En Sıcak Konular

İyibilgi sigara tiryakilerine ‘destek’ veriyor.

4 Ocak 2008 13:51 tsi
İyibilgi sigara tiryakilerine ‘destek’ veriyor. Yanlış okumadınız. Ama yanlış da anlamayın. Sigara tiryakilerini destekliyoruz. Bu doğru. Ama bu yasa tavsadı. Zamana yayılan uygulama, bazı ‘lobilerin’ desteği ile sigara yasağını sulandırdı. Oysa hükümetin hamlesi gayet stratejikti. Zira sig

Hele İyibilgi’nin sigarayı desteklemeyeceğini elbette önce okurları bilir. Doğrusu da bu. Ama tiryakileri destekliyoruz. Yasaya uyup, zamana bırakmalarını istemiyoruz, şimdi bırakın diyoruz.

Çünkü bu işten en karlı siz çıkacaksınız. Ancak Türkiye’de çok yarar görecek. Zira sigara demek, kişisel sağlık meseleleriyle birlikte küresel tezgahların döndüğü milyarlarca dolarlık bir piyasa ve güç demek.

Bu nedenle, konuya bir de şu açılardan bakın deriz. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sigara lobileri güçlü. Bu gücün önemli bir bölümü paradan kaynaklanıyor. Türkiye, uzun yıllardır çok büyük miktarda “dışarıya” ithal parası ödediği gibi, bizzat siz her yıl yüzmilyonlarca doları havaya atıyorsunuz.

Ama bunlar dahi önemsiz sayılabilir. Başbakan Erdoğan’ın sigara yasası ile eş zamanlı olarak ve oldukça keskin ifadelerle gündeme getirdiği, “Sosyal güvenlik kurumlarını düzeltmezsek 20-30 yıl içinde bizi iflas ettirir” sözünün bir parçası da sigara ile ilgili.

Çünkü sağlık kurumları, sigara ve sigaranın tetiklediği hastalıklar nedeniyle inanılmaz miktarlarda harcama yapıyorlar. Dahası sigaraya bağlı hastalıkların bir bölümü uzun vadeli ve yüksek masraflı tedaviler gerektiriyor.

Örneğin kanserin hemen tüm türleri ağır ve pahalı tedaviler demek. Bağlı hastalıklar, örneğin yüksek tansiyon veya felç gibi yine sigara katkısının bulunduğu hastalıkların da tedavisi oldukça zaman yüklüce para istiyor.

Bunların büyük bölümü devlet tarafından, düzeltelim, sizin vergilerinizle karşılanıyor. Yani hem sigaraya para harcıyorsunuz hem de tedavisine. Böylesi ballı-kaymaklı bir sektör, denebilir ki uyuşturucu ve silah ticareti dışında bir sektör de yok.

Tabii böylesi bir sektören savunucuları da çok. Sigara firmaları kadar bağlı sektörler de, örneğin, alkol, restoranlar, eglence mekanları, reklam sektörü sair bu pastadan nemalanıyor.

Özetle mesele bir hükümet meselesi değil ama Başbakan Erdoğan’ın sigara üzerine bu kadar gitmesini bir sosyal sorumluluk konusu kadar stratejik bir mesele olarak da almak gerekiyor.

Ancak iş o kadar kolay değil. Sigara yasağının TBMM’de görüşüldüğü anlar da, hükümet üzerine gelen bir baskının yaşandığı bizzat kendi milletvekillerinin ve komisyon başkanının sözlerinden anlaşılıyor.

Yasa geçiyor ama sulandırılarak. Önce dört aylık bir uyum süresi ardından da 18 aylık bir uygulama süresi geliyor. Bu gerekli mi? Fransa bu yasanın uyum süresini 24 saat olarak belirlemiş. ABD de sokaklar dahi sigara içinler için bir kabusa dönüştürülüyor.

Anlaşılıyor ki bir gerileme var. Yani sigara lobileri hükümeti sıkıştırıyor. Ne kadar etkili oldukları, olabilecekleri elle tutulur biçimde sergilenemez ama güçlü oldukları belli.

Merhum Turgt Özal’ın başbakanlığı döneminde, kaçak sigara ile mücadele yasaları ve uygulamaları nedeniyle, bizzat kendisi, ANAP kongresinde uğradığı saldırının ardında bu lobilerin olabileceğini dillendirmişti.

Ancak hükümetin bir şekilde kararlı durduğu da görülüyor. Öyle ya da böyle yasa çıktı. Geriye siz kalıyorsunuz. Yasa olsun veya olmasın, sulandırılsın veya kuru kalsın, sigarayı hem kendiniz ve aileniz için hem de ülke için bırakmanız gerekiyor.

İşte bunun için sigara tiryakilerini destekliyoruz.

www.iyibilgi.com Ankara



Bu haber 1,150 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,292 µs