En Sıcak Konular

Karda ve buzda yürümenin püf noktaları

5 Ocak 2008 18:26 tsi
Ankara'da bir annenin bebeğiyle karda yürürken ayağının kayması sonucu aracın altına kalması buzda çok dikkatli yürünmesi gerektiğini ortaya koydu. Buzda düşmemek için ne yapmalı?

Uzmanlar, buzda ve karda yürürken kucakta çocuk ya da başka bir şey taşınmasının denge sorunu meydana getirebileceğini belirtiyor. Kaygan zeminde yürürken el ve kolların boş olması, ellerin cepte olmaması, ayrıca iklim şartlarına uygun tabanlı ayakkabı giyilmesi öneriliyor.

Ada Tıp Hastanesi ortopedi uzmanı Celalettin Tümer, kış aylarında düşme sebebiyle kırık çıkık vakalarının arttığını belirtiyor. Tümer, kalıcı sakatlıklara hatta kafa travmaları sebebiyle ölüme bile yol açabilen düşmelerin önüne geçebilmek için çok basit kurallara uyulması gerektiğini kaydediyor. Tümer, karlı ve buzlu havada lastik, kauçuk ve tırtıklı kaymayan tabanlı ayakkabı tercih edilmesi, kısa ve yavaş adımlar atılması, ve yere bakılarak yürümesini tavsiye ediyor. Ellerin kesinlikle cepte olmaması gerektiğinin altını çizen Tümer şu uyarıları yaptı: "Ellerin cepte olması ani kaymalarda dengenin sağlanamamasına yol açar.

En azından bir elin mutlaka boş kalması çok önemli. Ayrıca kucakta herhangi bir şey de taşınmaması gerekir. Bu konuda çocuklu anneler çok dikkatli olmalı. Tek başına kucaklarına çocukları alarak karlı ve buzlu havada yürümemeleri gerekiyor. Eğer dışarı çıkmak zorundaysa yanında mutlaka destek alabilecekleri birisi olması hem kendisi hemde çocuğunun sağlığı için hayati önem taşıyor. Ayrıca merdiven inerken de mutlaka tutunarak inilmesi lazım. "

Düşme anında ağırlığın bir noktaya verilmemesinin çok önemli olduğunun altını çizen Tümer, "Düşme ağırlığı bir nokta olursa bedendeki hasar çok olabilir. Bu sebeple düşmeye karşı vücudu dengeleyecek olan el ve kollarımızdır. Bu sebeple el ve kolların mutlaka boş olması gerekir. Düşme sonrasında ise kırık ve çıkıktan şüpheleniliyorsa mutlaka bir uzmana görünmesi sağlığımız açısından çok önemli. Eğer kırıklarda kemik deriden çıkmış ise bir an evvel hekime başvurulmalıdır. Aksi taktirde böyle bir kırık vakası mikrop kaparsa iyileşmesi çok zor olur" ifadelerini kullandı.

Tümer, karlı ve buzlu havada yaşlıların mümkün olduğu kadar dışarı çıkmamasını önerirken, yaşlı insanların kırık ve çıkıklarının genç insanlara göre 10 kat yavaş iyileştiğini sözlerine ekliyor.

tgrthaber



Bu haber 616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,640 µs