alt yapınızı’ kullanacaktık? | " /> alt yapınızı’ kullanacaktık? | "/>

En Sıcak Konular

Müsaitseniz ‘alt yapınızı’ kullanacaktık?

3 Ocak 2008 15:41 tsi
Müsaitseniz ‘alt yapınızı’ kullanacaktık? Dövelim mi sevelim mi kararsısız! Karar sizin. Hedef güzel. Samimiyse elbette. Değilse, dilimizde tüy, muhtemelen sizin bilgisayarlarınızda da gizli bir şey kalmadı. Yeni moda; ‘saygın amaçlar’ için dünyadaki kişisel bilgisayarları kullanmak.

Bu biraz deprem mağdurlarına yardım vesilesiyle kan toplamaya gelen savaş gemilerine benziyor. Yine de günah almayalım. Şimdi moda şu; normal bilgisayar gücüyle bitirilemeyecek bazı projeler için, kişisel bilgisayarların katılımı isteniyor.

Siz kullanmıyorken, bilgisayarınızın alt kapasitesi, bir ağ vasıtasıyla, bu saygın projelere “mırıl mırıl”hizmet veriyor. Somutlayalım.

IBM'in 2004 yılında bilimsel araştırmalarda kullanılması için kurduğu bilgisayar ağı
World Community Grid'de (WCG) bulunan bilgisayar sayısı 800.000'e ulaşmış durumda.

Dünyanın en hızlı 5. süper bilgisayarına eşit işlem gücüne sahip WCG üzerinde başlatılan yeni bir araştırma, kansere neden olan proteinlerin yapısını çözmeyi hedefliyor.

Geleneksel bilgisayar sistemleri kullanılarak 162 yılda tamamlanabilecek araştırma, WCG sayesinde 1-2 yıl içinde sonuca ulaştırılacak.

Ontario Kanser Enstitüsü'nden Dr. Igor Jurisica, "Kansere, vücudumuzda bulunan yapısı bozulmuş proteinlerin neden olduğunu artık biliyoruz. Eğer bu proteinlerin fonksiyonlarını ve vücudumuzla nasıl bir ilişki kurduklarını çözebilirsek, kanseri oluşmadan önleme şansına da sahip olacağız. Elimizde, kanserle bağlantılı olabilecek 9.400 proteinin, yapılan 14.5 milyon deney sırasında çekilmiş 86 milyon adet fotoğrafı var."

Sözün bittiği yer! Siz olsanız bilgisayarınızı vermez misiniz? WCG, dünya genelindeki yüz binlerce kullanıcının, masaüstü ya da dizüstü bilgisayarlarının işlem gücünü, çalışmadıkları zamanlarda merkezi bir araştırma projesine ödünç vermesi ilkesiyle çalışıyor.

Kendilerine göre yüksek güvenlik önlemleri de almışlar Kullanıcıların şahsi bilgilerini güvence altına alarak (!), bilgisayarların atıl işlem kapasitesini kullanıyorlar. Tabi nasıl güvence altına alıyorlar, bu bilgi yok.

İş Kanada ile bitse iyi. WCG, IBM'in ABD'nin Colorado eyaletinde bulunan 14 sunucusuna bağlı olarak çalışıyor. Bilgisayar kullanıcıları, indirdikleri bir program sayesinde (!), kullanmadıkları dönemlerde makinelerinin işlem gücünü WCG'ye ödünç veriyor.

Normal çalışma zamanında, bir PC ya da dizüstü bilgisayar  çalışırken işlemci gücünün ortalama yüzde 20'sini kullanıyor. WCG uygulaması, kullanıcıların bilgisayarları az kullandıkları ya da hiç kullanmadıkları dönemlerde devreye giriyor ve bilgisayarın performansında herhangi bir azalmaya yol açmıyor.

Tamam helali hoş olsun. Lakin, enformasyon casusluğu ya da daha bayağı biçimde internet düzenbazlığı için bundan daha iyi bir yapı bulunamaz. Peki yapıyorlar mı? Dediğimiz gibi günah almayalım. Onlar yapmasa da başkaları yapıyor.

Bir internet ağı üzerinden nereye bağlanırsanız bağlanın, nasıl bir güvenlik sistemi olursa olsun, bu açık bir kapı demektir. Ve bir kapı varsa hem girilebilir hem çıkılabilir. Velev ki bir de program indiriyorsunuz.

Bu da bir şey değil. Sizin herhangi bir şekilde ilişkide olduğunuz, iş, banka, arkadaş grubu, mail adresleriniz, bağlantılarınız ve elbette kişisel/gizli bilgileriniz açık hale geliyor.



Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,423 µs