En Sıcak Konular

2008'in ilk polemiği: Çalışan kadın aldatır!

1 Ocak 2008 13:31 tsi
CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, "İmamlar çıkıp vaaz veriyor; 'çalışan kadın kocasını aldatır' diye. AKP'nin kadına bakışı da bundan farklı değil, bu şekilde kadın eve hapsedilmek isteniyor" dedi. İşte yeni yılın ilk polemik konusu...

Hükümet, yeni yılın ilk Bakanlar Kurulu toplantısında yeni istihdam paketini ele almaya hazırlanırken, pakette yer alan ve çalışan kadınları yakından ilgilendiren “işverenlerin, işyerlerinde emzirme odası ve kreş açma zorunluluğunun ortadan kaldırılması”na kadın milletvekilleri sert tepki gösterdi. CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, konuyla ilgili olarak “İmamlar çıkıp vaaz veriyor; ‘çalışan kadın kocasını aldatır’ diye. AKP’nin kadına bakışı da bundan farklı değil, bu şekilde kadın eve hapsedilmek isteniyor” dedi. DSP İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş ise Hükümet'in yeni istihdam paketinde yer alan uygulamayı yaşama geçirmesi halinde pek çok kadının işten ayrılmak zorunda kalacağını söyledi.

Yeni yılla birlikte istihdama yönelik çalışmalarını hızlandıracak olan ve yeni istihdam paketini önce Bakanlar Kurulu’na ardından da Meclis gündemine getirmeyi planlayan hükümet, kadın istihdamına yönelik de önemli uygulamalara imza atmaya hazırlanıyor. Bunlar arasında ise halen 100-150 arasında kadın işçi çalıştırılan işyerlerinde 1 yaşından küçük çocukların emzirilmesi için emzirme odası ve 150’den fazla kadının çalıştığı işyerlerinde 0-6 yaş çocuklarının bakılmaları için kreş kurulması zorunluluğunu kaldırmak bulunuyor. Hükümetin yeni istihdam paketinde bu yönde düzenlemeler öngörmesi ise kadın milletvekillerinin sert tepkisine yol açtı.

“AKP KADINA 'ÇALIŞMA, EVİNDE OTUR' DİYOR”

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, AKP’nin genel bakış açısının kadını eve hapsetmek olduğunu belirterek “Geçen dönemde de dile getirdim. Amaç kadını iş yaşamının dışında tutmak. Bu yönde de birçok uygulama ile karşılaştık. Bazı kamu kurumlarına eleman alımında erkek olmanın koşul olarak ortaya konulduğuna şahit olduk. AKP aynı uygulamalarına devam ediyor” dedi. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na bağlı kreşlerin AKP iktidarı döneminde kaldırıldığını hatırlatan Arıtman, “Bu kreşler dar gelirlilere yönelikti. Bakan Nimet Çubukçu bu kreşleri kapattı. Gerekçe olarak da talep olmadığını gösterdi. Halbuki çok sayıda, az ücretle çalışan kadın bu kreşlerden yararlanıyordu. AKP’nin ilk günden bu yana anlayışı kadına ‘çalışma evinde otur’ anlayışıdır. Bunun için de her şeyi yapıyorlar. Bakan Babacan bunun böyle olacağının işaretini daha ilk günden vermiş, ‘bizim dönemimizde kadınların çalışmalarına gerek olmayacak, evlerinde oturup çocuklarına bakacaklar’ demişti. İşte adım adım bu anlayışı geliştiriyorlar” diye konuştu.

“AKP’NİN ANLAYIŞI ‘ÇALIŞAN KADIN ALDATIR’ DİYEN İMAMLA AYNI”

AKP’nin çalışan kadına bakış açısının, ‘çalışan kadın aldatır’ diyen imamla aynı olduğunu savunan Arıtman, AKP’nin kadınlar için en büyük tehlike ve şanssızlık olduğunu da belirtti. 1955 yılında kadın istihdamının yüzde 70’lerde olduğunu 2006’da ise bu rakamın yüzde 21’e gerilediğini dile getiren Canan Arıtman, “bu oran, bu tür uygulamalarla daha da gerileyecek. Bir ülkenin kalkınması için kadın işgücüne ihtiyaç var. Ancak AKP kadınını eve hapseden, evde yaşamaya mahkum eden, geleneksel rolle sınırlı tutan bir zihniyetin adı. Kadın istihdamı için süt odası, kreş bile çok önemli. Devletin her işyerine zorunluluk getirmesi gerekirken bunu tümüyle ortadan kaldırmayı planlıyorlar. Kadının insan olması, birey olması, eşit olması istenmiyor, erkeğin kulu kölesi haline getirilmek isteniyor”dedi.

DSP’Lİ AĞIRBAŞ: BU UYGULANIRSA ÇOK SAYIDA KADIN İŞTEN AYRILIR

DSP İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş ise hükümetin işyerlerindeki kreş ve emzirme odalarını kapatması durumunda çok sayıda kadının işten ayrılmak zorunda kalacağını kaydetti. Hükümetin uyguladığı politikalarla kadınları çalışma yaşamının dışına ittiğini savunan Ağırbaş, Meclis Başkanlığı’na Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle de konuyu Meclis gündemine taşıdı. Ağırbaş önergesinde ise kırsalda erkeklerin 2 katı, kentte ise erkeklerin 1.7 katı kadının işgücü dışına çıktığını belirterek şu bilgileri verdi:

“2006 yılı için çalışan her 4 kişiden ancak 1’i kadındır. Hükümet, kadınların ekonomiye entegre olması, istihdama katılması yönünde bugüne kadar ciddi destek vermemiştir. OECD’nin 2007 istihdam raporu verilerine göre Türkiye, kadın işsizliğinin en yüksek olduğu ülkeler arasında 17’nci sıradan 6’ncı sıraya yükselmiştir.”

Hükümetin, yeni istihdam paketi ile işyerlerindeki kreş ve emzirme odalarını kaldırması halinde bundan kadın istihdamının olumsuz etkileneceği uyarısında bulunan Ağırbaş, Erdoğan’a “çocuk bakım hizmetini sunmadan, bu alanda kamusal sorumluluk üstlenmeden ve yeterli sayıda tesis açılmadan, kadın istihdamını arttırmak adı altında, işletmelerin bünyesindeki emzirme odaları ve kreşlerin kapatılmasının kadın istihdamını nasıl arttırması beklenmektedir? Bu kararın olumsuz sonuçlarını gidermek üzere nasıl bir yol izlenmesi düşünülmektedir?Yerel yönetimlerin çocuk bakım yuvaları açmakla yükümlü kılınması düşünülmekte midir?”

cafesiyaset



Bu haber 914 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,608 µs