En Sıcak Konular

Rum baskısı KKTC Suriye feribotunu askıya aldırdı

4 Ocak 2008 19:52 tsi
KKTC ile Suriye arasında yolcu taşıyan feribotun seferleri Kıbrıs Rum Kesimi'nin baskıları sonucu askıya alındı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Suriye arasında Gürcistan bayrağı ile yolcu taşıyan "Su" adlı feribotun seferleri Kıbrıs Rum Kesimi'nin baskıları sonucu askıya alındı. Kıbrıs Rum kesiminin baskısı ile karşı karşıya kalan Gürcistan hükümeti, bu hizmeti veren feribotların kayıtlarını iptal etmeye karar verdi.

Feribot hizmetini gerçekleştiren Akgünler Maritime Company Genel Müdürü Hamit Görgün, "Türkiye Gürcistan hükümeti üzerinde kıbrıs Rum kesimi kadar etkili olamadı. Bu yüzden feribotlarımızın kayıtlarını iptal ettiler. Muhtemelen hizmet vermeye gelecek hafta yeniden başlarız" dedi.

KKTC İÇİN SEMBOLDÜ

Su feribotu KKTC'nin Türkiye dışında ilk kez bir başka ülkeye kapı açmasını sağlamıştı. Ayrıca bu hizmetle Türkiye dışında kabul görmeyen KKTC pasaportlarına Suriye damgası vurulması sembolik bir önem taşıyordu. Bu seferler KKTC'nin ekonomik izolasyonunda bir dönüm noktası olarak da önem kazanmıştı.

KKTC Dışişleri Bakanı Turgay Avcı daha önce yaptığı bir açıklamada seferlerlerin başlaması ile ilgili açıklamasında "Bundan sonra siyasi süreçte belirleyici biz olacağız. Yolu biz bellirleyeceğiz" demişti. Feribot 22 Eylül günü Suriye, Türkiye ve KKTC'li iş adamları ve politikacıların katılımıyla düzenlenen görkemli bir törenle ilk seferine başlamıştı. Kıbrıs Rum kesimi Dışişleri Bakanı Erato Kazakou Marcoullis kasım ayında Şam'a yaptığı ziyerette, bu seferlerle ilgili rahatsızlıklarını dile getirmiş, Şam ise verilen hizmetin ticari amaçlı olduğunu ve devam etmesi gerektiğini söylemişti.

Bu seferler KKTC'nin önemli bir politik sorununa hizmet etmekle beraber, Irak, Filistin gibi Ortadoğu'nun sorunlu bölgelerinden kaçan mültecilerin herhangi bir Avrupa ülkesinde yeni yaşam arayışlarının bir aracı olmuştu. Su ile KKTC'ye giden mülteciler, illegal yollardan adanın güneyine geçiyor, becerebilenler Avrupa Birliği ülkelerinde kendilerine yeni bir yaşam arıyorlardı.

dunyabulteni



Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,844 µs