En Sıcak Konular

Bild: Hedef bütün Türkler!

5 Ocak 2008 22:24 tsi
Bild: Hedef bütün Türkler! Bild’in haberlerinde “Bunlar sınır dışı edilmeli” teması işlenirken, aynı görüşü paylaşan bir savcı “Almanya’nın en cesur savcısı” ilan edildi. Bild Yayın Yönetmeni Kai Diekmann, Hürriyet’teki üst düzey görevinden

Almanya’nın en çok satan gazeseti Bild, yine Türkler’i hedef yaptı. Hessen Eyaleti’nde yapılacak seçimler öncesi CDU’lu Başbakan adayı Roland Koch’a destek veren Bild, bir haftadan beri “Türk gençleri çok suç işliyor” konusunu manşetten işliyor.
 
Münih’te, bir Yunanlı ile bir Türk gencinin yaşlı bir Alman’ı dövmesinden sonra olayı her gün manşetlerine taşıyan Bild Gazetesi, her seçim öncesinde olduğu gibi “yabancı karşıtı politika” kartını masaya sürdü.

TÜRK TOPLUMU ÜZGÜN
 
Ülkenin en büyük eyaletlerinden Hessen’de yapılacak olan 27 ocak eyalet seçiminde kazanması zor görünen CDU’lu Başbakan Roland Koch’u, yabancı karşıtı haberlerde sık sık kullanan Bild, sürekli olarak “Yabancılar çok suç işliyor. Suça bulaşan gençler sınır dışı edilmeli” temasını işliyor.
Seçim dönemleri dışında Türk okur kazanmak ve Türkiye ile ilişkileri iyi tuttuğunu göstermek için pek fazla yabancı karşıtı görünmemeye çalışan Bild’in son haftalardaki tavrı Türk toplumunu hem çok üzdü, hem de çok şaşırttı.

Alman Sol Parti Berlin Eyalet Milletvekili Gıyasettin Sayan, “Adamlar açık açık yabancı düşmanlığı yapıyor. Yine buradaki yabancıları hedef aldılar. Bazı Türk gazeteleri de buna göz yumuyor. Sanki her şey karşılıklı, Bild’le anlaşmışlar gibi” yorumunu yaparken, bir çok Türk toplum yöneticisi de Bild’in tavrına karşı ne yapılabileceğini tartışmaya başladı.

KAİ DİEKMANN NEREDE?
 
Bild Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kai Diekmann’ın, üç yıl önce başladığı Hürriyet’teki üst düzey görevi nedeniyle bir süre önce Türkiye’ye karşı başlattığı yumuşak yayın politikası yerini sertliğe bırakırken, son bir haftadaki manşetlerin ülkede yabancı düşmanlığını doruk noktaya çıkaracağı yorumları yapılıyor.

Münih’teki olayı Türk toplumu da en başta lanetlerken, sürekli olarak “Yabancı gençler suçlu. Bu Türk sınır dışı edilmeli” şeklindeki yayınların, Türkler’i hedef gösterdiği de netleşmeye başladı. Saldırgan genç Serkan A.’nın Almanya’da doğup büyüdüğü, doğru dürüst Türkçe bile konuşulmadığı ise gündeme getirilmiyor.

SÜREKLİ MANŞETTE TUTULUYOR
 
Saldırıya katılan Yunanlı gençten hemen hemen hiç bahsedilmezken, sırasıyla önce Türk gencinin daha önceki suçları ortaya döküldü. Ardından ailesinin kriminel olduğu ve doğuştan suçlu olduğu teması işlendi. 62 yaşındaki annesinin Almanca bilmediği ve ailecek uyumsuz oldukları vurgulanırken, kriminologlar ve savcılar konuşturuldu.

21 yaşın altında olan ve gençlik cezası alması gereken Türk gencinin “ömür boyu hapse” çarptırılması kampanyaları düzenlendi ve Bild “Yabancılar sınır dışı edilmeli mi, edilmemeli mi?” anketi başlattı.
Ünlü Alman kriminolaf Christian Pfeiffer’in, “Yabancıların suça karışma eğilimi Almanlar’ın iki katı” sözleri manşetten verilirken, yabancıların Almanlar’dan çok suç işlediğini söyleyen Savcı Roman Reusch (53), “Almanya’nın en cesur savcısı” ilan edildi.

ARD PROGRAM YAPACAK
 
Hemen ardından da, seçim yapılacak Hessen Eyaleti’nin şu anda halen başbakanlığını yürüten CDU’lu Roland Koch ile “en cesur ilan edilen savcı”, Alman birinci kanalı ARD’de tartışma programına çağrıldı. Programa Alman Adalet Bakanı Brigittte Zypries’te davet edildi. “Sağcıların önyargısı mı, solcuların tabusu mu?” ana konulu tartışma programında “Yabancı gençlerin suça eğilimi üzerine tartışma” temasının işleneceği vurgulandı.

Başsavcılığın, “Konu çok hassas” şeklindeki düşüncesiyle Savcı Roman Reusch’a programa konuyla ilgili olarak katılma izni vermemesi de yine Bild Gazetesi tarafından “En cesur savcıya yasak” diye manşetten duyuruldu.

Hessen Eyaleti seçimleri öncesi, “Yabancılar çok suç işliyor. Onlar atılmalı” diyerek, özellikle sağ seçmeni sandığa yönlendirmeye çalışan ve Hessen Eyaleti Başbakanı Roland Koch’u yeniden seçtirmek için uğraşan Bild Gazetesi’nin 27 Ocak’a kadar konu ile ilgili daha neler yapacağı ise Almanya’da merakla bekleniyor.

BİR KERE DAHA YAPMIŞTI
 
Bild Gazetesi, Hessen Eyaleti’nde halen Başbakanlık yapan Roland Koch’a, daha önce de Türkler aleyhine açtığı kampanyalarla destek vermişti. 1997’de çifte vatandaşlığa izin verilmesi tartışılırken, “900 bin Türk Alman olacak” manşeti atan Bild, Alman halkındaki Türk karşıtlığını ve önyargıları körüklemiş, Hessen Eyaleti’nde başbakanlığa soyunan CDU’lu Roland Koch, çifte vatandaşlığa karşı imza kampanyası başlatmıştı. Almanlar’ın “Türkler’e karşı nerede imza veriliyor?” diye sorup imza standlarına koşması halen hatırlardan silinmezken Koch, o seçimde tek başına iktidar olmuştu.
 
ali gülen-habertürk



Bu haber 776 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,299 µs