kısa devre! | " /> kısa devre! | "/>

En Sıcak Konular

Elektronik sigarada kısa devre!

3 Ocak 2008 15:24 tsi
Elektronik sigarada kısa devre! Sağlık Bakanlığı, elektronik sigarayı yasakladı. Yasağın altında gerçekte ne olduğu konusunda da pek çok tartışma ortaya çıktı. Ne olursa olsun, bilinen iki gerçek var: Elektronik sigaranın Türkiye macerasının şimdilik "kısa" sürdüğü ve sonunda "kısa d

Sağlık Bakanlığı; Türkiye’de bir süredir tartışmalara sebep olan, aynı zamanda ilgi gören ve kullanılan “elektronik sigara”yı yasakladı. Bakanlığın yasaklama sebepleri, elektronik sigaranın bilimsel olarak bıraktırdığının bir kanıtı olmaması, denetlemedeki boşluklar ve bağımlılık riskini artırması.
Peki bu sebepler ne kadar geçerli, elektronik sigara gerçekten işe yaramıyor mu?

Ya da yasaklamanın ardında başka sebepler olabilir mi?

2008’in başlamasıyla beraber sağlık alanında alınan yeni bir karar da tartışılmaya başlandı. Sağlık Bakanlığı, yaklaşık 1 yıldır Türkiye’de satılan ve 50 milyon YTL’lik bir pazar yaratan elektronik sigarayı yasakladı.

Sağlık Bakanlığı nikotin kartuşu yoluyla kullanan kişiye sigara içmiş hissi veren elektronik sigaraların, yüksek dozda nikotin alma nedeniyle bağımlılık riskini arttırdığı yönünde bir açıklama yaptı. Daha sonra tartışmalara açıklık getirmek adına konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, piyasada satılan ürünler için Sağlık Bakanlığı’ndan bir izin alınmadığını, ürünlerin güvenilirliği ve sigarayı bıraktırma konusunda bilimselliği yeterli görülmediğinden bu kararın alındığını kaydetti. Bakan, Sanayi Bakanlığı’yla bu konuda bir anlaşmazlık olduğu iddialarına ise, “ Bakanlığımız diğer kurumlarla olduğu gibi Sanayi Bakanlığı ile de yakın işbirliği içerisinde. Mevzuat boşluğundan doğan sıkıntının yaşanmaması için bu tedbiri aldık” dedi.

Elektronik sigara şirketleri ise karardan şaşkın. Yaklaşık bir yıldır elektronik sigara satan şirketler, yapılan araştırmalarda sigarayı bıraktırma oranının %80 civarı olduğu söyleniyor. Bugüne kadar yapılan satışlardan çok az sayıda şikayet alındığı da, öğrenilenler arasında. AB ülkeleri dahil olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde satılan elektronik sigara, başka herhangi bir ülkede yasaklanmış değil.

Elektronik sigara kullanıcıları ise bu durumdan rahatsız. Bir çoğu tam sigarayı bırakma safhasında olan kullanıcılar, sigarayı satın aldıkları şirketleri arıyarak bilgi almaya ve kartuş bulmaya çalışıyor, şirketler ise stokları tüketmişler.

Sigarayı bıraktırma konusunda olumlu sonuçları olduğu bilinen elektronik sigaranın tartışmalı sebeplerle yasaklanması, akıllarda soru işaretleri bıraktı. Özellikle, sigaraya karşı kampanyaların yoğunluk kazandığı son dönemde böyle bir adım atılması şaşırtıcı. Bakanlığın öne sürdüğü yüksek dozda nikotin alınması, bazı yönlerden eksik bir açıklama olarak görünüyor. Çünkü elektronik sigaranın nikotin kartuşları değiştirilebiliyor, sigarayı bırakmak isteyen kişi zamanla daha az nikotinli kartuşları kullanmaya başlıyor, bu yolla alınan nikotin oranı zamanla azaltılarak sigara bırakılabiliyor. Bunun ötesinde, normal sigaraların içerisinde bulunan nikotin harici, sayısı dört bini bulabilen zehirli maddeler, elektronik sigarada yok. Dolayısıyla bu yönden bakıldığında, elektronik sigaraların yasaklanması çok manalı değil.

İzinler konusundaysa, elektronik sigaranın üretilebilmesi için “c belgesi” diye bir belge alınması gerekiyor. Bazı şirketlerin bu belgeyi bulundurmadığı göz önüne alınsa bile, bu belgenin denetlemesi yapılarak, belgesi olmayan şirketlerle alakalı işlem yapılabilir, tüm sektöre yasak getirmek, bu yönden de gerekli değilmiş gibi görünüyor.

Tüm bu meseleler göz önünde bulundurulduğunda, akla şu soru geliyor, acaba sigarayla savaşın ve sigara karşıtı kampanyaların revaçta olduğu şu dönemde, bu yasağın altında sigara üreticileri olabilir mi? Bu sorunun cevabını, önümüzdeki günlerdeki gelişmeler açığa çıkaracak…

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 835 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,481 µs