En Sıcak Konular

Erdoğan'ın elindeki anket ne diyor?

5 Ocak 2008 09:56 tsi
Erdoğan'ın elindeki anket ne diyor? Başbakan'ın elindeki ankete göre bugün bir seçim yapılsa Ak Parti'nin oylarında artış görülürken, buna karşılık, CHP, MHP ve DTP oylarında azalma eğilimi var... İşte o anket.

Fehmi Koru'nun köşe yazısı

Başbakanın elindeki anket


Siyasi iktidarlar ile siyasi partilerin de ara sıra durum muhasebesi yapmaları gerekir: Kamuoyu destekleri ne durumda? Halk icraatları destekliyor mu? Toplum mutlu ve geleceğinden umutlu mu? İcraatları ve siyaset adamlarını beğenenler neden beğeniyor, beğenmeyenlerin gerekçeleri neler?

Bu ve benzeri sorulara toplumdan alınacak cevaplar iktidara olduğu kadar muhalefet partilerine de ışık tutar, yol gösterir.

Ak Parti'nin iktidarda beşinci yılını doldurduğu şu sıralarda, güvenilir kamuoyu araştırma şirketlerinden MetroPoll yeni bir saha çalışması tamamladı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da elinin altında bulunan çalışma iktidar açısından 'olumlu' sayılabilecek verilere sahip; muhalefet partileri için ise güçlü 'alarm' sinyalleri veriyor. Araştırmanın kısa özeti şu: Halk geçmişle mukayese edildiğinde bugün daha mutlu göründüğü gibi, geleceğe de daha umutla bakıyor. İktidarın önemli konulardaki (meselâ PKK ile mücadele) icraatlarını destekliyor. Başbakan Tayyip Erdoğan'ı 'başarılı' bulurken, ana muhalefet partisi liderini sınıfta çaktırıyor.

Önce liderlerin başarı durumuna yakından bakalım. Kendilerine “Liderlere 10 üzerinden kaç puan verirsiniz?” diye sorulan deneklerin verdiği karneler yol gösterici: Tayyip Erdoğan 7.6, Devlet Bahçeli 5.3 ve Deniz Baykal 4.2... Bu sonucu almadan önce deneklere liderlerle ilgili 'dürüstlük, kararlılık, insanların ihtiyaçlarını önemseme, bilgili ve donanımlı olmak, yöneticilik, proje sahibi olmak, demokratlık' gibi konularda değişik sorgulama soruları da yöneltmiş MetroPoll, hemen hepsinde Tayyip Erdoğan açık ara önde çıkmış.

Liderlerin görev yapış tarzlarına deneklerin verdiği onay da önemli. Yüzde 73.7 Başbakan Erdoğan'ın görev yapış tarzını onaylarken, bu oran Devlet Bahçeli'de 43.7, Deniz Baykal'da ise 17.6'da kalıyor.

Araştırma, halkın önemli bir çoğunluğunun (yüzde 76) CHP'nin felsefe ve siyasetinde değişiklik yapması gerektiğine inandığını da gösteriyor.

Kısa vadede seçim yok önümüzde, yerel seçim anayasa gereği 2009 Mart ayında yapılacak; ancak seçim tarihinin erkene alınıp alınmayacağı tartışması başladı bile. Bunun sebebi, iktidarların seçime giderken halkın durumundan memnun olup olmadığını önemsemeleridir. Halkın gelecekten umutsuz olduğu ortamlarda gidilen seçimlerde iktidarlar kaybediyor. Başbakan Erdoğan elinin altındaki bu araştırmaya bakarak seçim tarihini erkene almakta zorlanmayabilir. Şu sebepten: Halkın yüzde 70.4'ü durumundan mutlu görünüyor, 43.9 hayatının son beş yılda daha iyi hale geldiğini düşünüyor ve 55.3 de gelecekten umutlu olduğunu söylüyor.

Bugün bir seçim yapılsa Ak Parti'nin oylarında artış (yüzde 51.9) olacağı, buna karşılık, CHP, MHP ve DTP oylarında azalma görüleceği anlaşılıyor.

Son dört aydır siyasi hayatımızdaki yeni unsur, Abdullah Gül'ün Çankaya Köşkü'ne çıkması... Acaba halk yeni cumhurbaşkanına nasıl bakıyor, başarılı buluyor mu? Ahmet Necdet Sezer'le mukayese ettiğinde hangisine daha çok güveniyor? Eylem ve tasarruflarını onaylıyor mu? Halkın lâiklik ve rejim endişesi arttı mı büyüdü mü?

Araştırmada bu soruların cevapları da var: Abdullah Gül'e (55.6) cumhurbaşkanlığı döneminde A. N. Sezer'e duyduğu güvenden (29.5) daha fazla güveniyor halk. Yüzde 73.9 eylem ve tasarruflarını onaylıyor. Cumhurbaşkanı seçileceği sırada lâiklik ve rejim endişesi taşıyan yüzde 35.8'lik grubun yüzde 21.3'ünün artık endişesi kalmadığı anlaşılıyor. 10 üzerinden verdiği yüzde 7.7 not ortalamasıyla, halk, Cumhurbaşkanı Gül'ü başarılı buluyor.

Tablonun bütününe baktığımızda muhalefet için ciddi bir siyasi sorun yaşandığı görülüyor. Başka ülkelerdeki örneklerden biliyoruz, muhalif kitle, bir süre daha bekledikten sonra, kanaat değiştirerek öteki tarafa geçebiliyor çünkü.

Türkiye'nin 2008 başındaki siyasi fotoğrafı bu.

(Yeni Şafak)

 



Bu haber 410 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,988 µs