İşte Butto'yu öldüren isim! | " /> İşte Butto'yu öldüren isim! | "/>

En Sıcak Konular

İşte Butto'yu öldüren isim!

4 Ocak 2008 11:55 tsi
İşte Butto'yu öldüren isim!
Pakistan eski Başbakanı ve cesur muhalefet lideri Benazir Butto bir suikaste kurban giderek hayata veda etti. ABD Başkanı Bush, Butto'nun katilinin 'İslamcılar' olduğunu iddia etti. Peki bir batılının gözünde Bush'un bu açıklaması ne derece yeterliyd

Bizim için böylesine hızla bir hikâye uydurulması ne kadar acayip değil mi? Pakistan Halk Partisi'nin (PHP) cesur lideri Benazir Butto, eski general Pervez Müşerref'in yaşadığı başkent İslamabad'ın hemen yanındaki Rawalpindi'de öldürüldü ve ABD Başkanı George W. Bush bizlere onun katillerinin 'aşırılar' ve 'teröristler' olduğunu söyledi. Elbette, buna karşı çıkamazsınız.

Fakat Bush'un yorumlarından asıl anlaşılan, söz konusu cinayetin ardında İslamcıların olduğu. Ülkesinde demokrasi çağrısı yapmaya cüret edebilen bu yalnız ve cesur kadını da Taliban'ın deli adamlarının, Kaide'nin örümcek ağının vurduğu şeklinde.

Pek tabii ki bu korkunç trajedinin çocukça ele alınışına ve Butto ne kadar yolsuz olsa da aslında gerçek bir şehit olduğunu atlamayalım biçimdeki tavra bakınca, 'iyiliğe karşı şer' saçmalığının Rawalpindi'deki kıyımı açıklamak için yine tekrarlanması hiç şaşırtıcı gelmiyor.

ISI herkese çalışıyor

Perşembe günü BBC ve CNN'i izleyenlerden, Butto'nun erkek kardeşleri Murtaza ve Şahnavaz'ın 1981'de bir Pakistan yolcu uçağını kaçırıp, Kâbil'e indirdikten sonra ülkedeki siyasi mahkûmların salıverilmesi talebinde bulunduklarını kim düşünebilirdi? Bu olayda uçakta bulunan askeri bir yetkili öldürülmüştü. Ayrıca yolcular arasında Amerikalılar da bulunuyordu, ki muhtemelen mahkûmların serbest bırakılmasına asıl bu neden olmuştu.

Yılın en önemli (ama tipik biçimde en fark edilmeyen) atlatma haberlerinden birine imza atan Tarık Ali, sadece birkaç gün önce Benazir'e odaklanarak ve 'Batı'nın Kızı' başlığını atarak London Review of Books'ta Pakistan'ın (ve Butto'nun) yolsuzluklarını teşhir eden parlak bir yazı yayımladı. Aslında yazının odağındaki isim Rawalpindi'de öldürüldüğü sırada, bu yazı fotokopi çekilmek için masamda bekliyordu.

Tarık Ali yazının sonlarına doğru Benazir'in başbakan olduğu dönemde Murtaza Butto'nun evinin yakınlarında polis tarafından öldürülmesini etraflıca irdeliyor, ki o günlerde Benazir, PHP değerlerine dönülmesini istediği ve kocasını epey getirili bir makam olan sanayi bakanlığına atamasını kınadığı için Murtaza'ya karşı öfke içindeydi.

Yazının sonlarında, Benazir cinayeti sonrası için de kullanılabilecek şu pasaj yer alıyordu: "Öldürücü mermi yakın mesafeden ateşlendi. Tuzak dikkatlice hazırlanmıştı ama Pakistan'da hep olduğu gibi bu opresyonun da olgunlukla icra edilememesi -polis kayıtlarına yanlış girdilerin yapılması, delillerin kaybedilmesi, tanıkların tutuklanıp, yıldırılması, konuşabileceğinden korkulan bir polisin öldürülmesi gibi durumlar- başbakanın erkek kardeşini infaz kararının yüksek mevkilerde alındığını ortaya sermiş oldu.

