En Sıcak Konular

Aliyev'den Ermenistan'a rest!

1 Ocak 2008 09:36 tsi
Aliyev'den Ermenistan'a rest! Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan'a resmen rest çekti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkesinin toprak bütünlüğünün ''dokunulmaz'' olduğunu belirterek, ''Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü konusunda hiçbir zaman taviz vermeyeceğiz, Yukarı Karabağ'a da hiç bir zaman bağımsızlık verilmeyecek'' dedi.

Aliyev, yeni yıla girmeden önce ülkedeki televizyonlarda yayınlanan ve 2007 yılını değerlendirdiği konuşmasında, ülkesinin toprak bütünlüğünün uluslararası kamuoyu tarafından da tanındığını ifade ederek, halen Ermeni işgali altında olan Yukarı Karabağ ile barışçı çözümü amaçlayan müzakerelerin de toprak bütünlüğünün korunması çerçevesinde yürütüldüğünü kaydetti.

İlham Aliyev, şöyle devam etti:
''Müzakerelerin asıl içeriği, Azerbaycan topraklarındaki işgalin tamamen sona erdirilmesi, (zorunlu mülteci konumundaki) Azerbaycan vatandaşlarının Yukarı Karabağ başta olmak üzere kendi topraklarına geri dönmesinden ibarettir. Bu bizim temel ilkemizdir ve bundan bir adım bile geri çekilmeyeceğiz. Ermenistan bunu ne kadar erken anlarsa, kendileri için o kadar iyi olur.''

Ermenistan'ın yapıcı olmayan tutumu nedeniyle sorunun 2007 yılında da çözülemediğini anlatan Aliyev, halen bir sonuç alınamamasına rağmen barışçı çözüm amacıyla müzakerelere katıldıklarını ve bu müzakerelerin sürdürülmesinden yana olduklarını kaydetti.

''Azerbaycan topraklarında ikinci bir Ermeni devleti kurulmasına hiçbir zaman izin vermeyeceğiz. Yukarı Karabağ'da yaşayan Ermeniler kendi kaderlerini tayin hakkı istiyorsa, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü içinde halletsin. Bunu istemiyorlarsa da, Yukarı Karabağ'dan çıkıp, başka yerde kendileri için ikinci bir devlet kursunlar'' diyen Aliyev, Azerbaycan'ın ilkeli tutumuna uluslar arası kamuyu desteğinin de her geçen gün arttığını belirtti.

-ORDUNUN GÜÇLENDİRİLMESİ-

Yukarı Karabağ konusunda müzakereler sürecine bağlı kaldıklarını ve sonuç alınacağına ilişkin ümitlerini henüz yitirmediklerini söyleyen Aliyev, ancak her şeye hazır olmaları gerektiğini de vurgulayarak, ordunun daha da güçlendirilmesi çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Ordu harcamalarına bu yıl yaklaşık 1 milyar dolar tahsis edildiğini ifade eden Aliyev, 2008'de bu rakamın 1 milyar 200 milyon olacağını dile getirerek, ''Yeni silahlar, yeni araçlar alıyoruz. Ordunun savunma kapasitesini yükseltiyoruz. Savunma sanayi oluşturduk ve bu sanayi artık ordunun ihtiyacı olan silah ve araçları üretiyor'' dedi.

Savunma ve ordu konularındaki faaliyetlerin gizli olduğunu, dolayısıyla kamuoyunun bu konuda yeterince bilgi sahibi olamadığını dile getiren Aliyev, ''Ancak bu alanda gerekli çalışmalar yapılıyor ve ordunun potansiyeli daha da güçlendiriliyor. Ordumuzu güçlendirmemizin sebebi, gerektiğinde topraklarımızı işgalcilerden istediğimiz yolla temizlemeye hazır olmaktır'' diye konuştu.

Aliyev, konuşmasında ülkedeki ekonomik gelişmenin de 2007 içinde daha da arttığını ifade ederek, ülke bütçesinin gelecek yıl 12 milyar dolar olacağını, bunun da yapılması gereken çalışmaların gerçekleştirilmesi için kendilerine imkan tanıyacağını kaydetti.

Vatandaşlarının yeni yılını ve Hemreylik Günü'nü kutlayan Aliyev, 2008 yılındaki çalışmalarının da başarıyla sürdürüleceğine ve güçlü Azerbaycan devletinin oluşturulacağına inandığını da ifade etti.

hurhaber



Bu haber 429 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,802 µs