En Sıcak Konular

CIA’nın Butto hamlesinin analizi

3 Ocak 2008 15:55 tsi
CIA’nın Butto hamlesinin analizi    
Patlamada Butto’yu koruyan 4 Pakistanlı görevli ölürken, CIA’in verdiği 11 korumanın neden burnu kanamadı? Suikast ABD politikaları ekseninde nereye oturuyor.

Ladin, sesi var kendi yok

21. yüzyılı tam bir ABD asrına çevirmek isteyen Washington, geçen yüzyılın son on yılında projelerine hız vermişti. Dünyadaki mevcut egemenliğinin sınırlarını yeterli görmüyordu. O nedenle hummalı bir hazırlık dönemine girdi. Öyle anlaşılıyor ki 1991 Birinci Körfez Savaşı, hazırlıkların ilk aşamasını oluşturuyordu. Ortadoğu ve havalisinde artık geçerliliğini ve etkisini kaybeden güdümlü kukla yönetimlerin yeniden kurgulanıp formatlanması, güdümlü totaliter yönetimlerden güdümlü ve demokratik görünümlü yönetimlere geçilmesi planlanıyordu. Bu iş çok kolay olmayacağından dolayı, mevcut yönetimlerin zor kullanılarak değiştirilebilmesi için bahaneler gerekiyordu.

Laboratuar ürünü bahaneler oluşturulmasına ihtiyaç vardı. Çünkü, istenilen ülkede, istenildiği zaman, istenilen dozda bahane bulmak kolay değildi. Önceleri, Sovyetlerin yayılmacı politikalarına karşı kullanılan El Kaide, Sovyetlerin dağılmasından sonra başka amaçlar için kullanılmaya başladı. Bu süreçte en büyük amaç ise Büyük Ortadoğu Projesi idi.

BOP'un hayata geçirilebilmesi için, yine çok derin bir ABD planı olan 11 Eylül 2001 ikiz kule ve bağlantılı olayları El Kaide “marka”sına mal edilmişti. Kendisine mal edilen bu olayı El Kaide'nin lideri olan Usame Bin Ladin gerçekten isteyerek mi yaptı, yoksa yıllardır içinde yer aldığı planların gereği olarak bu olayı istemeyerek de olsa kabullenmek ve sahiplenmek zorunda mı kaldı, o tam olarak belli değil. Fakat bu olay, ABD'nin BOP sevdasının en büyük gerekçesini oluşturdu. Bu gerekçe ile önce Afganistan, sonra Irak işgal edildi. İran hedefe konuldu, Suriye tartışmaya açıldı.

Bu süreçte El Kaide patentli olayların bir kısmı ABD'nin gerekçelerini oluşturdu. Ancak aynı örgütün yaptığı olayların bir kısmı ise görünürde ABD'ye gerekçe oluşturuyormuş gibi olsa bile, temelde ABD karşıtlığının körüklenmesine ve ABD'nin bölgede ve Dünyada işlerinin sarpa sarmasına neden oldu.

El Kaide'nin son zamanlarda önemli ölçüde ABD kontrolünden çıkmaya başladığını gözlüyoruz. Bunun en bariz örneği ise Butto suikastı. ABD kurgusuna göre CIA kontrolündeki adamlar suikastı yapacak, olayı El Kaide üstlenecekti. Cinayet bir şekilde Başkan Müşerref ile de irtibatlandırılacak, ülke karışacak, Müşerref, ya ABD'ye karşı mücadeleden pes edip diz çökecek veya görevden uzaklaşması sağlanacak, arkasından da ABD ile iyi geçinecek biri iktidar yapılacaktı. Butto cinayetine nasıl gelindiği konusunu ve cinayetin detaylarının analizini ayrı bir yazıya bırakarak El Kaide konusuna devam etmek istiyorum.

Benazir Butto'yu planlı bir suikastle ortadan kaldıran CIA, Pakistan hükümetine baskı yaparak olayın El Kaide ve Taliban tarafından yapıldığının açıklanmasını bile sağladı. Ancak El Kaide, suikastı üstlenmeyerek ve “Biz kadınları öldürmeyiz” diyerek CIA'ye müthiş bir gol attı. Örgütün böyle bir açıklama yapması ABD'nin beklediği bir durum değildi. Bu sebeple de Washinton'un Pakistan üzerinde oynamaya çalıştığı oyun biraz zora girdi. Gelişmelerin devamını izleyip görmemiz lazım.

Sözün özü, ABD patentli ve CIA üretimi olan El Kaide'nin artık yapımcısının kontrolünden çıkmaya başladığı anlaşılıyor.

Diğer çok önemli bir detay ise El Kaide lideri Usame Bin Ladin'e ait olduğu söylenen, internet siteleri ve televizyonlarda yayınlanan ses kayıtları. Bu kayıtların ne zaman yapıldığı ve ne amaçla konuşulduğunun iyi irdelenmesi gerekir.

Yaklaşık on aydan beri, hayatta olduğuna dair bir delil bulunmayan Bin Ladin, ABD tarafından manevi olarak yaşatılıyor. ABD bir çok konuda olduğu gibi bu konuda da gerçeği gizliyor. Bu eski konuşma kayıtlarını yayınlatarak kim nereye varmak istiyor? Washington, hala El Kaide'den bir şeyler bekliyor ve derin sabotajlarında onun adını kullanıyor.

ÖNEMLİ BİR NOT: Pakistan'a döndüğü gün konvoyunda meydana gelen patlama ile yüz elliye yakın insanın hayatını kaybetmesi üzerine Benazir Butto, ABD istihbaratından kendisinin korunmasını istemiş. Bunun üzerine CIA, Butto'ya yakın koruma olarak 11 gizli görevlisini tahsis etmiş. Sürekli olarak Butto'nun en yakınında görev yapmaya başlamışlar. Butto'nun ölümüyle sonuçlanan olay günü ise bu on bir ajandan dokuzunun koruma görevinde olduğu tespit edilmiş. Fakat olay anında her ne hikmetse bu yakın(!) korumalardan hiç birine bir şey olmamış. Çünkü patlama anında Butto'dan en az 100-150 metre uzakta, “yakın(!) korumalık” yapıyorlarmış. Patlama sırasında ölenlerden dördü ise Pakistan devletinin güvenlik görevlisi idi. Anlayacağınız CIA, bu “koruma” işini çok iyi biliyor.

Aktif haber



Bu haber 449 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,861 µs