En Sıcak Konular

Sarıkamış: 90 bin Mehmetçik anılıyor

5 Ocak 2008 23:36 tsi
Sarıkamış Allahuekber Dağları'nda 93 yıl önce donarak şehit olan 90 bin Mehmetçik ilçede düzenlenen törenlerle anılmaya başladı. Törene katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 90 yıl önce ölüme sebebiyet veren tabiat ortamının artık akıllı bir şe

Sarıkamış Allahuekber Dağları'nda 93 yıl önce donarak şehit olan 90 bin Mehmetçik ilçede düzenlenen törenlerle anılmaya başladı. Törene katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 90 yıl önce ölüme sebebiyet veren tabiat ortamının artık akıllı bir şekilde berekete dönüştürülmesini temenni ettiğini kaydederek, "Bu kadar acı bu millete yeter. Bundan sonra artık güzel günler bizi bekliyor. Biz bunu yapmaya çalışıyoruz." dedi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise, "Tarih bir ibret ilmidir. Tarihteki acıları bugüne taşımak için tarih öğrenilmez. Tarihteki hatalara bugün düşmemek ve tarihteki yanılgıları tekrarlamamak için tarih öğrenilir. Allah bize bir daha şehit verdirmesin." diye konuştu. 

Sarıkamış Allahuekber Dağları'nda 93 yıl önce donarak şehit olan 90 bin Mehmetçik ilçede düzenlenen törenlerle anılmaya başladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'daki patlamadan dolayı son anda değişiklik yaparak iptal ettiği Sarıkamış programına Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay katıldı.

Kars'taki hava muhalefeti nedeniyle uçakların Erzurum'a inmesi üzerine saat 14.00'de başlaması gereken program 3 saat gecikmeli başladı. Erzurum'dan karayolu ile gelen katılımcılar ilk olarak programların yapılacağı otel önünde Mimar Sinan Üniversitesi öğrencileri tarafından buzdan yapılan donmuş asker heykelinin açılışı yapıldı. Bakanlar, anıtın üzerindeki dev Türk bayrağının açılmasının ardından buz üzerine karanfil bıraktı.

Daha sonra Toprak Otel'e geçildi ve açılış töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın yanı sıra törene; Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, AK Parti Kars Milletvekilleri Zeki Karabayır, Mahmut Esat Güven, Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Sarıkamış 9. Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ferit Güler, Kaymakam Rahmi Köse, Belediye Başkanı İlhan Özbilen, Sarıkamış Dayanışma Gurubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Ardahan, Bitlis ve Gümüşhane Valileri, ilçe kaymakamları, şehit aileleri ve Türkiye'nin dört bir yanından gelen çok sayıda davetli katıldı.

Erzurum ve Sivas Devlet Tiyatroları sanatçıları ile Kars ve Sarıkamış Milli Eğitim Müdürlüklerine bağlı öğretmen ve öğrencilerden oluşan 40 kişilik bir ekip "Sarıkamış'tan Çanakkale'ye Memet" adlı oratoryoyu sahneledi. Salonu dolduran yüzlerce kişinin gözyaşları arasında izlediği oratoryonun ardından Türk bayrakları açıldı.

Gösterilerin ardından konuşmalara geçildi. İlk konuşmayı yapan İlçe Belediye Başkanı İlhan Özbilen'den sonra kürsüye çıkan Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, Türk Ordusu'nun 1914 yılı Aralık ayında Enver Paşa'nın emirleri ile Rus ordusuna karşı Sarıkamış'ı ele geçirmek amacıyla Allahuekber ve Soğanlı Dağları üzerinden yürüyüşe geçtiğini anlattı. Üzerlerinde yazlık kıyafetleri olan ve yanlarında yeterli yiyecekleri olmayan Mehmetçiklerin, yüksek dağlardaki tabiat şartlarının sertliği, kar, tipi ve soğuk karşısında çözülmeye başladığını ifade eden Vali Erden, "Harekâtın yapıldığı bugünlerde Sarıkamış'ta bu dağlarda şehit düşerek kardan kefenlerini giyerler. Savaş tarihinde eşi ender görülen bir itaat örneği olan Sarıkamış Harekâtı öncesi ve sonrasıyla her türlü imkânsızlığa rağmen kırık bir ümidi gerçekleştirmeyi amaçlayan sonu hazinle biten üstün cesaret ve feragat örnekleriyle dolu bir harekâttır." ifadelerini kullandı.

