En Sıcak Konular

Bush'u İsrail'de olağanüstü koruma

3 Ocak 2008 16:12 tsi
Bush'u İsrail'de olağanüstü koruma ABD Başkanı Bush’un İsrail ziyareti için olağanüstü koruma önlemleri alındı.

ABD Başkanı Bush'un önümüzdeki hafta yapacağı İsrail ziyareti için olağanüstü koruma önlemleri alındı. Bush'u İsrail'de 10 binden fazla polis koruyacak.

Kudüs Emniyet Müdürü Aharon Franco, İsrail ziyareti sırasında Kudüs sokaklarında Bush'un emniyetini sağlamak için 10 bin 450 polisin görev yapacağını belirtti, bunun 2000 yılında, Papa II. John Paul ve eski ABD başkanı Bill Clinton'un 1988'deki ziyaretlerinden bu yana en büyük güvenlik koruması olduğunu kaydetti.

Bush'un ziyaretiyle ilgili olarak, şimdiye kadar herhangi bir tehdit yapılmadığı da kaydedildi.

ABD Başkanı George Bush, 9 ocakta başlayacağı Orta Doğu gezisi çerçevesinde, Kudüs ve Batı Şeria'daki Ramallah'ı ziyaret edecek.
9 ocak çarşamba günü öğleden sonra Tel Aviv'in Ben Gurion havalimanına
inecek olan Başkan Bush, helikopterle Kudüs'e, Givat Ram stadyumuna taşınacak.

Kudüs'ün şehir merkezinde, Bush'un 3 günlük ziyareti süresince kalacağı King David oteli ve çevresindeki tüm yollar trafiğe kapatılacak. İsrail'deki sağ grupların, Bush'un ziyareti öncesi iki ayrı protesto gösterisi düzenlemeleri bekleniyor. Bush'un gelişinin bir gün öncesi, Kudüs'ün eski kenti çevresinde, halen ABD'de, İsrail lehine casusluk ettiği gerekçesiyle ömür boyu hapis cezasına mahkum edilen İsrailli Jonathan Pollar'ın serbest bırakılması amacıyla bir insan zinciri oluşturulması öngörülüyor.

Aşırı sağcılar ayrıca, Kudüs'ün güneyinde, Har Homa (Ebu Gneym Tepesi) yerleşimindeki 307 konutluk yeni projeyle ilgili ABD'nin de eleştirileri nedeniyle yerleşimin girişinde bir protesto gösterisi yapmayı planlıyorlar. Polis, buna rağmen, aşırı sağcıların, Bush'un kaldığı otel ve çevresinde düzenleyeceği olası protestolara karşı önlem alacak.

İsrail'in Arap partilerinin de ABD'nin İran politikasını protesto için bir protesto düzenlemeleri bekleniyor. ABD Başkanı George Bush, İsrail'de bulunduğu süre içerisinde İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile görüşecek. Bush ve Peres'in ortaklaşa basın toplantıları yapacakları da belirtiliyor.

Perşembe günü, Batı Şeria'nın Ramallah kentine geçerek, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile görüşecek ve ardından Kudüs'e dönecek. Bush'un, cuma günü de Kudüs'teki, İkinci Dünya Savaşı sırasında ölen 6 milyon Yahudi'nin anısına yaptırılan Yad Vaşem Soykırım müzesini ziyareti öngörülüyor. Son an değişikliği yapılmaması halinde, Bush'un programında Eski Kent'i ziyaret bulunmadığı da belirtiliyor.

Filistin'de yayımlanan El Eyyam gazetesiyse ABD Yönetimi'nin Başkan Bush, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert arasında, 10 ocak perşembe günü, Doğu Kudüs'te üçlü bir görüşmenin yapılması için çalıştıklarını yazdı. İyi haber alan kaynaklara dayandırılan habere göre, toplantının, Bush ve Abbas'ın Ramallah'taki görüşmesinin ardından, Doğu Kudüs'teki Amerikan konsolosluğunda yapılması planlanıyor.

Filistin-İsrail arasındaki nihai statü görüşmeleri heyetinin Filistin tarafı Başkanı Ahmed Kurey, Bush'un ziyaretinin, Annapolis'in ardından iki taraf arasındaki görüşmelere destek konusunda oldukça önemli olduğunu belirtti. Kurey, Bush'un ziyareti sırasında Filistin tarafının, özellikle Yahudi yerleşimleriyle ilgili şikayetlerini dile getireceğini de kaydetti. Kurey, "Batı Şeria'daki yerleşimler, İsrail kontrol noktaları ve Kudüs'teki İsrail'in faaliyetlerini gündeme getireceğiz ve Bush'tan, karşılıklı yükümlülüklerin yerine getirilmesiyle ilgili olarak yargıçlıkta bulunmasını isteyeceğiz, İsrail-Filistin görüşmeleriyle ilgili gelişmeleri kendisine anlatacağız ve bu konularla ilgili görüşlerini alacağız" dedi.

Bush'un, ABD Başkanı olduğu 7 yıllık süredeki ilk İsrail ve Batı Şeria ziyareti sırasında, kendisine ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice ve güvenlik danışmanı Stephen Halley'in de eşlik edeceği belirtiliyor. Bush, İsrail ve Filistin sonrası Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Mısır'a da gidecek.

Aktif haber



Bu haber 318 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,793 µs