Halk gelecekten umutlu | " /> Halk gelecekten umutlu | "/>

En Sıcak Konular

Halk gelecekten umutlu

6 Ocak 2008 09:15 tsi
Halk gelecekten umutlu
Aralık ayı sonunda Türkiye'de siyasal durum araştırması "Liderlerin imajı ve kurumlara güven" başlıklık bir anket yapıldı. Ankette, ''Hayatınızdan memnun musunuz?'', '' Bugün seçim olsa kime oy verirsiniz?" diye soruldu. İşte anketin sonuçları:

MetroPoll'un son araştırmasına göre bugünkü yaşantısında mutlu olan Türk halkı gelecekten de umutlu. Ankete katılanların yüzde 70.4'ü günlük hayattan memnun olduğunu ifade ederken halkın yüzde 55.3'ü de 'önümüzdeki beş yıl içinde her şey daha iyi olacak' görüşünde


MetroPOLL Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin Aralık ayı sonunda Türkiye'de siyasal durum araştırması "Liderlerin imajı ve kurumlara güven" başlıklık bir anket yaptı. Aralık ayının sonunda yapılan ankete göre halkın yüzde 70,4'ünün hayatlarından memnun. Ankete katılanlar Cumhurbaşkanı Gül'e bir önceki Cumhurbaşkanı Sezer'i ikiye katlayacak şekilde destek verirken, en beğenilen parti lideri ise Başbakan Tayyip Erdoğan oldu.

Terör örgütü PKK ile mücadelede anlık istihbarat desteği vermesine karşın ABD'nin Türkiye'ye yeterince destek vermediğini düşünenlerin oranı yüzde 70'e yakın çıktı. Yaşları tutmadığı için geçtiğimiz seçimlerde oy kullanamayan gençlerin, yüzde 75.1'nin de hayatlarından memnun olduklarını söylemeleri dikkat çekici oldu. Araştırmaya kalılanların yüzde 61.4'ü, Türkiye'nin AB'ye girmesini istediğini söyledi.

Halk geleceğe umutla bakıyor

ARALIK AYINDA YAPILDI

Araştırma, Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere 26 ilin merkez ilçe, diğer ilçe ve köylerinde 19 Aralık -21 Aralık 2007 tarihleri arasında toplam 1242 kişi ile görüşülerek yapıldı.


Hayatınızdan memnun musunuz?

Araştırmayla, halkın yüzde 24,3'ünün hayatından çok memnun, yüzde 46,1'inin biraz memnun olduğu, yüzde 12,8'inin pek memnun olmadığı ve yüzde 16.5'unun ise hiç memnun olmadığı belirlendi. Buradan yola çıkılarak yapılan genellemede halkın 70,4'inin hayatından memnun olduğu anlaşılıyor. 22 Temmuz seçimlerinde oy verdikleri partilere göre dağılım yapıldığında AK Parti'ye oy verenlerin yüzde 81,4'ü, CHP'ye oy verenlerin 48,1'i, MHP'ye oy verenlerin yüzde 55,8'i ve DTP'ye oy verenlerin yüzde 57,1'i genel olarak hayatından memnun. Yaşı tutmadığı için oy kullanamayanların yüzde 75,1'i de bu gruba dahil.


Muhalefet kan kaybediyor

"Bugün seçim olsa kime oy verirsiniz?" sorusuna verilen cevaplar incelendiğinde seçimden bu yana sadece AK Parti'nin oylarının artış gösterdiği ve CHP oylarında da azalma olduğu ortaya çıktı. AK Parti ankete katılanlardan yüzde 51,9 oranında oy alırken, CHP ve MHP seçmenin önemli bir kısmında kararsızlık yaşandığı tespit edildi.


Avrupa Birliği'ne destek arttı

Araştırmaya katılanların yüzde 61,4'ü AB'ye katılmaktan yana olduğu, ancak AB'ye katılımla ilgili çalışmaların yeterli olmadığını düşünenlerin oranının yüzde 53,1 olduğu belirlendi.


En önemli sorun işsizlik ve terör

"Sizce Türkiye'nin en önemli sorunu nedir?" sorusuna ankete katılanların yüzde 28,3'ü "İşsizlik", yüzde 27'si "Terör", yüzde 15,5'i "Ekonomi", yüzde 5,6'sı "Gelir yetersizliği - Fakirlik", yüzde 3,9'u "Eğitim", yüzde 1,8'i "Siyasal Yapı", yüzde 1,4 "Yönetim/Hükümet" ve "Kürt Meselesi/Güneydoğu Sorunu", yüzde 1,3 "Dış Politika" ve yüzde 1 "Demokrasi ve Özgürlük Eksikliği" cevabını verdi. Deneklerin verdikleri cevaplara göre AK Parti hükümetinden en büyük beklenti ekonomik sorunların çözülmesi. Önemli sorunlar sıralamasındaki ilk 4 maddeden 3'ü (toplam sorunların %49,4'ü) ekonomik alanla ilgili. Demokratikleşme, özgürlüklerin genişletilmesi, siyasal sisteminin düzenlenmesi, Kürt sorunu, manevi değerlerin yıpranması ve başörtüsü gibi sorunların ise halkın çözülmesini istediği acil sorunlar arasında öncelikli olarak yer almadığı görüldü. Önümüzdeki 5 yıl içinde Türkiye'nin önceliklerinin neler olacağına sorusuna verilen cevapta ilk sırayı yüzde 28,5 ile "Terör" alırken, sırası ile "işsizlik" yüzde 13,8, "Ekonomi" yüzde 13,6, "Eğitim" yüzde 5, "AB” yüzde 3,7, "Fakirlik" yüzde 2,5, "Demokrasi” yüzde 2,4 oldu.


Gül'e halk desteği

Araştırmaya katılanların yüzde 73,9'u Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev yapış tarzını onayladığını ifade etti. Araştırmaya katılanların Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı görevini yapış tarzına verdikleri not ortalaması 7,7 oldu.


En beğenilen lider Erdoğan

"Yaşayan Siyaset ve Devlet Adamları ile Liderler Arasında En Çok Beğendiğiniz Kişi Kim?" sorusuna, ankete katılanların yüzde 33,8'ini Erdoğan yanıtını verdi. Bu oy yüzdesi ile Erdoğan, en beğenilen lider oldu.


Başörtüsü yasağı kalksın

Araştırmaya katılanların yüzde 66,9'u üniversitelerde bu yasağın kalkmasını isterken yüzde 29,7'si bu yasağın devamından yana olduğu tesbit edildi.


ABD'nin desteği yeterli değil

Bölücü terör örgütü PKK ile mücadele konusunda ABD'nin Türkiye'ye desteğinin yeterli olmadığını düşünenlerin oranı yüzde 69,3 çıktı. Bu desteğin yeterli olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 26,2 olarak belirlendi.

yenişafak



Bu haber 503 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,032 µs