En Sıcak Konular

Dink'in ailesinden ihmaller klasörü

3 Ocak 2008 10:02 tsi
Dink'in ailesinden ihmaller klasörü Başbakanlık Teftiş Kurulunu'nun Hrant Dink'in öldürülmesine yönelik incelemesinde "gizlenen ve soruşturulmayan bilgi ve belge bulunamadığı" sonucuna ulaştığı haberleri üzerine Dink ailesi ve avukatları ihmalleri bir klasör haline getirdi ve Başbakanlı

Hrant Dink cinayeti soruşturmasında, "gizlenen ve soruşturulmayan bilgi ve belge bulunmadığı" şeklinde, ihmal olmadığı yönünde Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun açıklaması üzerine, Dink ailesi ve avukatları, soruşturmanın eksiklerini bir klasör halinde Başbakanlığa gönderdi.

Dink'in eşi Rakel Dink'in mektubu üzerine Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla inceleme başlatan BTK'dan bir yetkili raporun henüz tamamlanamadığını ve şu anda bir açıklama yapmanın doğru olmayacağını ifade etti.

KLASÖRÜN İÇERİĞİ

Klasörde yer alan ve davanın iddianamesine gönderme yapılan bir raporda, "Ortak karar ve faaliyet planları çerçevesinde, zamana yayılan ve tamamı ideolojik maksat taşıyan eylemler sadece iddianameyle sınırlı değildir" dendi ve örgütün "tetikçi" ve "tetikçi ile ilişkide bulunan üyelerinin" bir kısmının yakalandığı, Pelitli ayağının çözüldüğü anımsatıldı. Eksiklikler şöyle sıralandı:

- Soruşturma, müdahil tarafın katkısından mahrum bırakılmıştır.

- Tetikçinin, cinayetin işlendiği yer olan İstanbul ile ilişkisi, bağlantıları ve örgütün buradaki üyeleri üzerine gidilmemiştir.

- Trabzon, İstanbul ve Ankara'da güvenlik güçlerinin şüpheliler ile ilişkileri, kast, olası kast ve ya ihmal düzeyinde suçun işlenmesine katkıları, suç delillerinin gizlenmesi, suçu ve suçluyu öven eylemleri ortaya çıkmasına rağmen bu görevlilerin davaya dahil edilmemesi soruşturmanın en önemli eksikliklerindendir.

- BBP ve Alperen Ocağı'nın Hrant Dink cinayeti ile ilişkisi, yapılan soruşturmada tartışılmadı.

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 20.04.2007 tarihli "görevsizlik" kararında Trabzon Emniyet görevlilerinin suçun işlenmesinden sonra delilleri kararttığına ilişkin tespitlerini 11 madde halinde sıraladı. Ama Yasin Hayal'e ilişkin hiçbir bilgi ve belge Trabzon Emniyet Müdürlüğü tarafından dava dosyasına gönderilmedi.

- Zanlıların telefon görüşmelerinin çözümleri uzman kişiler tarafından yapılmadı.

- Cinayet günü cinayet mahalline yakın Akbank'ın ATM kamera görüntülerinin saat 12.48'e kadar kalan kısmı emniyet tarafından bir daha geri dönüşümü mümkün olmayacak şekilde olay sonrasında silindi.

- O.S'nin İstanbul'a hangi vasıta ve kimlerle geldiği, İstanbul'a hangi tarihte geldiği, kimlerle görüştüğü, Agos Gazetesi önüne kimlerle ve hangi vasıta ile geldiği, olay sonrası hangi vasıta ile ve kimlerle uzaklaştığı konuları açığa kavuşturulamadı.

- Erhan Tuncel'in yardımcı istihbarat elemanı olarak Emniyet bünyesinde istihdam edildiği süre boyunca Emniyet'e verdiği bilgileri içeren raporların dava dosyasına getirilmesi talepleri, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi.

- İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri tarafından yapılan incelemede, Trabzon Emniyet Müdürlüğü tarafından yardımcı istihbarat elemanlarının Yasin Hayal ve Mustafa Öztürk başta olmak üzere sanıklarla ilişkisi olup olmadığı sorulmadı ve müfettişler tarafından da bu konuda herhangi bir bilgiye ulaşılamadı.

- İstanbul Valiliği'ne çağrılan Dink ile yapılan görüşmede Vali Yardımcısı Ergün Güngör'ün yanında olan biri kadın iki kişiye ilişkin bilgi verilmedi.

- Dink'in ağır bir tehdit altında olduğu bilinmesine rağmen koruma verilmemesinde İstanbul Valiliğinin ağır sorumluluğu bulunmasına karşın bunun üzerine gidilmedi.

- 5 Şubat 2006 tarihinde işlenen Rahip Santaro cinayeti tüm boyutlarıyla ortaya çıkarılabilseydi, belki Dink cinayeti önlenebilecekti.

 

Taraf



Bu haber 402 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,388 µs