En Sıcak Konular

"Saf" bir Yahudi devleti için!

1 Ocak 2008 13:27 tsi
İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Saf bir Yahudi devletinin kurulması için Kudüs'ün paylaşılması gerektiğini söyledi. Olmert, İsrail'in sadece Yahudilerden oluşan bir devletin kurulması ve uzun süreli yaşayabilmesi için, İsrail'in Batı Şeria'dan çekilmesi

'İsrail, Filistinlilere taviz vermeli'

Salı, 01 Ocak 2008 11:35

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, bugün yayımlanan bir mülakatında, İsraillilerin en yakın uluslararası müttefiklerinin bile Batı Şeria'dan geri çekilmesini ve Kudüs'ü paylaşmasını istediğini anlamasının şart olduğunu söyledi.

Gelecek hakkında konuşan Olmert, "İsrail'e dost olan dünya İsrail hakkında konuşurken 67 sınırlarını dikkate alıyor. Kudüs'ün bölünmesini konuşuyor." dedi.

İngilizce yayınlanan günlük The Jerusalem Post gazetesinde yayımlanan röportajında Olmert, ancak yine de ABD'nin onayını almak kaydıyla herhangi bir barış anlaşmasında İsrail'in Batı Şeria'da bazı bölgeleri elinde tutabileceğini söyledi.

İsrail Batı Şeria'daki yeni Yahudi yerleşim yerleri inşaatlarını durdurma sözü vermesine rağmen, Olmert bunun bütün yeni yerleşim yeri inşaatlarına uygulanmadığını kaydetti.

İsrail Batı Şeria, doğu Kudüs ve Gazze Şeridi'ni 1967 Ortadoğu savaşında ele geçirdi. Filistinliler doğu Kudüs başşehirleri olmak kaydıyla bu bölgelerde bağımsız bir devlet kurmak istiyorlar.

Olmert 'ılımlı' Filistinli lider Mahmud Abbas ile görüşmeler başlattı. Her iki lider bu yılın sonuna kadar bir barış anlaşması imzalamayı umut ediyor. Geçmişte Olmert, İsrail'in Batı Şeria'daki bölgelerden geri çekilebileceğini ve doğu Kudüs'teki bazı Arap mahallelerin Filistin egemenliğine devretmeye hazır olduğu sinyalini vermişti.

Batı Şeria'da Kudus dışındaki büyük bir yerleşim yeri olan Maaleh Adumim'den bahseden Olmert, burası için "Kudüs ve İsrail devletinin bölünmez bir parçasıdır. İnsanlar yerleşim yerleri hakkında konuşurken Maaleh Adumim hakkında konuştuklarını düşünmüyorum." dedi.

Filistinliler herhangi bir Yahudi yerleşim yerinin inşa edilmesine karşı çıkıyor. Yahudi yerleşim yerlerinin inşasının barış görüşmelerine zarar verdiğini ve İsrail'in sözlerini ihlal ettiğini savunuyorlar. Ayrıca İsrail'in doğu Kudüs'teki bütün inşaatlarını durdurmasını istiyorlar.

Bugün yayımlanan röportajında, Olmert, İsrail'in bir demokrasi ve ana unsur ya da bir Yahudi devlet olarak kalabilmesi için İsrail'in Filistin topraklarından geri çekilmesi gerektiğini kaydetti.

"Eğer ayrılmak istemezsek ne olur?" diyen Olmert, "Karışık bir gerçeklikle sonsuza dek yaşayacak mıyız? Nüfusun yüzde 50 veya daha fazlası ikamet eden fakat bizim gibi oy kullanma hakkına sahip olmayan, eşit olmayan vatandaşlarla?" sorularını yöneltti.

İsrail 1967 savaşından sonra doğu Kudüs'ü ilhak etti. Ancak 240 bin Arap yerlinin çok azı İsrail vatandaşlığını kabul etti.

2.5 milyon Filistinli'nin yaşadığı Batı Şeria'yı İsrail hiç ilhak etmedi. 2005'te 1.5 milyon Filistinli'nin yaşadığı Gazze'yi boşalttı.

dünya bülteni



Bu haber 396 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,389 µs