En Sıcak Konular

ABD seçimleri Yahudilerin elinde!

5 Ocak 2008 14:15 tsi
ABD seçimleri Yahudilerin elinde! ABD'de Yahudilerin en yoğun yaşadığı 23 eyalet seçimlerin geleceğini belirleyecek. Yahudi haber sitesi JTA'ya göre, Iowa'dan sonra New Hampshire'da devam edecek Başkanlık ön seçimlerinde Yahudi oyları Demokrat başkan adayının belirlenmesine önemli bir

ABD Başkanlık seçimlerinde Yahudilerin yoğun olarak bulunduğu New York ve California'da Yahudi oylarının sonucu etkileyebileceği belirtildi.

Yahudi haber sitesi JTA'ya (Küresel Yahudi Halkı Haber Servisi - Global News Servise of the Jewish People) göre, Iowa'dan sonra New Hampshire'da devam edecek Başkanlık ön seçimlerinde Yahudi oyları Demokrat başkan adayının belirlenmesine önemli bir rol oynayacak.

Süper Salı olarak adlandırılan 5 Şubat'ta New York ve California gibi Yahudilerin yoğun olarak yaşadığı 23 eyalette birden yapılacak ön seçimlerde sonucun tayin edilmesi bekleniyor.

5 Şubat'tan bir hafta önce Yahudilerin ABD'de New York ve California'dan sonra en fazla yaşadığı üçüncü eyalet Güney Florida'da yapılacak ön seçimler Yahudi seçmene Super Salı için bir fikir verecek.

Süper Salı'dan önce sadece altı eyalette ön seçim yapılacak.

Demokrat ve Cumhuriyetçi partilerin başkan adaylarının belirlendiği ön seçimlerde Yahudi oyları önemli rol oynuyor. ABD'deki büyük eyaletlerde Demokrat parti başkanlık adayları arasında büyük bir çekişme bekleniyor. Cumhuriyetçi partide de durum farklı değil, hatta daha büyük çekişme bekleniyor.

Demokrat olarak bilinen Yahudiler John Edwards, New York Senatörü Hillary Rodham Clinton ve Barack Obama arasında bir tercih yapacaklar. En büyük sınav Süper Salı denilen 5 Şubat'ta gerçekleşecek. Çünkü o gün 23 eyalette birden ön seçim yapılacak ve ABD'deki Yahudi toplumunun üçte ikisi bu eyaletlerde yaşıyor.

Bu seneki seçimlerde Süper Salı gününden önce sadece altı eyalette ön seçimler yapılacak. 2004'te ise 14 eyalette ön seçim yapılmıştı. Böylece bu seneki seçimlerde Süper Salı gününden önce yarışın sonucu fazla belli olmayacak. Iowa'da alınan sonuçlara göre New Hampshire'da yapılacak ön seçim Obama ve Clinton arasında geçecek. 26 Ocak'ta Güney Carolina'da ön seçim yapılacak. Amerikan Yahudilerinin büyük bir çoğunluğunun oy kullanmasından önce Demokratlar adaylardan biri diğer ikisini saf dışı bırakamayacak.

Güney Caroline seçimlerinden sonra da adaylar arasında kopma olmayacağından gözler Güney Florida'daki Yahudi oylarına çevrilecek. ABD'de New York ve California'dan sonra en büyük üçüncü Yahudi nüfusu Güney Florida'da bulunuyor. Burada, Yahudi oylarının adaylardan birini öne çıkartması bekleniyor. 2 Ocak'ta sadece Güney Florida'da ön seçimler yapılacak. Bundan bir hafta sonra da seçimlerin belirleyicisi olması beklenen 23 eyaleti kapsayan 5 Şubat ön seçimi.

5 Şubat günü seçim yapılacak yerler arasında New York ve California'ya ilave olarak önemli Yahudi nüfusunun bulunduğu New Jersey, Illionis, Georgia, Connecticut ve Arizona.

Amerikan Yahudi Komitesi'nin bin Amerikan Yahudisi ile telefonla yaptığı ankete göre, Amerikan Yahudilerinin yüzde 53'ü Clinton'ı destekliyor, Cumhuriyetçi aday Rudy Giuliani'ye ise yüzde 41 ile ikinci.

Amerikan Yahudi Demokratlarla yapılan benzer ankete göre yüzde 3 hata payı ile şu anda Clinton yüzde 70 ile Yahudi Demokratların favorisi olurken Edwards yüzde 48, Obama yüzde 45.

dünya bülteni



Bu haber 531 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,175 µs