En Sıcak Konular

İşte TÜBİTAK’ın TSK’ya kazandırdığı sistemler

3 Ocak 2008 23:35 tsi
İşte TÜBİTAK’ın TSK’ya kazandırdığı sistemler Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, “TSK’nın silah sistemlerine sağladığı katkı” nedeniyle övdügü TÜBİTAK’ın bu övgüleri alma nedeni de ortaya çıkıyor. İşte TÜBİTAK'ın cumhurbaşkanından övgüler almasına sebep olan o sistemler...

İşte TÜBİTAK’ın TSK’ya kazandırdığı sistemler

MİLLİ KRİPTO
: TSK’nın yanısıra sivil birimlerin haberleşmelerini güven içerisinde yapabilmesi amacıyla UEKAE tarfından geliştirildi. NATO’nun da onay verdiği cihazla Türkiye kendi kriptolu haberleşme sistemine kavuştu. Sistem ses veya veriyi alıcı cihaza algoritmik şifrelemeyle gönderiyor. TSK haberleşmesi ne terör örgütleri ne de yabancı istihbarat kuruluşları tarafından dinlenebiliyor.

TOROS 230/260 Füzesi: PKK kamplarına yönelik topçu atışlarında kullanılan bu sistemi SAGE geliştirdi. İlk Türk füzesi olan Toros, TSK envanterine 1999’da girdi. Toros füzelerinin 230 milimetre çapındaki Toros 230- A’nın menzili 65 kilometre. 260 milimetre çapındaki Toros 260A’nın menzili ise 100 kilometre. Karadan karaya ya da denizden karaya kullanılabiliyor.

GPS GÜDÜMLÜ BOMBA: GPS güdümü sayesinde bombalar her türlü hava şartında kullanılabilir hale geliyor. Vuracağı hedefin koordinatları bombaya yükleniyor ve uydu bağlantısıyla ilerleyerek hedefi imha ediyor. Hava Kuvvetleri’ne yeni alınacak 30 adet F-16 savaş uçağında “TÜBİTAK Paveway-IIT GPS/INS” donanımı bulunacak.

GÖREV BİLGİSAYARI: SAGE, TSK’nın sahip olduğu uçak, helikopter, deniz ve kara araçlarının görev bilgisayarları üzerinde de çalışıyor. İhalesi kısa süre önce sonuçlanan ATAK taarruz helikopterinin görev bilgisayarı TÜBİTAK-Aselsan işbirliğiyle üretiliyor. Böylece TSK silah sistemlerini kendi ihtiyaçlarına göre dizayn ediyor ve ilerleyen yıllarda dilediği değişiklikleri yapabilecek.

TAMGEÇ Mayın Temizleme Roketi: Bir roketin arkasına bağlanan zincirleme patlayıcılardan oluşuyor. Roket etkin duruma geçirildiğinde bir seyir izliyor ve arkasına bağlanan patlayıcılar bu seyri izliyor. Roket yere düştüğünde patlayıcılar bir ip hizasında yere düşüp toprakla temas ettiği anda patlıyor. Birliklerin güvenle ilerleyebilecekleri mayınlardan temizlenmiş patika açılmış oluyor.

ROKETLER: XHAR-90 tanksavar füzesi, SAGE-71 A/B Kısa menzilli kompozit yakıtlı topçu roketi, SAGE-227 A/B/C/D Orta menzilli kompozit yakıtlı topçu roketi, Anadolu Kısa menzilli topçu roketi, EFAR elden fırlatmalı aydınlatma roketi, Eşek Arısı Kısa menzilli anti-personel saldırı roketi, KROM Kompozit gövdeli 2.75 “ roket motoru ve PARS SAGE-227 F Güdümlü füzesi geliştirerek TSK’nın kullanımına sundu.


Vatan



Bu haber 4,259 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,384 µs