En Sıcak Konular

2008’de Türkiye çalışacak, AB bakacak

2 Ocak 2008 10:04 tsi
2008’de Türkiye çalışacak, AB bakacak   
2007, hem Türkiye hem de AB için nefes alma yılı oldu. AB anayasa sorununu çözdü, Türkiye seçimlerini yaptı.

Bu yıl ise Türkiye’nin çalışma dozuna bağlı olarak müzakerelerde iki-üç başlık daha açılacak. 35 başlığın birçoğu, açılış kriterlerini yerine getirmeyen Türkiye’nin icraatlarını bekliyor.

AB, şu reformlara bakacak:

TCK’nın 301’inci maddesinin değiştirilmesi

Vakıflar ve sayıştay yasaları ile ombudsmanlık oluşturulması.

AVRUPA Birliği’nin 2006 sonunda gerçekleştirdiği zirve toplantısında, Türkiye yorgunluğunun belirtileri ortaya çıkmış, iki yıl boyunca müzakerelerin başlatılmasına yönelik yaşananlar ve Türkiye tartışmalarının yoğunluğu, her iki tarafta da yorgunluk yaratmıştı. AB, kendi içindeki sorunlarına eğilemiyor ve yoğun olarak Türkiye tartışmaları yaşıyordu. Sekiz müzakere başlığının askıya alınması ve diğerlerinin kapanışlarının da "limanlar" şartına bağlanması işte böyle bir ortamda gerçekleşti.

Bu kararlar aslında hem Türkiye’de yaşanan AB tartışmalarını, hem de AB’de yaşanan Türkiye tartışmalarını azalttı. İki tarafın da işine geldi. AB, anayasası ile ilgili gündemine geri döndü ve adı "anayasa" olmayan, "Lizbon Sözleşmesi" ile rahat bir nefes aldı. Türkiye ise genel seçimleri, cumhurbaşkanlığı seçimini yaptı. Bu arada toplam altı başlıkta müzakereler açıldı.

BEKLEYEN REFORMLAR

Ve geldik 2008’e. Ne Türkiye hızlı davranıyor, ne de AB’nin acelesi var. İki taraf arasında sanki "gizli bir anlaşma" var ve bu anlaşma, "Ne sen benim üzerimde baskı kur, ne de ben AB üyeliği için acele davranayım" görüşü üzerine kurulu. 2008’in ilk yarısında Slovenya, ikinci yarısında ise Fransa AB Dönem Başkanlığı yapacak. Slovenya’nın başkanlığında iki veya üç başlığın müzakerelerinin açılması gerçekleşecek. Bu tamamen Türkiye’nin, başlıklarla ilgili hazırlığına bağlı. Slovenya döneminde "Fikri Mülkiyet", "Sermayenin Serbest Dolaşımı" ve "Şirketler Hukuku" başlıklarının açılması bekleniyor. Güney Kıbrıs’taki seçimler sonrası ise "Enerji" başlığı, Fransa ikna edilirse "Eğitim ve Kültür" başlıkları da açılmayı bekliyor.

2008’de asıl görev Türkiye’ye düşüyor. 2007’de frene basan Türk hükümeti, başta TCK’nın 301’inci maddesinin değişmesi olmak üzere, "Vakıflar" ve "Sayıştay" yasaları ile Ombudsmanlık oluşturulmasını gerçekleştirmesi gerekiyor. 35 başlığın birçoğu, "açılış kriterlerini" yerine getirmeyen Türk hükümetinin "icraatlarını" bekliyor.
 
hurriyet



Bu haber 293 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,986 µs