En Sıcak Konular

Dil öğrenmek isterken tuzağa düşüyorlar

6 Ocak 2008 10:51 tsi
Dil öğrenmek umuduyla yurtdışına gitmek isteyen gençler, internette para ve fuhuş tuzaklarına düşüyor. Erkek öğrenciler internette tanıştıkları 'sanal aileler' tarafından dolandırılırken, kızlar ise gittikleri ülkelerde fuhuş batağına sürükleniyor.

Avrupa ülkelerinden gelen bakıcı talepleri ve gençlerin dil öğrenme isteği, yurtdışında eğitimi cazip kılıyor. Bir yandan çalışıp diğer yandan eğitim alan gençler, bu yolla hem okul masraflarını çıkarıyor hem de öğrenimlerini tamamlıyor. Danışmanlık şirketleri, bakıcılık (aupair) adı verilen sistem için kendilerine başvuranları belli bir ücret karşılığında tanıdıkları ailelerin yanına yerleştiriyor. Bu şirketlere para ödemeden yurtdışına çıkmak isteyen gençler ise internet üzerinden tanıştığı kötü niyetli kişilerin hedefi oluyor.

Kendilerini 'aile' gibi tanıtan şahıslar, tuzağa düşürecekleri kurbana aile fotoğrafı gönderiyor. Sanal ailelerin normal bakıcılık ücretinin çok üstünde paralar vaat etmesi, dil öğrenmek isteyen dar gelirli gençleri gafil avlıyor. 'Bakıcılık' sistemini özellikle dar gelirli ailelerin çocukları tercih ediyor.

İnternet üzerinden kurulan tuzağa düşmekten son anda kurtulan N.A., söz konusu kişilerin bakıcılık için teklif ettiği ücretin normalin dört katı olmasından şüphelenmiş. Durumu bir arkadaşı vasıtasıyla tanıştığı yurtdışı eğitim danışmanı İlknur Arboy Coşkun'a aktaran N.A., yazışmaları ona bırakmış. Söz konusu kişiler, Coşkun'un gönderdiği, "Aupair adayının ajansıyız. Tüm işlemler tarafımızdan yapılacaktır. Siz Aupair'i davet eden bir mektup gönderin." mesajı üzerine ortadan kaybolmuş.

Bakıcı adaylarından D.A. da dolandırılanlardan. Kendisini aile olarak tanıtıp fotoğraf gönderen şahıslar D.A.'dan vize ücreti için 370 Euro talep etmiş.

Bakıcılık işi için her yıl yüzlerce öğrencinin yurtdışına çıktığına dikkat çeken Turkuaz Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı Müdürü İlknur Arboy Coşkun, kendilerinin her ailenin bütçesine göre bir düzenleme yaptıklarını söylüyor. İnternette tanışılan kişiler konusunda temkinli olunması gerektiğini anlatan Arboy Coşkun, internet üzerinden aile bulan gençlere, "İş tanımını isteyin. Bulduğunuz aileyle daha önce çalışan bakıcının bilgilerini isteyin." uyarılarını yapıyor.


zaman
 



Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,395 µs