En Sıcak Konular

Gül ABD yolcusu

6 Ocak 2008 09:43 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD Başkanı George Bush'un resmi davetlisi olarak bugün ABD'ye gidiyor. Gül, 8 Ocak Salı günü Bush ile görüşecek ve 12 yıl aradan sonra Cumhurbaşkanı seviyesinde bir ziyaret gerçekleşecek.

Gül, hafta boyunca Amerikan Başkanı Bush'un dışında kanaat önderleri ve Musevi lobileriyle de görüşecek.
 
Washington ve New York'ta temaslarda bulunacak Gül, salı günü ABD Başkanı Bush ile bir araya gelecek.
 
Cumhurbaşkanı Gül'ün, bugün saat 22.00'de Ankara'dan ABD'ye hareket etmesi öngörülüyor.
 
Washington'daki temaslarına 8 Ocak Salı günü başlayacak olan Cumhurbaşkanı Gül, ilk olarak, sabah kahvaltısında Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile bir araya gelecek.
 
Gül, daha sonra Beyaz Saray'a geçerek Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve Savunma Bakanı Robert Gates ile görüşecek.
 
Cumhurbaşkanı Gül, görüşmelerin ardından TSİ 18.10'da Başkan George Bush ile bir araya gelecek. Görüşmenin ardından Gül ve Bush basın toplantısı düzenleyecek. Gül, öğle yemeğini de Başkan Bush ile birlikte yiyecek.
 
Bush'un Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley "Bu çok önemli ziyarette, iki lider, akıllarındaki konuları konuşacak. Konulara ilişkin uzun bir liste var" dedi.
 
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack da Cumhurbaşkanı Gül'ün Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'la, iki ülke ilişkileri ve İran ve Irak konularını ele alacaklarını  söyledi.
 
Beyaz Saray'daki temaslarının ardından Washington'daki Türk Büyükelçiliği'ne geçecek olan Gül, burada Türk gazetecilerle basın toplantısı düzenleyecek.
 
Gül'ün, Washington'daki son görüşmesi akşam saatlerinde ABD'li kanaat önderleriyle olacak.
 
Gül BM Genel Sekreteri Moon ile de görüşecek
 
Cumhurbaşkanı Gül, 9 Ocak Çarşamba günü sabah saatlerinde Washington'dan New York'a hareket edecek. Aynı akşam saatlerinde BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile yemekte bir araya gelecek Gül, New York'taki temaslarını 10 Ocak Perşembe günü de sürdürecek.
 
Gül, 10 Ocak'ta, Amerikalı ve Türk İşadamları ve finans çevreleriyle kahvaltıda bir araya gelecek. Dış Politika Konseyi'nde Türk-Amerikan ilişkileri konusunda konferans verecek olan Gül, Ermeni iddialarına ilişkin tasarının ABD Dış İlişkiler Komitesi'nde görüşülmesi sırasında sergilediği tutumla dikkatleri çeken Anti-Defamation League'un de aralarında bulunduğu bazı Yahudi örgütlerin temsilcileriyle ve AhıskaTürklerinin liderleriyle görüşecek.
 
Gül'ün, demokratların seçimi kazanması halinde dışişleri bakanı olması olasılığı bulunan eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Holbrooke ve eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright ile de görüşmesi öngörülüyor.
 
Cumhurbaşkanı Gül, temaslarının ardından 11 Ocak'ta ABD'den ayrılacak.
 
Gül'ün görüşmeleri sırasında ikili ilişkiler, terörle mücadele, enerji konusunda işbirliği, Ermeni iddialarına ilişkin tasarı, Irak'ın geleceği ve Kerkük meselesiyle birçok bölgesel ve uluslararası konunun ele alınması bekleniyor.
 
Cumhurbaşkanı Gül'ün, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile yapacağı görüşmede de Irak, Kıbrıs ve Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine adaylığı konuları başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası meselelerin ele alınması öngörülüyor.
 
Gül'e ABD ziyaretinde, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve Devlet Bakanı Mehmet Şimşek eşlik edecek.

cnnturk



Bu haber 527 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,211 µs