En Sıcak Konular

Vergi kaçağına aman verilmeyecek

4 Ocak 2008 19:30 tsi
İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Dilaver, vergi denetimi için özel bir ekip oluşturulduğunu belirtti: “Amacımız ceza kesmek değil, mükellefimizin hata yapmasını engellemek.”

İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Şükrü Dilaver, vergi denetimi için özel bir ekip oluşturulduğunu belirterek, “Amacımız ceza kesmek değil, mükellefimizin hata yapmasını engellemek” dedi.

İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneği (İSMMMD) yeni dönem mesleki bilgilendirme faaliyetlerine “Dönem Sonu İşlemleri” semineriyle başladı. Dernek, yeni yılın ilk etkinliğinde 2007 yılında vergi mevzuatındaki değişiklikleri de gözönüne alarak geçen senenin hesapları kapatılırken dikkat edilmesi gereken konuları katılımcılarla paylaştı.

İstanbul Mecidiyeköy Kültür Merkezi’ndeki seminerde İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Şükrü Dilaver de bir konuşma yaptı.

Özellikle Kurumlar Vergisi’nde “Örtülü Kazanç ve Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı” hakkında kararın bu yıl uygulanacak olması semineri ilginç hale getirdi. Ayrıca yeni yılda uygulanması planlanan vergi ile ilgili yasal düzenlemeler ve ücretlilere ilk defa uygulanacak asgari geçim indiriminde dikkat edilecek hususların görüşüldüğü seminere çok sayıda meslek mensubu katıldı.

İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Şükrü Dilaver, yaptığı konuşmada vergi işinin uzlaşma işi olduğuna dikkat çekerek, yeni yılla birlikte zorlu bir döneme girildiğini, ancak zorlukları hep birlikte kolaya çevirmek için yeni bir uygulama ile mükellefe ulaşmaya çalışacaklarını belirtti.

“Vergi ile ilgili ne yapılmalı?” sorusunun her ortamda sorulduğunu hatırlatan Şükrü Dilaver, “Yapılacak iki ana esas var: Biri, ‘Benimle aynı gelir düzeyine sahip olanlar, benim gibi versin’, ikincisi ise; ‘Vergi karşılığı ödediklerim adil yerlerde ve devletin amaçladığı alanlarda harcansın’ anlayışının vergi sisteminin temeline oturtulması gerekiyor. Yani vergide adaleti ve harcanan mecrayı gösterdiğinizde en büyük problemi çözüyorsunuz” diye konuştu.

Vergide söz konusu bu iki anlayışı tesis için kolları sıvadıklarını kaydeden Dilaver, ilk hedeflerinin vergideki karışıklıkları ve anlaşılmayan hususları düzeltmek olduğunu dile getirdi. Dilaver, “Bakın, Maliye Bakanlığı oturdu yeni Kurumlar Vergisi yasasını yazdı. Şimdi birçok sorun ortadan kalktı. Aynı çalışma Gelir Vergisi üzerinde yapılıyor. Herkesin anlayabileceği, uygulaması basit kanunu yürürlüğe koymanın peşindeyiz” dedi.

“DENETİM AĞIMIZI GENİŞLETİYORUZ”

Vergide en fazla sıkıntıyı mali müşavir ve muhasebecilerin çektiğini, bu sıkıntıların en aza indirilmesi konusunda işbirliğine her zaman açık olduklarını ifade eden İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Şükrü Dilaver, “Meslektaşımızın yükünü hafifleteceğiz. Vergi daireleri olarak denetim konusunda yeni bir uygulama içerisindeyiz. Mali müşavir ve muhasebecilerimiz kendi cari denetimlerini yapsınlar. Denetim ağımızı genişlettik. Biz de denetimlere destek olacağız” diye konuştu.

Geçen yılki beyanlarda yaklaşık mükellefin yüzde 30’unun hala devreden KDV beyanı ödediğini gördüklerini ve KDV ödemediklerinin gözlendiğine işaret eden Dilaver, “Envanterlerde bir hata var. Ciddi şekilde gözden geçirilmesi gerekiyor. Bunun için pilot olarak ilk etapta 5 bin mükellef belirledik. Bu sayıyı zamanla 10 bin ve 20 bine çıkaracağız. Bu yeni uygulamada daha çok resmi mükellefleri hedef aldık. 1000 kişilik vergi denetmeni grubumuzu bununla ilgili eğittik. Bundan sonra bu işle meşgul olacaklar” dedi.

“CEZA DEĞİL, DENETİM”

Mükellefe giderek hata yapmalarını önleyeceklerini tekrarlayan Şükrü Dilaver, “Mükellefe gideceğiz, ‘Denetim yapmaya geldik’ diyeceğiz. Envanterini kontrol edeceğiz. Hataları görünce düzeltme yoluna gideceğiz, ceza kesmeyeceğiz. Amacımız ceza kesmek değil, mükellefimizin hata yapmasını engellemek” diye konuştu.

Mali müşavir ve muhasebecilere seslenen Şükrü Dilaver, devletin ne yapmak istediğini mükelleflere anlatılmasını istedi. Dilaver vergi işinin uzlaşma olduğunu hatırlatarak, “Eğer bu konuda yol alırsak, işte bu uzlaşmanın adımlarını atmış olacağız. Dönem sonu olarak envanterinizi çıkaracaksınız, onun için kollarınızı sıvayın. Biz yine seminerlerde beraber olacağız. Kapımız her zaman açık. Gelin, grup müdürü arkadaşlarımız ve ben mükelleflerimizin emrine amadeyiz. Meslektaşlarımızın ve mükelleflerimizin vergideki yeni anlayışımızı benimsemeleri için bizler her türlü desteğe, yardıma, anlatıma hazırız” dedi.

haber7



Bu haber 619 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,632 µs