En Sıcak Konular

Bu tekno izdiham yerli üreticiyi ezer!

5 Ocak 2008 16:25 tsi
Bu tekno izdiham yerli üreticiyi ezer! Bakkal, manav, kasap, esnaflarından sonra şimdi de beyaz eşya bayileri büyük mağazaların tehdidi altında… Her geçen gün bir yenisi açılan teknoloji mağazaları, binlerce esnafı yok ediyor.

ESDER Yönetim Kurulu üyesi ve Elektronik Sektörler Kurulu Başkanı Mustafa Özel, “Özellikle son yıllarda her gün yeni bir teknoloji mağazası açılıyor. Üstelik yaptıkları indirim kampanyaları örf ve adetlerimize de aykırı. Artık buna dur denmelidir” uyarısında bulundu.
Küçük esnaflardan sonra şimdi de beyaz eşya ve mobilyacılar tehlike altında. Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER) Yönetim Kurulu üyesi ve Elektronik Sektörler Kurulu Başkanı Mustafa Özel, Türkiye’nin ekonomik anlamda bir tehlikeye doğru sürüklendiğini söyledi. 20 yıldır beyaz eşya bayiliği yaptığını belirten Özel, özellikle son iki yılda işlerinin durma noktasına geldiğini söyledi. Aynı sorunu Türkiye’deki bütün esnafların yaşadığına dikkat çeken Özel, açılan mağazaların yerli üretimi de baltaladığını sözlerine ekledi. Mustafa Özel, “Teknoloji mağazaları Uzakdoğu’dan getirdikleri kalitesi dahi belli olmayan ürünlerle yerli sanayici ve üreticilerimizi yok ediyorlar. Ayrıca yerli üreticilerimiz ürünlerini genellikle bayiler kanalıyla, yabancı firmalar ise teknoloji marketleri kanalıyla pazarlıyor. Bu da haksız rekabete yol açıyor” dedi.

Yapılan indirim kampanyalarının da aldatıcı olduğuna dikkat çeken Özel, “Bu mağazalar bir üründe indirime giderek, hem tüketiciyi kandırıyorlar, hem de örf ve adetlerimizle bağdaşmayan izdihamların oluşmasına neden oluyorlar. Hükümet’in, yıllardır bekletilen Hipermarket Yasası’nı artık gündemine alması gerekir” şeklinde konuştu.

İthal cenneti olduk

Mustafa Özel, büyük mağazaların haksız rekabetle esnafları zor durumda bıraktığını söyledi. Özel, “Her açılan mağaza binlerce esnafın, üreticinin ve sanayicinin yok olması anlamı taşıyor. Artık geleneksel hale gelen meslek türlerimiz yok oluyor. Üstelik Türkiye ucuz ve kalitesiz Uzakdoğu ürünleri yüzünden bir ithal cenneti oldu. Bunun önüne geçilmelidir” dedi.

Tekelleşmeye dikkat

ESDER’İN konuyu çok önceden kamuoyu ve hükümet’le paylaştığını söyleyen Özel, “Biz teknoloji mağazalarının sırasıyla bütün esnaf ve sanatkarları yok edeceğini ve oluşacak oligopol piyasayla da tüketicimize istedikleri fiyattan ürün satacaklar uyarısında bulunmuştuk. Şimdi süreç aynı şekilde işliyor. Bu firmalar dev bütçeleriyle yerli üretim yapan bayi ve esnafı yok edecekler. En sonunda da tüketicilerimiz olumsuz etkilenecekler” uyarısında bulundu.

milli gazete
 



Bu haber 490 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,355 µs