En Sıcak Konular

Büyükanıt özel odada namaz kıldırdı mı?

2 Ocak 2008 16:21 tsi
Büyükanıt özel odada namaz kıldırdı mı? RP Diyarbakır eski Belediye Başkanı Prof. Ahmet Bilgin’e göre Büyükanıt, Genelkurmay Başkanları için ayrılmış özel odada namaza izin vermiş! Yanıt veya yalanlama henüz yok. Yok ama bu açıklamanın yer aldığı haber çok fazla ‘satır arası’

Prof. Ahmet Bilgin, 1994-99 yılları arası Refah Partisi’nden Diyarbakır Belediye Başkanı’ydı. Görevi icabı üst düzey komutanlarla çalıştı. Bunlardan biri de şimdiki Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’dı.

Büyükanıt paşa, o zamanlar 7. Kolordu komutanı olarak görev yapıyordu. Bilgin, 1997 ramazınında, büyük iftarlar için mekan aramaya başlamış. Uygun yer bulamayınca aklına orduevi gelmiş.

Tabii bunun için komutanın izni lazım olduğundan, Büyükanıt’a bizzat giderek durumu izah etmiş. Büyükanıt da izin vermiş. İkinci kriz, müftünün orduevindeki protokole katılımı konusunda olmuş.

Orduevi subayları bunun mümkün olamayacağını, müftünün protokolde bulunmadığını, orduevinde protokale katılmayacağını söyleyince, Bilgin durumu yine Büyükanıt’a iletmiş. Büyükanıt paşa da bir kez daha izin vermiş. 

Ama asıl mesele iftan sonrası namaz vakti ortaya çıkmış. Bilgin, mescit aramaya başlamış ve bu vesile ile orduevlerinde mescit olmadığını öğrenmiş. Fakat iftara katılanların namaz kılması gerektiğinden çıkar yol aramaya başlamış.

Bu sırada aklına, Orduevlerinde Genelkurmay Başkanları’nın ziyaret ettiği zamanlar için hazırlanan ve ayrılmış özel oda gelmiş. “Namazı özel odada kılacağız” talebi ile Orduevi subaylarına gidince herkesin rengi atmış.

Konu yine Büyükanıt’a iletilince, komutan özel odada namaza yine izin vermiş. Hatta seccade olmadığı için askerler temiz çarşaflar getirmiş.

Prof. Ahmet Bilgin’in aktardığı “hatıraların” özeti bunlar. Genelkurmay eski Başkanı hatıralarda Hilmi Özkök de bir gün önce yer aldı.

Zamanlama?

Peki Vakit’in bu seri haberi nasıl okunmalı?.. Bir kere zamanlamanın önemini belirtmek gerekiyor. Bu haber, Genelkurmay Başkanı Büyükanıt’ın görev süresinin uzatılması ile ilgili haber ve spekülasyonların çoğaldığı bir sürece denk geliyor.

Birinci mesele bu. Yani Genelkurmay Başkanı böyle bir teklifi kabul eder mi etmez mi ayrı konu ama, eğer bu görev uzatması ile ilgili bir karar varsa ya da düşünülüyorsa, AKP tabanına-ki Vakit’in okur profili ile uygunluğu uygun!-komutanın ılımlı bir tablosu sunuluyor.

Haber aynı zamanda “emekli bazı komutanlar” ile Büyükanıt paşanın duruşunu ayrıca birbirinden koparıyor. Ayrı tutuyor. “Pozisyonları aynı değil” mesajı taşıyor. Bu da AKP tabanıyla birlikte ulusalcı kesime de bir gönderme içeriyor.

Ama belki de öyle değil

Özellikle terörle mücadele doğal olarak tam bir birlik havası veren tüm yönetim kademeleri içinde TSK ve Hükümet de var. Bu havanın, AKP ile Silahlı Kuvvetler arasındaki soğukluğu giderdiği algısı da mevcut.

Zaten Büyakanıt’ın görev süresinin uzatılması meselesi de bu zamanlama ile ortaya çıkıyor. Ama Vakit’in bakışı tam bunu istemiyor da olabilir. Zira uzatma gibi bir konu günmedeme geldiğinde, bu bizatihi TSK’nın iç işleyişini etkiliyor.

Uzatma halinde silsile halinde sıra bekleyen bir çok üst rütbeli subayın geçişleri de değişecek. Ama daha önemlisi, TSK’nın temel prensip ve düsturlarından olan, görevi gelen gider, yenisi nöbeti alır kabulü bozulacağından, psikolojik bir rahatsızlık yaratabilecek. Vakit’in bu kaygılardan hangisi gözettiği ise şimdilik belli değil!



Bu haber 10,555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,601 µs