En Sıcak Konular

Vatikan'dan Müslümanlara davet

3 Ocak 2008 17:12 tsi
Vatikan'dan Müslümanlara davet Vatikan diyaloğu tazelemek ve iki din arasındaki ilişkileri geliştirmek amacıyla İslam bilginlerini Roma'ya davet etti.

Vatikan diyaloğu tazelemek ve iki din arasındaki ilişkileri geliştirmek amacıyla 2008 ilkbaharında öndegelen İslam bilginlerini Roma'ya davet etti.
Vatikan'ın İslam bilginlerine verdiği yanıt, olumlu bir adım olarak yorumlanıyor

Papa 16. Benediktus'tan gelen davet, Ekim ayında dünyanın çeşitli yerlerinden 138 Müslüman bilginin Vatikan'a gönderdikleri mektuba yanıt niteliğinde.

İslam bilginleri, 'Müslümanlarla Hristiyanlar barışı bulamazsa, dünyanın ayakta kalmasının tehlike altında olacağını' bildirmişlerdi.

İslam bilginlerinin geçen yıl Roma'ya gönderdikleri 29 sayfalık mektup, farklı Hristiyan kiliselerinin liderleriyle bir diyalog ortamı oluşturulması yönünde, beklenmedik bir adım olmuştu.

İslam bilginleri, Hristiyanlarla Müslümanların Tanrı'ya inanış ve bağlılık noktasında birleşmeleri için açık çağrıda bulunmuşlar, "Müslümanlar ve Hristiyanlar barış içinde olmazlarsa, dünya da barış içinde olamaz" demişlerdi.

Vatikan'ın İslam bilginlerine verdiği yanıt da, olumlu bir gelişme olarak yorumlandı.

Müslüman grubu temsil eden üç kişi, önümüzdeki birkaç ay içinde Roma'ya gelerek ilkbaharda yapılması planlanan çok daha büyük çaplı toplantı için zemin hazırlayacaklar.

Müslüman grubun temsilcileri, Vatikan'daki Papalık Dinlerarası Diyalog Konseyi Başkanı Kardinal Jean Louis Tauran'la bir araya gelecekler.

Gündemde üç ana konu yeralıyor. Bunlar, her insanın onuruna saygı gösterilmesi, diğerlerinin dini inançlarına anlayış gösterilmesi ve gençler arasında hoşgörünün yerleştirilmesi.

Bu üç hedefle, şiddet olaylarına ve dinsel nitelikli aşırı eğilimlere çare bulunması amaçlanıyor.

Papa 16. Benediktus'un, 2006 yılında Regensburg'da yaptığı ve tartışmalar yaratan konuşmasında 'Cihad' kavramını sorgulamasından bu yana, her iki taraf, daha geniş bir tartışma ortamaı oluşturabilme arayışında.

Hristiyanlar ve Müslüman dinlerinin öndegelenleri, iki din arasında temel ayrılıklar bulunduğunu kabul etmekle birlikte, 2007 yılında, daha yakın bir diyalog sağlanabilmesi için ortak bir etik zemin buldular.

Yeni şafak

 



Bu haber 381 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,818 µs