En Sıcak Konular

Dink Komisyonu Trabzon'a geçiyor

4 Ocak 2008 16:14 tsi
Dink Ailesi’ni dinleyen TBMM Komisyonu başkanı önemli bilgiler aldıklarını belirtti.Ocaktan, olayda adı geçen tüm güvenlik personeliyle tek tek görüşeceklerini, ihmal olup olmadığını araştıracaklarını söyledi.

Komisyon üyeleri, dün de İstanbul Valisi Muammer Güler ile Hrant Dink'i makamına çağırıp 'uyaran' Vali Yardımcısı Ergün Güngör'ü dinlediler. Komisyon üyeleri İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile de görüştüler.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nda Hrant Dink cinayetini araştırmak üzere oluşturulan alt komisyon üyeleri, olayla ilgisi ve bilgisi olanları dinlemeye başladı. İstanbul’da Valilik ve Emniyet’te bilgi alan Komisyon üyeleri, bugün de Dink Ailesi’ni dinlediler.

AK Parti Milletvekilleri Mehmet Ocaktan ve Kazım Ataoğlu, CHP ‘li Çetin Soysal, MHP’li Şenol Bal ve DSP’li Ayşe Jale Ağırbaş’tan oluşan alt komisyon üyeleri, Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, kardeşi Orhan, oğlu Arat ve Dink ailesinin avukatı ile yaklaşık 1 saat 20 dakika süren görüşme yaptılar.

AYDINLATICI BİLGİLER VERDİLER

Dink Ailesi’nin evinde gerçekleşen görüşmenin ardından NTV canlı yayınında soruları yanıtlayan Alt Komisyon Başkanı Mehmet Ocaktan, şunları söyledi:

“Dink Ailesi duygusal olmaktan öte, araştırmayla ilgili taleplerini ilettiler, daha doğrusu belki bizim de dikkatimizi çekmesi gereken konular üzerinde bilgiler verdiler. Bizim açımızdan son derece yararlı bir görüşme oldu açıkçası. Araştırmamızda bize yol gösterecek bilgiler verdiler. Sanıyorum bundan sonraki çalışmalarımız açısından da daha aydınlatıcı olacak. Bizim yasal sürece müdahale gibi bir yetkimiz yok. Ama biz yetkilileri dinleyerek bu konuda bir ihmal var mı, araştırıyoruz. Temel olarak bizim oluşturacağımız raporun ana çerçevesini de bu oluşturacak. O bakımdan bizim için yararlı oldu ve bizim çalışmalarımıza da açıkçası ışık tutan bir görüşme oldu.”

Dink Ailesi’nin “Türkiye’de hukukun egemen olduğunu kanıtlayacak bir sonuç istediğini” anlatan Ocaktan, “Bu, her Türk vatandaşının isteyeceği bir şey. Bu ülkede yaşayan bütün vatandaşların hukuklarının korunduğunu görmek istediklerini, o açıdan da hukuka güvendiklerini söylediler” dedi.

HUKUKA BAĞLI ÇALIŞMA YAPACAĞIZ

Ocaktan, şöyle devam etti: “İnsan Hakları Komisyonu üyeleri olarak, biz, son derece objektif, hukuka bağlı bir çalışma yapacağımızı, bütün görüştüğümüz yetkililere söylüyoruz. Burada vereceğimiz tek teminat budur. Bütün üye arkadaşlar da bu konuda kararlıdır. Objektif değerlendirmeler içindeyiz. O bakımdan bir endişelerinin olmaması gerektiğini ve sonuna kadar da bu konudaki çalışmalarımızı sürdüreceğimizi söyledik. Türkiye’nin bir aydınını kaybetmiş olması ve onun evinde böyle bir ziyaret etmek gerçekten üzüntü verici. Keşke Türkiye böyle bir ayıba muhatap olmasaydı, böyle bir ayıbı yaşamasaydı... Ama bunu yaşadık. Hukukun kazanması, Türkiye’de bunu telafi edecektir. Bu hepimizin kazanımı olacaktır.”

TAYİNİ ÇIKANLARI DA BULUP KONUŞACAĞIZ


Ocaktan, Alt Komisyon’un İstanbul’daki çalışmalarının sona erdiğini belirterek, haftaya Ankara ve Trabzon’da görüşmeleri sürdüreceklerini söyledi. Ocaktan şöyle devam etti:

“Orada emniyet yetkilileriyle görüşeceğiz. O dönemde orada görevli olan, emniyet teşkilatında sorumlu olan, müdür konumunda olan, bir bölümü tabii Ankara’ya gelmiş, onlarla da görüşeceğiz. Hepsini dinleme fırsatı bulacağı açıkçası. İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin ve Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun da çalışmaları var. İçişleri müfettişleri çalışmalarını tamamlamış ama Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun çalışmaları sürüyor. Henüz onun sonuçlarını da açıkçası bilmiyoruz. Belki bittikten sonra biz resmi bir yazı yazarak bu konuda bilgilerini alırız. Dolayısıyla bu konudaki çalışmalar sürecek. Biz dosyada ismi geçen kimler varsa, bunların isimleri tabii belli onların hepsiyle ayrı ayrı görüşeceğiz.”

NTV

 



Bu haber 479 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,523 µs