En Sıcak Konular

ABD’de ilk önseçim bugün Iowa’da

3 Ocak 2008 17:39 tsi
ABD’de ilk önseçim bugün Iowa’da
Demokrat adaylardan Hillary Clinton ve Barack Obama’nın yanı sıra eski senatör John Edwards başa baş durumda görünüyor. Cumhuriyetçilerde ise Mitt Romney ve Mike Huckabee arasında büyük çekişme yaşanıyor.

 
Eyalette yapılan anketlerde, Demokrat Parti'de "değişim" sloganı ile özellikle genç kesimi etkileyen siyah aday Barack Obama önde gidiyor.

4 Kasım’da yapılacak ABD başkanlık seçimlerinde yarışacak adayların belirleneceği süreç, bugün Iowa eyaletindeki önseçimle başlıyor. Geniş mısır tarlaları ve hayvan çiftlikleriyle bilinen Iowa eyaletinin çoğu beyaz yaklaşık 3 milyon nüfusu var. Oy kullanması beklenenlerin sayısı ise sadece 3-4 bin kadar.

Iowalılar ön seçimde, doğrudan aday adaylarını değil; aday adaylarını belirleyecek temsilcilerini seçecek. Ancak oyverenlerin azlığı yanıltıcı olmasın. Geçmiş seçimlere bakarak Iowa’da destek bulamayan aday adaylarının yarışta kan kaybettiğini söylemek yanlış olmaz.

Nitekim 3 Ocak’taki oylama sonrasında, Demokrat Parti’nin başkan adaylığına talip 8 ve Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adaylığına talip 7 kişiden önemli bölümü yarıştan çekilecek.

Eyalette yapılan anketlerde, Demokrat Parti’de “değişim” sloganı ile özellikle genç kesimi etkileyen siyah aday Barack Obama önde giderken, Cumhuriyetçi Parti’den de Eski Arkansas Valisi Mike Huckabee’nin ismi öne çıkıyor.

Eski ABD Başkanı Bill Clinton’un New York Senatörü olan eşi Hillary Clinton, şimdiye kadar deneyimli siyasetçi olma kartını kullanarak, Obama’nın önüne geçmeye çalışıyor.

Iowa anketleri Obama’nın daha avantajlı olduğu yönündeyse de, Hillary Clinton ve Senatör John Edwards, hala Demokrat Parti’nin güçlü adaylarından.

CUMHURİYETÇİLERDE FAVORİ HUCKABEE

Cumhuriyetçi Parti’de ise, Eski New York Belediye Başkanı Rudy Giuliani, Massachusetts Eski Valisi Mitt Romney, Arkansas Eski Valisi Mike Huckabee ve Arizona Senatörü John McCain kıyasıya yarışıyor.

Iowa önseçimleri sonucunda Romney ve Huckabee dışında kalan isimlerin çekilmesi bekleniyor.

Geleneksel olarak ilk önseçimin yapılacağı eyalet olan Iowa’daki sonuç, bundan sonraki süreçte adayların psikolojik avantaj elde etmesi açısından önem taşıyor.

ÖNSEÇİM ÖNCESİ EĞLENCE
Bu arada aday adayları yeni yılı Iowa’da karşıladı. Hillary Clinton’ın yanında eski ABD Başkanı eşi Bill Clinton ve kızı Chelsea de vardı.

Bill Clinton’ın “Cumhuriyetçilerin en iyi hatibi” dediği ve sürpriz bir isim olarak ön plana çıkan Mike Huckabee ise, destekçilerine verdiği yeni yıl partisinde bas gitarı eline alarak orkestraya eşlik etti. Sahneye dövüş filmleri yıldızı Chuck Norris’le çıkan Huckabee, “Cumhuriyetçiler eğlenemez” eleştirilerine, rock konseriyle yanıt verdi.

Tutucu bir Hıristiyan olarak bilinen Huckabee geçmişte vaizlik de yapmıştı. Ancak Arkansas valisi olduğu dönemde salıverdiği bir tecavüzcünün yeniden tecavüz suçu ve cinayet işlediğinin ortaya çıkması ve valilik dönemindeki yolsuzluk iddiaları, Huckabee’yi zor durumda bırakmıştı.

NTV

 



Bu haber 344 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    32,613 µs