En Sıcak Konular

Sigarayı içen de içtiren de yanacak!

2 Ocak 2008 12:35 tsi
Sigarayı içen de içtiren de yanacak!

Sigaraya karşı yasa teklifinin yeni yılın ilk günlerinde Meclis'te yasalaşması bekleniyor. Bu yasayla Türkiye barlarda da sigarayı yasaklayan çağdaş Avrupa ülkeleri arasına girecek. Yasak alanlarda sigara içene 50 YTL, sigara içilmesine izin veren işyeri

Sigaraya karşı yasa teklifinin yeni yılın ilk günlerinde Meclis'te yasalaşması bekleniyor. Bu yasayla Türkiye barlarda da sigarayı yasaklayan çağdaş Avrupa ülkeleri arasına girecek. Yasa yürürlüğe girdikten sonra 6 ay içinde lokanta, bar, otel, gece kulübü gibi eğlence yerleri, salonlarında, sigara içenler için ayrı bölüm hazırlamak zorunda, görünür biçimde "sigara içmek yasaktır" levhaları asacak. Başta zabıtalar görevli kamu memurları gerekli cezayı vermiyorsa disiplin cezasına çarptırılacak. Yasanın getirdiği yenilikler şöyle:

STADYUMDAN ATILACAK: Hastane, özel sağlık kuruluşu, eğitim-öğretim kurumları, kültür, spor hizmeti veren açık kapalı yerlerde sigara içilemeyecek. Yani statlarda ve Aspendos gibi açık tiyatrolarda da sigara içilemeyecek.

ŞOFÖRLER DE İÇEMEYECEK: Kamu hizmeti veren ulaşım araçları, taksiler, toplu taşım araçları ile bunların bekleme salonlarında da sigara yasak.

KAHVEDE SİGARA YASAĞI: Fuar, alışveriş merkezi, düğün, kongre, toplantı, konferans salonu, kafeler, internet cafeler, atari, bilardo salonları ile resmi ve özel kurumların her türlü kapalı ve açık alanlarında sigara içilemeyecek.

CAMİ AVLUSU: İbadethane ve çocuklara yönelik eğitim tesislerinin açık ve kapalı alanları da yasak kapsamına alındı.

SİGARA ODALARI: Kapalı yerlerde sigara alışkanlığı olanlar için iyi havalandırılan yerler hazırlanacak.

REKLAM YOK: Sıkı reklam yasağı uygulanacak. Sigara dağıtım araçlarının üstünde firmanın amblemi bile kullanılamayacak.

ROL GEREĞİ DE YASAK: Diziler dahil tüm televizyon programlarında rol gereği de olsa sigara kullanılamayacak.

VİTRİNDE SERGİLENEMEYECEK: 18 yaşından küçüklere sigara satılmayacak. Marketler, sigaraları dışarıdan görünmeyecek şekilde düzenlenecek dolaplarda satışa sunacak.

ÜNİFORMA İLE İÇİLMEYECEK: Özel ve resmi kolluk kuvvetleri, belediye zabıtaları veya TSK personeli, üniformalarıyla halka açık yerlerde sigara içemeyecek.

İŞTE CEZALAR

Yasak yerlerde sigara içmeye izin verenler önce uyarılacak eğer hâlâ önlem almamışlarsa 500 ila 5 bin YTL arasında para cezasına çarptırılacak. Okul, dershane, tiyatro, spor salanlarında sigara satanlara 1000 YTL ceza verilecek. Sokaklarda tane ile satanlar 250 YTL ödeyecek. Reklam, dağıtım ve satış yasaklarına uymayan firmalar 50 bin ile 250 bin YTL arasında ceza ödeyecek. Valilik, kaymakamlık, belediyeler, RTÜK ve Tütün Piyasası Kurulu cezaları vermekle görevlendirilecek. Kamu kurumları vapur, belediye, okul vb. yerlerde cezadan kimlerin görevli olduğunu saptayacak.


Elektronik sigaraya yasak

Sağlık Bakanlığı, sigarayı bırakmaya çalışan tiryakilerin tercihi elektronik sigarayı "yüksek dozda nikotin içermesi, bağımlılık yaratması ve sigarayı özendirmesi" gerekçeleriyle yasakladı. Bakanlık, nikotin oranını belirledikten sonra denetimli olarak elektronik sigaranın satışına izin verecek.

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Danışma Komisyonu yasak kararında gerekçeler şöyle sıralandı: "Nikotin içeren elektronik sigara ve kartuşlar, alım yolu ve dozu dikkate alındığında, yüksek dozda nikotin alınma, dolayısıyla bağımlılık yapma riskinin fazla ve sigarayı bıraktırıcı çalışmaları engelleyici olması..."

GEREKİRSE TOPLATMA

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, ayrıca ürünlerin sertifikasyonunun prosedüre uygunluğunun da incelendiğini belirterek, "Bir eksiklik saptanması durumunda ürünün piyasadan toplatılmasına karar verilebilecektir" dedi.

 Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan elektronimk sigaranın denetlenmeden satıldığı için yasaklama kararı alındığını söyledi. Türkiye'ye böcek ilacı olarak giren ve bakanlıkça denetimi yapılmayan elektronik sigaralarda yüksek dozda nikotin bulunabileceğine dikkat çeken Buzgan, yeni bir düzenlemenin ardından satışların denetimli olarak yapılmaya başlanacağını açıkladı.


Sabah
 



Bu haber 264 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,501 µs