En Sıcak Konular

Bahçeli'den rica: Siyasi münafık olmayın!

4 Ocak 2008 14:46 tsi
Bahçeli'den rica: Siyasi münafık olmayın! Prof. DR. Nevzat Tarhan, Sabahattin Önkibar'ın "Bahçeli '3 Cumaya gitmeyenin eli sıkılmaz' diyen MHP'nin imamını sürdü" yazısıyla başlayan tartışmaya katılarak, 'siyasi' münafıklık kavramını ortaya attı ve Devlet Bahçeli'den bu gruba dahil olmama

Prof. Dr. Nevzat Tarhan/ Haber7

Geçmiş siyasetçiler içinde abdestsiz namaz kılanları, aynı vakitte 2-3 defa ikindi namazı kılanları, inanmadığı halde camiye gidenlerin olduğuna değinen Nevzat Tarhan, "Dürüst siyasetçiye dindar rolü oynayan siyasetçiden daha çok saygı duymamız gerekmez mi?" sorusunu sordu.

Tarhan, "Siyasi münafıklığın alametlerini tanımakta yarar vardır." diyerek şöyle devam etti:

Menfaatçi münafıklar

Gerçeği tanır fakat inkâr eder. Menfaati için tersi davranır. Bu kişilerin kutsalı çıkarıdır. Omurgasızdırlar, ilkesizdirler, her masada farklı konuşurlar. Bilim adamı değil pozisyon adamıdırlar. Hep güçlünün yanındadırlar. Çıkarlarına uymazsa gerçeklerle düşmanca savaşırlar. Bu kişiler yüzeysel değerlendirmede anlaşılmazlar. Uzun beraberliklerle gerçek kişilikleri anlaşılır. İçki masası ve öfkelenme bu kişileri deşifre edebilir. Samimiyetsizlikleri uzun ilişkiler sonucunda ancak anlaşılır.

Gelgitli münafıklar

Rahmetli Mehmet Akif'e 1940'ların bir başbakanını soruyorlar. Verdiği cevap çok ilginçtir: “Müsavi şartlarda bizdendir.” Bu tip nifak her iki gerçeği de aynı anda kabul etmek ile mümkündür. Kişi istikrarsız ve kararsızdır. Doğrularına net bir şekilde inanmamaktadır. Yaşantısı dalgalıdır. Her ortamda farklı konuşur ama o anda onlara inanmıştır. Kişilik zaafı olan bireylerdir. Kararsız ve kimliksiz tiplerdir. İstihbarat örgütlerince kolayca satın alınırlar. Rüzgara göre yön değiştiren “rüzgargülü” gibidirler.

Gelgitli münafıklar zaman zaman samimi, zaman zaman samimiyetsizdirler.

Dürüst münafıklıklar

Böyle münafıklar samimi düşüncelerini kesinlikle gizlemişlerdir. Psikolojik veya ideolojik çıkarları için kendilerini farklı gösterirler. Kesinlikle samimiyetsizdirler. Ancak menfaate göre değişmezler. Takiyye yapan kişiler bu tür münafıklardır. Kurulu düzenin, güçlünün yanında rolünü kararlı ve tutarlı bir şekilde oynarlar. Ancak şartlar değiştiğinde ve ilkeleri gerçekleştiğinde gerçek kimlikleri ortaya çıkar. İdealist özellikleri ve menfaatleri için değişmemeleri nedeniyle tanınmaları çok zordur.

Her türlü münafıklıkta yalan, ihanet, sözünde durmama, özü sözü bir olmama özellikleri taşır. Bu nedenle ancak dikkatli ve bilgili bir inceleme ile anlaşılırlar.
Sayın Bahçeli eğer söylenenler doğru ise ve bundan sonra Cuma'ya giderse inandırıcılığı daha azalacaktır.

Eğer dini konularda daha açık davranırsa inandırıcılığı artar. Türban konusuna 367 sorununda gösterdiği desteği verirse inandırıcılığı artar ve Türkiye'yi tarihi bir sıkıntıdan kurtarmış olur.

Bence bu bir fırsat. Sayın Bahçeli'ye ilkelilik daha yakışıyor.



Bu haber 391 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,179 µs