'Noter' söylentilerine cevap! | " /> 'Noter' söylentilerine cevap! | "/>

En Sıcak Konular

Gül'den 'Noter' söylentilerine cevap!

4 Ocak 2008 08:15 tsi
Gül'den 'Noter' söylentilerine cevap!
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan olduğu dönemde şerh koyduğu MGK kararlarını neden şimdi imzaladığına açıklık getirirken, 'Çankaya Noteri' yakıştırmalarına örneklerle cevap verdi..

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, YAŞ kararlarını onaylamasının daha doğru olacağı kanaatine vardığı için onayladığını söyledi.

Gül, TRT’de canlı yayınlanan “Zirveden Bakış” programında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gül, Başbakanlığı döneminde şerh koyduğu YAŞ kararlarını Cumhurbaşkanı olduğu dönemde imzalamasının tartışma yarattığının hatırlatılması üzerine, “Bütün bu tip işlemler, yargıya açık olmalı. Halen de bu fikirdeyim” dedi. Başbakan olduğu dönemde siyasi kimliği olduğunu ve bu çerçevede fikirlerini söylediğini kaydeden Gül, şimdi Cumhurbaşkanı olarak, konuları değerlendirirken, bazı şeyleri dikkate almak durumunda olduğunu ifade etti.

Gül, “Yoksa fikir olarak her şeyin yargıya açık olması fikrini bugün de destekliyorum, bugün de aynı görüşteyim. Çünkü yanlışlıklar yapılabilir. Ama mahkemelerin verdiği kararları kimse tartışamaz. Tartışacaksa, tartışabildiği üst mahkemeler de var. O bakımdan kimse bir şey söyleyemez. O anlamda bir söz vardır; ‘Şeriatın kestiği parmak acımaz’ bunu ifade ediyor.

Mahkemeler karar vermiş, orada herkes susar. O açıdan ben bu konuların yargıya açık olmasının doğru olduğu kanaatindeyim” diye konuştu.

Gül, bugünkü konumunda, siyasetten arınmış bir kişi olarak, daha geniş bir şekilde değerlendirmek durumunda olduğunu belirtti. Abdullah Gül, “Bu açıdan bugünkü şartlarda, bir devlet başkanı olarak, bunu onaylamamın daha doğru olduğu kanaatine vardım. Bunu açıklıkla ifade ediyorum, daha doğru olduğu için onayladım” dedi.

-“10. CUMHURBAŞKANI 126 GÜNDE BİN 61 İMZA ATTI”-

Kendisi hakkında, “noter gibi çalıştığı” şeklindeki eleştirilerin üzerine, Cumhurbaşkanlığında şimdiye kadar geçen 126 gün içinde kaç imza attığını çıkarttığını belirten Gül, bu süre içinde toplam 986 imza attığını söyledi.

“Şimdi, 986 tane imzanın içinde elmalar var armutlar var. Hepsi toplanıyor” diyen Gül, bazı konuların kendi sorumluluğunda olduğunu kaydederek “İmza atmak zorundayım, başka ne yapacağım” dedi.
Kendisinden önce ne olduğunu merak ettiğini ve önceki cumhurbaşkanlarının 126 gün içinde ne yaptığını çıkarılmasını istediğini ifade eden Gül, şöyle konuştu:

“Mesela 10. Cumhurbaşkanı (Ahmet Necdet Sezer), 126 günde bin 61 tane böyle imza atmış. 9. Cumhurbaşkanı (Süleyman Demirel) da 830 tane imza atmış. Ben 986 tane imza atmışım. Şimdi beni ‘noter gibi’ falan söylüyorlar. Genel bir konu var, bunu açıklamak isterim. Cumhurbaşkanları, özellikle kararları imzalarken, atamaları yaparken, ‘yerindelik’ değerlendirme mi yapacak yoksa ‘hukuki’ değerlendirmemi yapacak. Bu çok Türkiye’de tartışılan bir konu. Bununla ilgili 1993 yılında Anayasa Mahkemesi’nin açık bir kararı var. Anayasa Mahkemesi, parlamenter sistemde, cumhurbaşkanı ‘yerindelik değerlendirmesi yapamaz’ diyor, ‘hukukilik değerlendirmesi yapar’ diyor. Çünkü evet, parlamenter sistemin özü böyle. Çünkü parlamenter sistemde, hükümetler seçiliyor, yetkiyi alıyorlar ve halka karşı da sorumlular. Başarılı olup olmamamın hesabını onlar veriyor. Dolayısıyla hükümetler kimle çalışacaksa onlar karar veriyorlar ama bu üçlü kararnameler olarak bu karşımıza geldiğinde burada cumhurbaşkanının ‘yerindelik’, sen bununla çalışabilirsin, bununla çalışamazsın şeklinde ‘yerindelik’ değerlendirmesi yapması, Anayasa Mahkemesi’nin 1993 kararına bakarsınız, değerlendirmesine, gayet açık bir şekilde görürsünüz. Ama bu demek değildir ki cumhurbaşkanları gelen her şeyi gözü kapalı ir şekilde imzalar. Cumhurbaşkanları, hukuki değerlendirme yaparlar. Ayrıca yine devletin istihbarat örgütlerinin, tüm bunların bilgilerini dikkate alırlar ve eğer herhangi bir bu anlamda yanlışlık varsa geri gönderirler.”

haber7



Bu haber 277 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,779 µs