En Sıcak Konular

Dünyanın en pahalı 10 kellesi!

4 Ocak 2008 12:16 tsi
Dünyanın en pahalı 10 kellesi! 1949’da alelade bir iskambil oyunu sırasında doğan fikir bugün Federal Amerikan Hükümeti’nin suçluları yüzde 95 oranla yakalamasını sağlayan bir geleneğe dönüştü. FBI’ın devamlı güncellenen bu listesine giren bir daha çıkamıyor.

Soğuk bir Kasım günü Washington’daki FBI Genel Merkezi’nde standart bir basın toplantısı düzenlenmişti. Tarih 1949’du. FBI’ı 1924’ten 1972’ye kadar tam 48 yıl boyunca tek başına yöneten ve teşkilatın bugünkü gücüne kavuşmasında en büyük paya sahip olan yönetici John Edgar Hoover basın toplantısından sonra ayrıcalıklı bazı basın mensuplarıyla yemek yedi. Arkasından daha da ayrıcalıklı medya patronlarının katılımıyla Hoover’ın oynamayı çok sevdiği maça kızı partisi başladı.

Hoover klasik bir Washington kovboyu değildi. Hakkında eşcinsellik söylentileri bile vardı. Diğer bürokratlar gibi burbon eşliğinde poker partisi çevirmeyi değil maça kızı oynamayı seviyordu.

Hoover’in o gece şansı yoktu. Cezalı kağıtları üst üste yedi. Tabelada önde giden ise International News Service editörü William Hutchinson’du. Hutchinson Hoover’a şaka yollu takılarak, “FBI masa başında kaybediyor, gazeteci taktiğiyle çalışması, sokaktaki adamdan bilgi alması lazım” dedi. Bu şaka bir anda hararetli bir beyin fırtınasının tetikleyicisi olmuştu. Hutchinson hemen orada suçluları yakalamak için Western filmlerindeki “Wanted” posterlerine benzer bir arananlar listesi hazırlamayı önerdi. Fikir oldukça cazipti. Eğer FBI peşine düştüğü suçluların eşkallerini ve kimliklerini halka açarsa işi kolaylaşabilirdi. Halk suçluları ihbar etmeye teşvik edilecek böylece kanunun pençesinden kurtulan olmayacaktı.

İskambil partisi bir anda sabahın ilk ışıklarına kadar sürecek verimli bir tartışmaya dönüşmüştü. Yüzde 95 tutuklama oranı Bu mantık o günden bugüne değişmedi. Halen daha FBI listesindeki 10 suçlunun birbirlerine göre bir üstünlükleri ya da önem sıralaması bulunmuyor. FBI’a göre o 10 kişi eşdeğerde tehlikeli ve bir an evvel adalet karşısına çıkarılmaları gerekiyor. Fakat 1950’den beri listeye eklenen her yeni isme bir fiş numarası veriliyor.

Bugüne kadar toplam 486 isim listelenmiş durumda. Bunların sadece sekizi kadın. 2007 sonu itibariyle toplam 57 yılda bu 486 kişinin 456’sı yakalandı ve yargı önüne çıkarıldı. Bu da toplamda yaklaşık yüzde 95’lik bir başarı oranına tekabül ediyor. Tutuklamaların 148 adedi ise listeyi görüp ihbarda bulunan ortalama Amerikan vatandaşı sayesinde gerçekleşti. Yani yakalananların neredeyse üçte biri ihbar sayesinde tespit edilen suçlular.

 



Bu haber 277 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,850 µs