'Yeme sırası bizde' savaşı! | " /> 'Yeme sırası bizde' savaşı! | "/>

En Sıcak Konular

'Yeme sırası bizde' savaşı!

1 Ocak 2008 08:19 tsi
'Yeme sırası bizde'  savaşı! Kenya'da rakip kabilenin başkan adayı Odinga'nin taraftarları, Devlet Başkanı Kibaki'nin geçen perşembe yapılan seçimleri kazandığının açıklanması üzerine katliama ve yağmaya başladı. Olayların altında ise Kenya'nın kabilelere dayanan sosyal dokusu ya

Orta Afrika ülkelerinden Kenya'da geçen perşembe yapılan devlet başkanlığı ve parlamento seçimi, kara kıtanın göreceli olarak istikrarlı bilinen ülkesinde kaosa yol açtı. Mecvut Devlet Başkanı Mwai Kibaki'nin (76) yeniden seçildiğinin açıklanması üzerine oy sayım işleminde hile yapıldığını savunan muhalefetin adayı Raila Odinga taraftarları ortalığı birbirine kattı.

Geçen cumartesinden bu yana polis ve protestocular ile Kibaki ve Odinga taraftarı kabileler arasında çıkan olaylarda 140'ten fazla kişinin öldüğü, birçok işyeri, dükkan ve ofisin yakıldığı belirtildi. Talan ve yağma olaylarını durdurmak için polise evlerinden çıkanları vurma emri verilirken, 3 günden beri süren olayların önlenememesi üzerine de muhalif lider Odinga'nın memleketi olan Kisumu'da dün gündüz saatlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.


Kabile savaşı
Olayların altında Kenya'nın kabilelere dayanan sosyal dokusu yatıyor. 40 kadar büyük kabileden oluşan Kenya halkının büyük bölümü Kibaki'nin mensubu olduğu "Kikuyu" ile muhalif Odinga'nın "Luo" kabilesinden. İktidar bu iki kabile arasında el değiştirirken AP'ye göre, politikacılar propagandalarını, "Şimdi yeme sırası bizde" temasına dayandırıyor. Seçimi kazanan taraf, para, iş ve öteki imkânların sahibi oluyor.

Odinga (62) taraftarlarını sokağa döken açıklama geçen pazar Seçim Komisyonu Başkanı Samuel Kivuitu tarafından televizyondan yapıldı. Kivuitu, Kibaki'nin 231 bin oy farkla başkan seçildiğini söyledi. Seçim sonuçları Kibaki'nin başkan seçildiğini, ancak partisinin parlamento seçimini kaybettiğini ortaya koydu. Bunun üzerine Odinga taraftarları kamuoyu yoklamalarında liderlerinin Kibaki'nin önünde olduğunu belirterek, Kibaki yönetiminin oy sayımında hile yaptığını ileri sürdü. AB seçim gözlemcisi Alexander Graf Lamsdorff, Kenya Seçim Komisyonu'nun sayım işlemini güvenilirlik açısından tüm partileri tatmin edecek düzeyde gerçekleştiremediğini belirtti.

Kibaki'nin sonuçların açıklanmasından bir saat sonra alelacele yemin etmesi bardağı taşırdı. Odinga, Kibaki'yi eski Uganda diktatörü İdi Amin'e benzeterek kendisini "Halkın başkanı" ilan etti.
İngiltere, eski sömürgesi Kenya'daki olayları "kaygı verici" diye nitelerken, ABD Dışişleri Sözcüsü Rob McInturff, Kibaki'yi yeniden seçilmesi dolayısıyla kutlayarak tarafları seçim sonuçlarına saygılı olmaya davet etti. Fransız Basın Ajansı (AFP) ise Washington'ın bu desteğini daha sonra geri çektiğini bildirdi.

 

milliyet



Bu haber 371 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,063 µs