Murtaza'nın 14 yaşındaki kızı Fatima babasının katilleri yerine neden tanıkların tutuklandığını sormak için halası Benazir'i aradığında kendi ifadesine göre, "Sen çok gençsin.

Hiçbir şey anlamıyorsun" yanıtını alır. Tarık Ali'nin yazısı bizleri buna inandırabilir. Fakat tüm bunların arka planındaysa Pakistan gizli servisi ISI'nin şoke eden gücü seziliyor.

Yolsuz, rüşvetçi ve zalim ISI, Müşerref için çalışan geniş bir kurum. Fakat aynı zamanda Taliban için çalışmıştı ve hâlâ da çalışıyor. Amerikalılar için de çalışmakta. Aslına bakarsanız, ISI herkes adına çalışıyor. Müşerref kendini tehdit altında hissettiğinde veya Afganistan'a baskı uygulamak istediğinde ya da Bush'u o kadar usandıran 'aşırıları' ve 'teröristleri' bastırmaya niyetlendiğinde, ISI onun Amerika'nın düşmanlarıyla konuşmaya başlamakta kullanabileceği anahtar konumunda. Bu noktada Karaçi'de kendisini kaçıran İslamcılar tarafından kafası kesilen Wall Street Journal muhabiri Daniel Pearl'ün katilleriyle randevusunu ISI komutanlarından birinin bürosundan ayarladığını da hatırlatalım. Ahmed Raşid'in Taliban hakkındaki kitabı ISI'nin yolsuzluk ve şiddet ağına dair önemli kanıtlar ortaya koyuyor.

Bunu okuduğunuzda, tüm burada anlatılanlar daha anlaşılır olacaktır.

Fakat resmi anlatıya dönersek, Bush perşembe günü eski dostu Müşerref'le konuşmak için 'sabırsızlandığını' söyledi. Pek tabii ki, Benazir hakkında konuşacaklar. Müşerref'in Pakistan'ın nükleer sırlarını Libya ve İran'a aktaran eski dostu Han'ı korumayı sürdürmesi hakkında kesinlikle konuşmayacaklar. Hayır, 'şer ekseninin' bu parçasını bu konuya karıştırmamalı. Yani, Butto cinayetinin ertesinde pek çok Pakistanlının kafasında yer eden sorgulamaları bırakıp, bir kez daha bizden 'aşırılara' ve 'teröristlere' odaklanmamız isteniyor.

Buna rağmen, başlıca siyasi muhaliflerin seçim gününden önce tasfiye edilmesi halinde Müşerref'in önündeki sandığın muhtemelen süresiz belirsiz biçimde erteleneceğini fark etmek için çok şey gerekmiyor. O halde Müfettiş Ian Blair'in Londra'daki en kıdemli polis olmadan önce polis defterine kaydedeceği mantıkla bir değerlendirme yapalım.

Gelişini engellemek istemişti

Soru: Benazir Butto'yu Londra'da kalmaya zorlayan ve Pakistan'a

gelişini engellemeye çalışan kim?

Cevap: General Müşerref.

Soru: Bu ay içinde binlerce Benazir taraftarının tutuklanmasını emreden kim?

Cevap: General Müşerref.

Soru: Benazir'i bu ay içinde geçici ev hapsine kim koydu?

Cevap: General Müşerref.

Soru: Bu ay sıkıyönetim ilan eden kimdi?

Cevap: General Müşerref.

Soru: Benazir Butto'yu kim öldürdü?

Evet. Gayet aşikâr. Ortadaki sorunu görüyor musunuz? Televizyon savaşçılarımız dün bizlere Müşerref'in katil olduğunu bağıran PHP üyelerinin, onun Benazir için yeterli koruma sağlayamamasından şikâyet ettikleri bilgisini veriyordu. Bu yanlış. Bu şekilde bağırıyorlar çünkü Müşerref'in Benazir'i öldürdüğüne inanıyorlar.

Radikal

 



Bu haber 856 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,210 µs