BAKAN ÇELİK: "TARİH BİR İBRET İLMİDİR"

Vali Erden'den sonra kürsüye çıkan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 93 yıl önce bu topraklar uğruna bu topraklarda şehit düşenleri anmak için Sarıkamış'ta olduklarını kaydederek, ''Gerek dün, gerek bugün vatanı namusu uğruna hayatlarını seve seve feda eden şehitlerimizin uğrunda saygıyla bir kez daha eğiliyorum. Tarih bir ibret ilmidir. Tarihteki acıları bugüne taşımak için tarih öğrenilmez. Tarihteki hatalara bugün düşmemek ve tarihteki yanılgıları tekrarlamamak için tarih öğrenilir. Tarihteki güzellikleri ve iyi örnekleri bugüne taşımak için çocuklarımıza tarih öğretiriz. Tarih bizim milli hatıralarımızdır. Milli hatıralarımız çok değerlidir." diye konuştu.

"Bir araba kullanırken zaman zaman dikiz aynasına bakmak zorundayız." diyen Bakan Çelik, "Bizim tarihimiz aynı zamanda dikiz aynamızdır. Sürekli dikiz aynasına bakarak araba kullanılmaz. Ama dikiz aynasına bakmadan da araba kullanılmaz. İbn-i Haldun der ki; 'Geçmişi olmayanın geleceği olmaz'. Biz zengin bir tarihe sahibiz. Hayallerini hatıralarının önüne geçirememiş olanlar kalkınmayı sağlayamaz. Geçmiş bizim gerçeğimiz, yarınlarımız ise hayallerimizdir. Hatıralarımızın azizliğini her zaman göz önünde bulunduracağız. Bugünümüzü en iyi şekilde inşa edecek ve emin adımlarla istikbale yürüyeceğiz. İstikballe ilgili büyük hayallerimiz olacak.'' dedi.

Bakan Çelik, Enver Paşa'nın Sarıkamış Harekâtı'nda önemli rolünün olduğunu vurgulayarak, Enver Paşa'nın bir vatan haini olmadığının altını çizdi.

Enver Paşa'nın bir vatanperver olduğunu dile getiren Bakan Çelik, şunları söyledi: "Ancak Enver Paşa ve arkadaşları komitacılıkla devlet idaresini birbirine karıştırdılar. Makedonya Dağları'nda başlayan komitacılık Tacikistan topraklarında Enver Paşa için büyük bir trajedi ile bitti. Ama Enver Paşa kendi trajedisini hazırladığı gibi bir milletin de trajedisini hazırladı. Siz eğer duygularınızı aklınızın önüne çıkarırsanız; kendinizi de yönettiğiniz insanları da felaketlere sürüklersiniz. Biz her zaman sahip olduğumuz yüce duygulara sımsıkı sarılacağız; ama asla duygularımızı aklımızın önüne çıkarmayacağız. Duygularımızı aklımızın önüne çıkarırsak kaybederiz. Akıl ve bilim neyi gerektiriyorsa ona göre hareket etmek zorundayız."

"ALLAH BİZE BİR DAHA ŞEHİT VERDİRMESİN"

Bakan Çelik, Kars'ta yaşanan hava muhalefeti nedeniyle Erzurum'a inmek zorunda kaldıklarını belirterek, ''Bugün Kars uçağı hava muhalefeti nedeniyle Kars'a gelemedi. Dediler ki 'Erzurum üzerinden giderseniz macera olur. Kar vardır tipi vardır'. Biz de dedik ki 'Hayır, eğer Kars'ta, Erzurum'da, Digor'da, Sarıkamış'ta bizim insanımız bu şartlarda yaşıyorsa, yol ne kadar çetin olursa olsun biz oraya gideriz' dedik ve geldik.'' diye konuştu.

