En Sıcak Konular

Whats up dude? Hadi versene!

4 Ocak 2008 11:19 tsi
Whats up dude? Hadi versene! ABD’de Kızılderililer kültürel ve siyasi haklarının verilmediğini söyleyip, toprak talebinde bulunuyor ve ‘federasyon’ istiyor. İnsan hakları, etnik haklar falan zaten hikaye ama ABD’nin resmi yanıtı harika! Bir yere not edelim, ku


Bugün gazetelerde mini haber olarak sağa sola sıkıştırılan haberin özü şu; Atalarının 150 yıl önce ABD ile imzaladığı anlaşmaları feshettiklerini açıklayan Lakota kabilesi (Siyular), ABD hükümetinden toprak talebinde bulundu.
 
Kabile reisi, açıklamada, “ABD’den yaklaşık 24,3 milyon hektar toprağın mülkiyetini almak için talepte bulunduk” dedi. 
 
ABD Dışişleri Bakanlığına 2 hafta önce gönderdikleri mesajda, Amerikan Federal Hükümetiyle bazıları 150 yıl kadar önce imzalanan anlaşmalardan tek taraflı olarak çekildiklerini ve bağımsızlık ilan ettiklerini açıkladıklarını hatırlatan Means, “mesajımızda, ABD Dışişleri Bakanlığının iyi niyetle hareket etmemesi halinde toprak talebinde bulunacağımızı belirtmiştik” dedi.

Siyu Kızılderililerinin torunları, 2 hafta önceki açıklamalarında, Amerikan vatandaşlığından çıkmaları halinde kendi topraklarında yaşayanlara pasaport ve ehliyet vereceklerini ifade etmişti.

Kabile yetkilileri, 150 yıl önce imzalanan anlaşmaları, “değersiz bir kağıt parçasındaki değersiz sözler” olarak niteliyor ve bu anlaşmaların kendi kültürlerini, geleneklerini ve topraklarını çalmak için defalarca ihlal edildiğini belirtiyor.

Peki Amerikan hükümetinin yanıtı ne? Bu ilginç ama önce kamuoyunun reaksiyonunu söyleyelim. Hemen hemen sıfır. Amerikan basını bu olayı neredeyse hiç görmedi.

Resmi yanıta gelince, mealen şu söyleniyor; “Bir kere bu talepte bulunanların temsil sorunu var. (Yani federasyon ve toprak isteyenler, Kızılderilileri temsil etmiyor.) Federasyon gibi hayellerle uğraşmak yerine fakirlik ve açlıkla uğraşsalar daha iyi ederler. (Yani kendilerinin görevini onlardan istiyor.) Kaldı ki federasyon gibi hayali bir talepte bulunmak ABD hükümetini kızdırmaktan başka bir işe yaramaz. ABD hükümetinin kızması ise bu karşılanması imkansız talepleri gündeme getirenler için iyi olmaz. (Açıklamaya gerek var mı?)

Biz de şimdi diyoruz ki, Kızılderililer o topraklarda beyazlardan daha uzun süredir bulunuyor. Toprak, federasyon, kültürel ve siyasal hakları hemen tanınmalıdır. Yerlileri görmezden gelmek tüm dünyada ABD’nin savunuculuğunu yaptığı insan hakları, azınlık hakları düsturlarının ihlal edilmesi demek olduğu gibi, hem AB kriterlerine hem de ABD anayasasına aykırıdır. Keza ABD hükümetinin bu konuya bakışı da demokrasi ile bağdaşmaz.

Nasıl oluyor? Harika değil mi?

www.iyibilgi.com Ankara



Bu haber 1,610 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,431 µs