En Sıcak Konular

Rusya ne dost ne düşman!

2 Ocak 2008 09:58 tsi
Rusya ne dost ne düşman! Rus medyasındaki analiz yazılarına bakılırsa, Moskova son 20 yıldır dış politikada izlediği "batıya yaranma" çizgisini 2008 yılında kesinlikle terk ediyor.

Mart ayında Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yerine Kremlin koltuğuna daha liberal görünümlü Dmitriy Medvedev’in oturması bile bu gerçeği değiştirmeyecek. "2008’in dış politika düsturu ’Ne düşmanlık, ne dostluk’ olacak" deniyor.

Siyasi yorumculara göre 2008 yılında ABD dayanamayıp İran’ı vursa bile Rusya izlediği politika sayesinde hiçbir zarar görmeyecek. Olsa olsa kárı eksilir. 11 Eylül sonrasında George W. Bush yönetimi tarafından dünyaya kabul ettirilen uluslararası terörle ortak mücadele devri 2008’de kapanacak. Onun yerine küresel platformda derin krize girmesi beklenen ABD ekonomisi ve doların durumu dünya başkentlerini ortak sorun etrafında birleştiren en önemli hadise olacak.

2 Mart’taki devlet başkanlığı seçimlerini büyük ihtimalle Dmitriy Medvedev kazanacak ve Putin de başbakan olacak. Böylece ülkede iki başlı yönetim dönemi başlaması bekleniyor. Bu durum 1993 senesindeki manzara ile de kıyaslanıyor. 1993’te Boris Yeltsin parlamentoyu tanklardan ateşe tutmadan önce Rusya’da devlet başkan yardımcılığı diye bir makam vardı ve bu görevi yürüten Yeltsin’in samimi arkadaşı Aleksander Rutskoy, bir yıl içerisinde Yeltsin’in en azılı düşmanı oluvermişti.
 
hurriyet



Bu haber 331 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,685 µs