En Sıcak Konular

Gül, Talat'a uçağını gönderdi

3 Ocak 2008 09:20 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bugün KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ı, selefi 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer döneminde uygulanmayan evsahipliği jestleriyle ağırlayacak. Gül, resmi ziyarette bulunmak üzere Ankara'ya gelecek olan Talat için GAP uç

Rauf Denktaş'tan sonra KKTC Cumhurbaşkanlığı'na seçilen Talat, Sezer döneminde Türkiye ile ilişkilerinde sıkıntılar yaşadı. Talat, yapılan seçimde yüzde 55.6 oy oranıyla ipi göğüslemişti. Talat'ın bu zaferi, "adada Rum ve Türk, iki ayrı devlet" tezine aykırı olarak Rum Kesimi ile birleşmeden yana tutum alması nedeniyle Sezer tarafından memnuniyetle karşılanmamıştı. Sezer, ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye yapmak isteğini açıklayan Talat'a 3 ay boyunca randevu vermemişti. Sezer, bu süreçten sonra Talat'ı 2 Ağustos 2005'te konuk ettiğinde ise Camlı Köşk'ün kapılarını kendisine açmamıştı. Buna karşın Sezer, 6 Temmuz 2005'te "Devlet Şeref Madalyası" verilmesi nedeniyle Çankaya Köşkü'nde düzenlenen tören dolayısıyla Denktaş ailesine hem uçağını göndermiş hem de Camlı Köşk'te konuk etmişti.
     
     
Gül-Talat sıcaklığı
     
Çankaya Köşkü'nün Talat'a yönelik tavrı, Gül dönemiyle birlikte değişime uğradı. Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte ilk yurtdışı ziyaretini 18-19 Eylül'de Kıbrıs'a gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanlığı döneminde Talat'ı destekleyen açıklamalarıyla dikkat çeken Gül, ABD'ye 6 Ocak'ta yapacağı ziyarette Kıbrıs sorununda Rum Kesimi'nin olumsuz yaklaşımını ve KKTC'ye yönelik amborgoya yönelik eleştirilerini Başkan George Bush'a iletecek. Bu nedenle ABD gezisi öncesinde Talat'ı Türkiye'ye davet eden Gül, eşi Oya Talat ile birlikte gelmesi için adaya GAP uçağını gönderdi.
     
Gül, Talat'ı bugün Çankaya Köşkü'nde resmi törenle karşılayacak. Gül, Talat onuruna vereceği resmi öğle yemeği davetini de geniş katılımlı olarak gerçekleştirecek. Sezer dönemindeki ziyaretinde otelde konaklamak durumunda kalan Talat çifti, bu sefer Camlı Köşk'te ağırlanacak.
     
     
Rum Kesimi'ndeki seçim masada
     
Gül ile Talat'ın yapacağı görüşmelerde, Rum Kesimi'nde şubatta gerçekleşecek olan başkanlık seçimi de ele alınacak. Gül ve Talat, Papadopulos ile rakipleri konusunda karşılıklı fikir alışverişinde bulunacak ve bu çerçevede Türkiye ile KKTC'nın izleyeceği ortak tutumu belirleyecek.
     
Talat'a, Ankara'daki temaslarında KKTC Dışişleri Bakanı Turgay Avcı da eşlik edecek. Talat, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile de görüşecek.
     
milliyet



Bu haber 449 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,372 µs