kara para mı aklıyor? | " /> kara para mı aklıyor? | "/>

En Sıcak Konular

Perinçek kara para mı aklıyor?

2 Ocak 2008 11:27 tsi
Perinçek kara para mı aklıyor? İşçi Partisi Lideri Doğu Perinçek'in kanalı Ulusal Kanal bu kez "kara para aklama" skandalıyla gündemde. MASAK, Ulusal Kanal'ı didik didik etti.

Malî Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek'e yakınlığıyla bilinen Ulusal Kanal hakkında, 'karapara akladığı' gerekçesiyle inceleme başlattı.

Kurul, Türkiye'deki bankalardan Ulusal Kanal'da hissesi olan şirketler ve kanalın yöneticilerinin hesapları hakkında bilgi istedi. Söz konusu yazıda talebin, 'Karaparanın Aklanmasının Önlenmesine Dair Kanun gereği' olduğunun altı çizildi.

İsmi geçen şahıs ve şirketlerin bankada hesaplarının bulunup bulunmadığı, bulunuyorsa para transferi işlemlerine ilişkin bilgilerin gönderilmesi istendi. Ulusal Kanal, dört yıl önce de Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) bilgisi haricinde para topladığı için soruşturma geçirmişti. İP lideri Doğu Perinçek, kanal için para toplandığını doğrulamıştı. Ancak televizyon hakkında uyarı cezasıyla yetinilmişti.

Ulusal Kanal'la ilgili iddiaları bu kez Mali Suçları Araştırma Kurulu mercek altına aldı. MASAK, Türkiye'deki bütün bankalara 30 Ekim 2007'de gizli bir yazı gönderdi.

Söz konusu yazıda, Ulusal Kanal ile bağlantılı şirket adları ve isimler sıralandıktan sonra, bunların hesaplarına giren ve çıkan paralarla ilgili bilgi istendi. 2001-2007 yılları arasında tarama yapılması talep edildi. Bilgi istenen isimler arasında Ulusal Kanal'ın Genel Müdürü Turhan Özlü, Genel Yayın Yönetmeni Ferit İlsever, Ankara Temsilcisi Adnan Akfırat da bulunuyor.

MASAK tarafından hesapları araştırılan Perinçek ile bağlantılı 8 şirketten bazıları ise şunlar: Ulusal Sigorta ve Danışmanlık Hizmetleri, Ulusal Kanal Tanıtım Hizmetleri, Ulusal Haber Hizmetleri, Ulusal Haber Ajansı Yayıncılık ve Organizasyon, Ulusal Kanal İletişim Hizmetleri. Perinçek'in geçmişteki yazıları ve açıklamaları Ulusal Kanal için toplanan paralar hakkında bilgiler veriyor. Örneğin Perinçek, 8 Ağustos 2002 tarihli Aydınlık dergisinde yer alan "Ulusal Kanal'ın Öküzü" başlıklı yazısında, toplanan milyarlardan bahsediyor.

Perinçek, yazısında Ulusal Kanal'ın kablolu yayın hakkını satın almak için toplanan paraları Kurtuluş Savaşı'ndaki Tekalif-i Milliye Kanunu'na benzetiyor. SPK'nın bilgisi dışında ortaklık payı dağıtıldığını şu ifadelerle dile getiriyor: "Ulusal Kanal, kablo hakkını kiralamıştı, şimdi 2 trilyona satın almak durumundaymış. Her yönden daha güvenceli. Büyük bir atılım. Yaparım dedi mi yapar. Ortaklık paylarını artırarak, yeni ortaklar bularak, 700 milyar lirasını denkleştirmişler bile."

Perinçek'in eski eniştesi Aydınlık hareketinin bir zamanlar iki numaralı ismi olan Gün Zileli, hatıralarında, İP liderinin ortaklık kurumunu parti taraftarlarını 'söğüşlemek' için icat ettiğini açıklamıştı. Zileli, mali destek sağlamak için partililerin kurban derisi bile topladıklarını anlatmıştı.



Bu haber 414 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,570 µs