"Allah bize bir daha şehit verdirmesin." diyen Çelik, "Gazilerimizin her zaman yanındayız. Şehitlerimizin çocukları bizim kutsal emanetlerimizdir. Mehmet Akif, o meşhur şiirinde der ki, 'Girmeden tefrika bir millete düşman giremez. Toplu vurdukça yürekler onu top sindiremez'. Yüreklerimiz toplu vurdukça gönüllerde çatlama, bölünme olmadıkça bizi kimse bölemeyecektir. Bu topraklarda bölünme olacağına kesinlikle inanmayalım. Yeter ki biz gönüllerde bölünme meydana getirmeyelim. Bizim bu topraklardaki insanımız tarih boyunca çektikleri acılara çocuklarımıza öğretmek onlara tatbiki bir tarih dersi vermek üzere her yıl Çanakkale'ye 10 bin öğrenci gönderiyoruz. 2005 yılından itibaren milli mücadelenin geçtiği şehirlerimizi içine alan cumhuriyet gezileri yapıyoruz. Sarıkamış çok özel bir yere sahip olmasından dolayı Sarıkamış'ı ve Kars'ı da bu programa alıyoruz. Önümüzdeki yıllarda buraya binlerce insanımızı buraya getirip çocuklarımıza tatbiki bir tarih dersi vereceğiz." ifadelerini kullandı.

BAKAN GÜNAY: "90 YIL ÖNCE ÖLÜME SEBEP OLAN ŞARTLARIN, ŞİMDİ BEREKETE DÖNÜŞSÜN"

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise, Sarıkamış'ta ve vatanın dört bir yanında şehit olan askerleri bir kez daha minnetle andıklarını belirterek başladığı konuşmasında, Rus arşivlerinde Türk askerleri için ''Gözleri Allah'a teslimiyetle açıktı.'' ifadesinin kullanıldığına dikkat çekti.

Askerin türkülerde 'yoksul' diye geçtiğini hatırlatan Günay, şunları söyledi: "Yoksul askerimiz ölüyor; ama yönetenler yeterince bilgili olmadığı için bir imparatorlukta 1908 ile 1915 yılları arasında batıyor. Tarih ibret almak, ders çıkarılmak içindir. Buradan şu dersi çıkarıyoruz. Milletimiz çok vefakâr çok özverili ve cesurdur ama sadece bu cesaretin üzerine her şeyi bina etmek; tedbiri ihmal etmek bir milleti zaman zaman felakete de sürükleyebilir. 1. dünya savaşı ve sonrasında yaşadıklarımız çok önemlidir. Biz gerçekten çok sıkıntı ve acı çekmiş bir milletiz. Artık buradan çıkmamız ve artık güzel günler görmemiz gerekiyor."

Bakan Günay, Türk milletinin gözü yaşlı bir millet olduğunu ifade eden Günay, "Bu neden 1700'lerin başından 1900'lerin birinci dilimine kadar neredeyse güzel gün görmemiş bir milletiz. Bir Çanakkale destanımız var. Büyük fedakârlıklar verilerek elde edilmiş bir başarıdır Çanakkale. Bu nedenle türkülerimiz acılıdır ve ağıtlarımız çoktur. Biraz önce düşündüm. Tokat yolları türküsü söylenirken bazen gençlerimiz kalkıp oynuyor. '15'liler gidiyor denmesi' 15-16 yaşındaki çocukların askere gitmesini anlatıyor. Hiçbir kök ve köken ayrımı olmaksızın milletin kardeşlik duyguları artsın diye çalışıyoruz. 90 yıl önce ölüme sebebiyet vermiş tabiat ortamının artık aklımızı kullanarak berekete dönüştürülmesini temenni ediyorum. Bu kadar acı bu millete yeter. Bundan sonra artık güzel günler bizi bekliyor. Biz bunu yapmaya çalışıyoruz. Sayın Başbakanımızın verdiği talimatla bugün buradayız. Cumhuriyet hükümetinin tüm üyeleri hep birlikte tüm gayretimizle çalışıyoruz. Bu vatan bize bir emanet. Bütün bu anlatılanlar, bize sokakta bulmadığımız bir vatan üzerinde yaşadığımızı hatırlatıyor. Tüm gayretimizle milletimizin yüzü gülsün diye uğraşıyoruz. Hükümetimizin tüm arayışı bu uğurdadır. Bu emaneti büyük bir saygıyla taşıyoruz." şeklinde konuştu. 

haberler



Bu haber 894 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,243 µs