En Sıcak Konular

Türk Ocakları aşırı Turancı!

4 Ocak 2008 16:08 tsi
Türk Ocakları aşırı Turancı! 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Türkiye ile Kazakistan'ın birlikte kurduğu Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı'na atanan 28 Şubat'çı emekli Orgeneral Çetin Doğan ilginç açıklamalarda bulundu. Türk Ocaklarını "aşır

Vakit Gazetesi'nin haberine göre daha önce "Trablusgarp ve Yemen, vatan toprağı değil, bir müstemlekeydi." Diyerek tartışma yaratan Doğan, bu seferde ülkücüleri ve ilahiyat camiasını hedef aldı. Çetin Doğan, Türk Ocakları'nı "aşırı Turancılıkla" suçladı. Doğan kendisinden önce üniversitenin "tekke ve zaviyeler gibi yönetildiğini" ileri sürdü. Sınavlarda öğrencilere mealinde "Allah'tan başka tanrı yoktur" ifadesi de geçen Ayet-el Kürsi'yi bilip bilmediklerinin sorulmasından şikayet eden Doğan, üniversite vakfının iftar yemeği vermesini, Kazak çocuklarının sünnet ettirilmesini de eleştirdi. Çetin Doğan şöyle konuştu: "benden önce üniversite tekke ve zaviye gibi yönetilmiş. Türk İslam sentezini ortaya koyan icraatlar işte... Üniversite sınavlarına YÖK karıştırılmamış. Özel sorular sormuşlar. Kendi kafalarına göre adamlar almışlar. ÖSS dışında, adaylara üniversitenin yaptığı sınavda 'Ayet-el Kürsi'yi biliyor musunuz? gibi gayet kişisel sorular yöneltilmiş. Birde vakıf kurmuşlar, üniversiteyi destekleme vakfı. Bu vakıf üniversiteyi sömürmüş. Göreve geldiğimde şimdiye kadar ne yaptınız diye sordum.. Şunu sünnet etmişler, bunu bilmem ne yapmışlar.. İftar bilmem ne vermişler. Üniversiteyi çağdaş, laik bir yapıya kavuşturmaya çalışıyoruz. Artık türbanlı öğrenci kabul edilmediği de doğru. Çünkü orası bir kamusal alan."

Türk Ocakları'nın "Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi yönetiminin Türkiye'nin elinden çıktığı ve Kazak tarafına geçtiği " iddiasıyla ilgili Doğan ilginç bir cevap verdi. "Bizim işimiz misyonerlik değil. Bunları yaparken hiçbir kesimi düşman etmemeliyiz kendimize. Hiçbir kesimi ürkütmemeliyiz. Bizim uygulamalarımızı Kazakistan'daki öğrencilere, akademisyenlere, bu ülkedeki yöneticilere sormak lazım. Onlar çok beğeniyor." Şeklinde cevap verdi.

Üniversitenin 'Kazaklaştırıldığı' iddialarını reddeden Doğan sözlerine şöyle devam etti: “ Üniversitenin Kazaklaştırıldığı iddiaları asılsız. Sorun şurada.. bizden önce burası çiftlik gibi yönetilmiş. Şimdi biz buna son veriyoruz. Rahatsızlıkları bundan. Ben Türk ocakları'na saygı duyuyorum, Atatürk'ün kurduğu bir ocaktır. Türk Ocakları'nın aşırı Turani düşünceler ötesinde sağlam ve sağlıklı Türk dünyasının, Türk kültürün gelişmesine katkısı çok büyük olacaktır elbette. Ama burada aşırı bir Turancılık söz konusu. İşte efendim oraya çıkıyorlar, biz bilmem neyiz diye. Akılcı olmadan duygu şeyine bağlı bir şeyler söylemek kolay ama kişi oturup da bugünkü dünya konjonktüründe ne yapılabilir, ne yaparsak ülkemizin çıkarına olur, Türk dünyasının çıkarına olur.. Bunların hesap edilmesi gerekir.”

Türkiye Türkçesi öğreten okutmanların işine son veren Çetin Doğan, gerekçesini “çünkü onlar Turancı ve İlahiyatçı'ydı.” Şeklinde açıkladı.

Emekli Orgeneral Çetin Doğan, 28 Şubat sürecinde Batı Çalışma Grubu'nun kurucusu olarak biliniyor. Doğan, 2003 yılında TBMM de gündeme gelen 2. tezkere tartışmaları sırasında ABD'nin asker gönderin çağrısına olumlu cevap verilmesini savunanlara tepki göstermişti. Doğan, 2003 yılında 1. Ordu Komutanlığı görevini Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a devrederken, mütareke basını deyimini kullanmasıyla tartışmalara sebep olan bir konuşma yapmıştı. Üniversitenin eski mütevelli heyet başkanı Namık Kemal Zeybek ise "Benim için sürpriz olmadı. Yeni gelen cumhurbaşkanı isterse yedi yıllık görevi dolmadan paşamızı görevinden alabilir." ifadelerini kullanmıştı.

Aktifhaber



Bu haber 439 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,418 µs