tsi
2008'in en büyük askeri projeleri Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, Türkiye'de, 2008 yılının en büyük savunma projelerini, Hava Savunma ve Denizaltı projelerinin oluşturacağını söyledi. İşte Türkiye için çok önemli projeler...

Murad Bayar, '2008 yılının en büyük askeri projelerinin ne olacağına' ilişkin sorularını yanıtlarken, özellikle Hava Savunma ve Denizaltı projelerinin, gelecek yıl üzerinde en çok durulacak olan ve Türkiye için çok önemli projeler olduğunu söyledi.

Savunma Sanayii Müsteşarlığının, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarına yönelik çok sayıda önemli projeyi yürüttüğünün altını çizen Bayar, 2008 yılında da, özgün üretime ağırlık vererek, Türk Savunma Sanayisini güçlendirmeye yönelik çalışmalara ağırlık vereceklerini vurguladı.

HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ

Alınan bilgiye göre, Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından yürütülen Hava savunma sistemleri projesi, alçak irtifada ve kısa menzilde hava tehdit vasıtalarını tesirsiz hale getirerek, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile Hava Kuvvetleri tesislerinin ve birliklerinin nokta savunmasının sağlanmasını amaçlıyor.

Hava savunma sistemi tedariği çerçevesinde, Deniz Kuvvetleri, Hava ve Kara Kuvvetleri için yeterli sayıda füze ve füze fırlatıcıları alınacak.

Projede, azami oranda yerli savunma sanayii katkısı sağlanarak, yurt içi imkan ve kabiliyetlerin geliştirilmesi de amaçlanıyor.

Hava Savunma Sistemi, Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi, Orta İrtifa Hava ve Füze Savunma Sistemi ile Uzun Menzilli Bölge Hava Savunma Sistemlerinde oluşuyor. Orta İrtifa Hava ve Füze Savunma Sisteminde, Orta menzil ve orta irtifada hava tehdit vasıtalarını tesirsiz hale getirerek Kara Kuvvetleri Komutanlığı tesislerinin ve birliklerinin nokta hava savunmasının sağlanması amaçlanıyor.

UZUN MENZİLLİ HAVA SAVUNMA SİSTEMİ

Uzun Menzilli Hava Savunma Sisteminde, tüm hava tehditlerine karşı Türkiye'nin bölge hava ve füze savunmasının sağlanması amaçlanıyor. Bu çerçevede, Hava Kuvvetleri Komutanlığı için yeterli miktarda batarya alınacak.

HAVA SAVUNMA SİSTEMİNDE ALTERNATİFLER, ABD, RUSYA, ÇİN VE İSRAİL

Hava savunma sisteminde ABD, Rusya, Çin ve İsrail gibi ülkelerin ürettiği füze tipleri başlıca alternatifleri oluşturuyorlar. Ancak uzmanlara göre, bu konuda iki ana rakip bulunuyor ve bunların birisi ABD, diğeri de Rusya.

ABD'nin Patriot Füzeleri, özellikle Irak Savaşındaki olumsuz tecrübelerin ardından yapılan modernizasyon çalışmaları sonucunda, taktik füze ve füze dışı hava araçlarına karşın etkin bir sisteme sahip oldu.

Çinliler daha çok, Orta İrtifa Hava Savunma Sistemleri konusunda uzmanlaşmış durumda bulunuyor.

Özelikle Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemleri konusunda oldukça iddialı olan Rusya, S-300 ve S400 füzelerini üretiyor.

Rusya, S-300 füzelerinin, Türkiye ile birlikte üretilebileceğini vurguluyor. İsrail ise Arrow füzelerini üretiyor.

Uzmanlar, hava savunma sisteminin hangisi tercih edilirse edilsin en az 4 füze bataryasının alınması gerektiğine işaret ediyorlar.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR

Yüksek irtifa-uzun menzilli hava savunma sistemi, uzun menzilli füze tehditlerini Türk hava sahasına girmeden bertaraf etmeyi amaçlıyor.

Yüksek irtifa hava savunma sistemlerinin çalışma esasında ise düşman füzelerinin Türk topraklarını hedef aldığının tespit edilmesinin ardından, uyduların da yardımıyla, hava savunma sistemleri ve buna bağlı bataryalar çalıştırılıyor.

Hava savunma füzeleri, 50-300 km'lik bir alan içinde düşman füzelerini durdurabiliyorlar.

MİLLİ DENİZALTI PROJESİ

Milli Denizaltı Projesi kapsamında, Yeni Tip Denizaltı İmalatı Türkiye'de ve milli imkanlarla gerçekleştirilecek.

Savunma sanayi alanında önemli projeler arasında yer alan Yeni Tip Denizaltı ihalesi çerçevesinde, denizaltılar Türkiye'de imal edilecek.

Tüm bu projelerin karar aşamasında, 2008 yılındaki Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında önemli oranda ilerleme kaydedilmesi bekleniyor.

haber7



Bu haber 307 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,794 µs