Derin A4: Önce 'kaybolur', sonra patlar! | " /> Derin A4: Önce 'kaybolur', sonra patlar! | "/>

En Sıcak Konular

Derin A4: Önce 'kaybolur', sonra patlar!

5 Ocak 2008 16:13 tsi
Derin A4: Önce 'kaybolur', sonra patlar! Kaybolan bombalar bağrımızda patlıyor. İnsanlığın düşmanı patlayıcıları üreten, satan ve daha sonra da terörist örgütlere ulaştıran ABD, bu bilgileri “İstihbarat paylaşımı” dışında tutarak taşeronlarını koruyor.

ABD yapımı patlayıcılar Irak’tan

En son Diyarbakır’daki kanlı saldırıda kullanılan bombaların yıkıcı ve geniş çaplı hasarı, dikkatleri patlamalara neden olan A-4 tipi bombalara çevirdi. Türkiye, A-4 tipi patlayıcılarla ABD’nin Irak işgalinden sonra tanıştı. C-4’lere göre oldukça etkili olan A-4 tipi patlayıcılar, ağırlıklı olarak ABD tarafından üretiliyor. Irak’ta kaybolan 190 bine yakın silah ve patlayıcı arasında yüzlerce ton A-4 de bulunuyor. Kaybolan A4’ün miktarı ise, 342 ton civarında olduğu tahmin ediliyor. ABD yapımı kayıp silahların ve patlayıcıların PKK tarafından kullanılması, akıllara onlarca soru işareti getirdi. Cevap bekleyen en önemli soru ise şu: ‘ABD’nin ürettiği ve Irak’a teslim ettiği bu çok etkili patlayıcılar PKK’nın eline nasıl geçti? Terör örgütü bunu, Diyarbakır’ın merkezine kadar nasıl soktu?’

A-4 patlayıcıları geçtiğimiz yıl Başkent’i kana bulayan ve 9 kişinin hayatını kaybettiği Anafartalar Çarşısı önündeki saldırı da kullanıldı. Ayrıca, Mersin, İzmir, İstanbul’daki Kocamustafapaşa, Bayrampaşa ve Beylikdüzü’ndeki saldırılarda da aynı patlayıcıya rastlanıldı. Yakın geçmişte Muğla, Van, İzmir, Ağrı ve Şırnak’taki operasyonlarda çeşitli miktarlarda A4 patlayıcı ele geçirildi.

PKK, 2004’ten bu yana kullanıyor

PKK 2004’ten sonra taktik değiştirdi. Baskın ve silahlı saldırı yerine, araba altlarına bomba koyma, mayınlı bombalama gibi eylemlere girişti. Terör örgütünün 2004’te taktik değiştirmesinden sonra Kuzey Irak’tan Türkiye’ye sokulan patlayıcı miktarında da büyük artış oldu. 2005’te tam 346 kilo plastik patlayıcı ele geçirildi. Bu rakam 2002’de sadece 5 kilo 800, 2003’te 55,9 kilo, 2004’te 231 olarak gerçekleşti. Bu arada, Irak’ta kaybolan 342 ton A-4’ten haber alınamıyor.
Öte yandan, askeri amaçlarla kullanmak üzere üretilen A–4 patlayıcıların Irak’taki otorite boşluğu nedeniyle PKK’nın eline geçtiği aylar öncesinden basına sızdı. Bunların Türkiye’ye sokulmasına yönelik girişimler ise, istihbarat kaynaklarınca da doğrulandı.

A-4’ün bazı özellikleri:

Rengi: Kirli beyaz
Koku: Kokusuz (C-3 ve C-4 badem kokuludur)
Şekil: Cam macunu kıvamında şekil alabilir
Üretimi: Fabrike-özel üretim
Fünye, kapsül, silah, telefon ve silah atışıyla patlatılabiliyor.
C-4’e göre gücü: Yüzde 350 daha fazla (On beş yıl uygun koşullarda saklanabiliyor).

NEDEN A-4 KULLANILIYOR?

Terör örgütünün son yıllardaki saldırılarda C–4 yerine A-4’ü kullanmaya başlaması; yıkım ve etkisinin daha fazla olmasından kaynaklanıyor. A–4, piyasadaki en güçlü patlayıcı olma ve her şekle girme özelliğine sahip. Küçük bir pilin vereceği akımla bile patlatılabiliyor. Kirli beyaz renkte, macun kıvamında ve kokusuz bir madde olan A–4 patlayıcı, patladığında 3 bin derece sıcaklık veriyor ve büyük basınç meydana getiriyor.  A–4, TNT ve C–4 ile birlikte güçlü plastik patlayıcı. 5 gramı 20 gramlık bir C-4’ün yapacağı etkiyi yaratıyor. Hem toprak, hem asfalt yolda kamufle olabiliyor. Uzaktan kumandalı fünye ve mayın güçlendirme amacıyla kullanılıyor. 15 yıl boyunca uygun şartlarda saklanabiliyor. 

Kimin çıkarı var?

DİYARBAKIR’daki patlamanın hemen ardından ABD tarafından jet hızıyla yapılan kınamada kullanılan ifade, bu eylemin Türkiye’yi ABD ile yeni bir işbirliğine zorlayacak “operasyon”un parçası olarak yorumlanıyor.
DiyarbakIr’In Yenişehir semtinde, Dedeman Oteli arkasında meydana gelen patlama ile ilgili olarak, ABD’den jet kınama geldi. Ancak böylesi eylemlerden dolayı çoğunlukla açıklama yapmayan ABD’nin Diyarbakır’daki eylemi jet hızıyla kınayıp bu olayın Türkiye ile daha yakın çalışmaları gerektiğini gösterdiğini açıklaması uzmanlarca şüpheyle karşılandı. DTP’nin de eylemi şiddetle kınadığını açıklaması, eylemi gerçekleştiren adres konusunda şüphelere neden oldu. Böylesi bir eylemin en çok ABD’nin işine geleceği belirtiliyor.

Jet kınama

ABD Dışişleri Bakanlığı, Diyarbakır'da düzenlenen bombalı saldırıyı sert dille kınayarak, terörle mücadelede Washington'un, Ankara'nın yanında olduğunu bildirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa Dairesi sözcüsü Chase Beamer, açıklamasında, ''Bu olay, terörizmle mücadelede işbirliğinin gereğini vurguluyor. Teröre karşı savaşta Türkiye'nin yanındayız'' dedi. Ancak patlamada kullanılan C–4 patlayıcılarının malzemesinin tamamının NATO ülkelerinde üretilmesi ve NATO’nun da ABD denetiminde olması, söz konusu terör örgütlerini taşeron olarak kullanan ABD’nin manevra alanını genişletiyor.

DTP de kınadı

PKK’nın eylemlerinden “ihtiyatlı” bir dil kullanan DTP’nin de bu patlamanın hemen ardından olayı sert bir dille kınaması kafa karışıklığına neden oldu. Ankara'dan beraberinde DTP Diyarbakır milletvekilleri Aysel Tuğluk, Gültan Kışanak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile Diyarbakır'a gelen DTP Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş, hedef olarak sivillerin de seçilmiş olmasının "çok derin bir provokasyon" olduğu iddiasında bulundu. Demirtaş, “Bir daha gerçekleşmemesi için toplumun tüm dinamiklerinin bu saldırının arkasındaki gerçek sahiplerin ortaya çıkarılması için çaba sarf etmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.

milli gazete



Bu haber 1,255 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,614 µs