En Sıcak Konular

Mübarek ve Kaddafi Sudan'ı görüştü

1 Ocak 2008 23:36 tsi
Mübarek ve Kaddafi Sudan'ı görüştü Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ve Libya lideri Muammer Kaddafi, Kahire'de bir araya gelerek Sudan'ın sorunlu Darfur bölgesini görüştü.

İki liderin görüşmede özellikle Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletler'e bağlı barış güçlerinin konuşlandırılmasından sonra Darfur'daki durumu değerlendirdiklerini belirtildi.

Kaddafi, Afrika Birliği ve BM barış güzü askerlerinin Darfur'da göreve başlamasından bir gün ardından Mısır'ı ziyaret etti. Darfur'da 5 yıldır görev yapan Afrika birliği'ne bağlı barış gücü askerleri bölgede güvenliği sağlamakta başarısız olmuşlardı. Kaddafi, daha önce yaptığı açıklamalarda Darfur sorunun "uluslar arası bir mesele haline getirilmesini" eleştirmişti.

Kaddafi ve Mübarek'in görüşmelerinde Darfur sorununun yanı sıra iki ülke arasındaki ekonomi, ulaşım ve ticaret gibi konuları da ele aldıkları kaydedildi. Görüşmede ele alınan bir diğer konu ise Libya'da bulunan Mısırlı işçiler konusu oldu. Bazı Mısırlı işçiler, hem Libyalılara hem de meslektaşlarına karşı işledikleri suçlardan dolayı Libya mahkemelerince ölüm cezasına çarptırılmışlardı. Tarafların bu konuda bir ilerleme sağlayıp sağlayamadıkları ise belirtilmedi. Mısır, işçilerin cezasını düşürmeye çalışıyordu.

MISIR, DARFUR'DAKİ BM BARIŞ GÜCÜ'NE 1200 ASKER GÖNDERECEK

Öte yandan Mübarek'in sözcüsü Süleyman Avvad, bugün iki liderin görüşmesi sırasında yaptığı açıklamada Mısır'ın Darfur'da görev yapan BM Barış Gücü'ne bin 200 asker göndereceklerini söyledi. Süleyman Avvad, Cumhurbaşkanı Mübarek'in Darfur'da görev yapacak askerleri yarın denetleyeceğini ve ardından askerlerin Darfur'a doğru yola çıkacağını kaydetti.

Avvad, yaptıkları bu asker desteğinin; Mısır, Libya, Çad, Eritre ve Afrika kıtası dışındaki ülkelerin "Darfur'da akan kanı durdurmak için" gösterdikleri kapsamlı çabanın bir parçası olduğunu söyledi.

BM rakamlarına göre Darfur'da bugüne kadar meydana gelen çatışmalarda 200 binin üzerinde kişi öldü. Ancak Hartum yönetimi bu rakamın 9 bin olduğunu savunuyor.

 



Bu haber 328 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,181 µs